Tuesday, April 9, 2013

Čokoládový dort II

Už hodněkrát jsem pekla čokoládový dort. Vždycky ho dělávám stejně (jen jahody vyměním třeba za mandle apod.) a mám pocit, že je až moc čokoládový (což asi zní zvláštně, jak asi může být čokoládový dort až moc čokoládový, že? :)). Každopádně jsem se ho dnes rozhodla upéct trošku jinak. Dala jsem mu sušenkový základ, do těsta jsem přidala vlašské ořechy a trošku ho zjemnila čerstvou neslazenou šlehačkou. Výsledkem je stále velmi čokoládový, ale hlavně neodolatelný dezert, konzistencí připomínající brownies a tatínek říkal, že by za něj dal klidně i 150Kč v restauraci.. a tatínek moje dorty umí i dost zkritizovat, takže mu asi vážně chutnal :). Doufám, že bude chutnat i vám! Budu ráda za každý komentář. :)


  Recept


příprava: 30-35min
doba pečení: 30-35min


sušenkový základ
230g sušenek (použila jsem BeBe - půlku cereálních a půlku mléčných)
40g másla
40ml šlehačky (31%)
1 lžíce třtinového cukru

těsto
80g másla
120ml šlehačky (31%)
120g hořké čokolády (třeba 70% Lindt)
2 vejce
140g třtinového cukru
30g neslazeného kakaa
30g hladké mouky
špetka soli
pár kapek mandlového extraktu
50g vlašských ořechů

poleva (na dort vám bude stačit polovina, dělám ji víc, protože některým členům mé rodiny chutná i samotná)
60g másla
55g neslazeného kakaa
70g moučkového cukru
50ml mléka
pár kapek vanilkového extraktu
1 31% šlehačka

postup
1. Troubu si předehřejte na 180 C, pečící formu (průměr 20cm) vymažte máslem a na dno dejte papír na pečení.
2. Na malé pánvičce rozpusťte máslo, přidejte smetanu a cukr a odstavte. V sáčku rukou nebo paličkou na maso rozdrťte sušenky, poté je přimíchejte do másla a potom 3/4 hmoty přesypte do formy a rukou nebo lžící uhlaďte po dnu a trošku po stranách. Dejte do rozehřáté trouby na 10-15min.
3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, máslo a kapku smetany. Mezitím si ve velké míse vyšlehejte vajíčka s cukrem. Potom přilijte čokoládovou směs a znovu chvíli šlehejte. Pak přidejte mouku, kakao, mandlový extrakt, smetanu a vyšlehejte. Nakonec přidejte ořechy a 1/4 sušenkové hmoty a promíchejte. 
4. Přelijte těsto na sušenkový základ a dejte do trouby na 30-35min.
5. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, poté přes sítko přisypte kakao, průběžně promíchávejte a po kapkách přilívejte mléko. Stejným způsobem přidávejte cukr. Měla by vám vyjít taková jemně hustá konzistence bez hrudek.
6. Šlehačku ušlehejte ručním mixérem. 
7. Po vytáhnutí nechte dort chvíli vychládnout, poté ho polijte čokoládovou polevu, přidejte na ni smatanu a lžící nebo vařečkou smíchejte tyto dvě ingredience dohromady. Dort se dá určitě šlehačkou ozdobit i nějak víc pracně, ale na to jsem ji měla málo tuhou.
8. Můžete podávat se zbytkem smetany a třeba s lesním ovocem, pokud nějaké máte. Hodí se ke kávě. Dobrou chuť :).



stejný dort, jiná prezentace
stejný dort, jiná prezentace
stejný dort, jiná prezentace


No comments:

Post a Comment