Sunday, August 3, 2014

Citronovo-borůvkové muffiny

Od té doby, co jsem si do života pustila cupcaky, mě muffiny vlastně moc neberou. Malé košíčky s upečeným těstem bez frostingu prostě nejsou ono. Předevčírem mi ale Lenička říkala, že na dědečkové zahradě je strašně moc borůvek. A já si zrovna v ten moment listovala časopisem Žena & Život :) a koukala na stránku, kde byl recept na citronovo-borůvkové muffiny. Tak mi to přišlo "jako osud" a říkala si, že to musím zkusit.

Jen teda myslím, že to vlastně asi nejsou úplně muffiny. Konzistencí se totiž blíží spíš k těm cupcakům. Jsou jemné a vláčné a chutné. Z původního receptu jsem vyřadila jedno vajíčko a přidala vanilku a jogurt. Myslím, že právě ten jim dodal tu vláčnost a takovou krémovost. Frosting jsem tentokrát fakt vynechala, ale použila jsem švestky ze včera a vyšlehala šlehačku, jen tak, bez cukru. A výsledek? Vyvážený "delikátní" dezert, kterého si budete chtít přidat.

Švestky můžete nahradit klidně i rozvařenýma borůvkama nebo malinama a nebo tak. :)

P.S.: Měla jsem takový nápad na facebooku, kde jsem nedávno začala postovat pár svých videí, že jedno z nich by mohly být odpovědi na otázky, které vás zajímají (ohledně blogu, vaření, pečení, Osla, mně, čehokoliv). Upřímně, nemyslím si, že jsem nějaká zajímavá celebrita, které se takové dotazy budou hrnout po stovkách. Nikdy nevím, který z těch postů, fotek, článků .. co vydávám se bude líbit a nebo naopak nebude. Jen se snažím dělat to, co jde ze mě, co mě baví a těší. A natáčení videí mě těší a tohle "téma" mi přišlo fajn, i když samozřejmě trošku narcistické, ne že ne! :) Každopádně pokud vás něco zajímá, budu ráda, když se zeptáte. :)



Recept




na 10-11 muffinů (dortíčků)
doba přípravy: 25min
doba pečení: 20-25min

100g cukru + 10g vanilkového cukru (nejlépe z pravé vanilky)
150g másla
2 vejce
150g bílého jogurtu
150g polohrubé mouky
šťáva z jednoho citronu
cca 150g borůvek
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky prášku do pečiva

můžete podávat s
horké švestky
čerstvě vyšlehanou šlehačkou
se snítkem máty

postup
1. Troubu předehřejte na 180 C. Máslo si nakrájejte na kousky a společně s polovinou cukru ho mixujte až dokud nevznikne (jakoby) pěna. Vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky po jednom přidávejte do máslové směsi. Přimimíchejte i jogurt. Potom přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec vmixujte šťávu z jednoho citronu.



2. V jiné míse si vyšlehejte bílky s cukrem. Vyšlehané je opatrně přimíchejte do těsta. Těstem naplňte košíčky a posypte je borůvkami. Dejte do trouby a pečte 20-25minut.


3. Jíst je můžete, vychlazené, jen tak a nebo je dozdobte rozvařeným ovoce a šlehačkou. Dobrou chuť :)



7 comments:

  1. Muffiny zbožňuje celá naše rodina, díky za tip.

    ReplyDelete
  2. Také se mi zrovna nedávno povedlo upéct muffiny, které vlastně byly spíš jako cupcaky. :) A taky byly borůvkové.
    .
    Otázku na FB promýšlím už od včera, ale vždycky to nějak zaspím :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je dobrá náhoda :).
      .
      A to s tou otázkou neřeš, určitě to nijak nelam přes koleno :)

      Delete
  3. to vypadá fakt lákavě! narazila jsem právě na tvůj blog a vidím tu samé originální a chutně vypadající recepty, určitě si všechny pročtu a aspoň vím, co další dny péct,..hned jsem se musela stát tvou pravidelnou čtenářkou, tvé další recepty si nemohu nechat ujít! :))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  4. Pekla jsem uz citronove muffiny a boruvkove muffiny, tak ted bych se mela dat na kombinaci tech dvou, ze? :D

    ReplyDelete