Monday, September 22, 2014

Cupcakes s arašídovým máslem, s arašídovým frostingem

Už když jsem minulé úterý letěla domů do ČR, měla jsem celý ten týden tady naplánovaný skoro na minuty. Čekalo mě totiž pečení cupcaků, pusinek a makronek na svatbu v Bratislavě. Věděla jsem o tom alespoň půl roku a jsem moc ráda, že to nakonec všechno tak hezky vyšlo, protože to pro mě byla v podstatě nová a skvělá zkušenost. Nikdy předtím jsem nepekla 120ks makronek najednou a asi bych se o to ani v nejbližší době nepokoušela. Teď už ale vím, že to sice je náročné, ale rozhodně ne nereálné a že se stačí jen zbavit "strachu" z toho, že to nevyjde. Protože když se člověk zbaví strachu, jde v podstatě všechno :).

Nejnáročnější se nakonec ukázala být přeprava do Bratislavy, protože v ČR a na Slovensku je momentálně krásné babí léto a to teplo frostingům na cupcacích určitě neprospívalo. Nakonec to ale vyšlo krásně a v Bratislavě jsem se mimo jiné stihla potkat i s Angie, která je milá a sympatická a nabídla mi super banánový cheesecake :)). 

Z receptů, co jsem na tuto svatbu pekla, mě nejvíc potěšily cupcaky z arašídového másla. Pekla jsem je poprvé a jsem z nich tak nadšená, že bych je teď pekla stále dokola. Pokud máte v oblibě arašídové máslo stejně jako já, zkuste je i vy. Fakt, slibuju - stojí to za to! :)



Recept 


12ks
doba přípravy: 20min + cca 30min frosting
doba pečení: 13-16min


cupcakes

75g "crunchy" arašídového másla (můžete klidně použít i "smooth")
60g másla v pokojové teplotě
165g hladké mouky
1/2 hrnku kefíru
1 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
150g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce

frosting

200g másla, nakrájeného na malé kousky
150g "smooth" arašídového másla
200-250g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. V míse spolu rozmixujte máslo, arašídového máslo a cukr. Pak přidejte vajíčka a mixujte úplně dohladka, tak pět minut. Pak přidejte kefír a znovu mixujte dohladka. Nakonec do relativně tekuté směsi přidejte prosátou mouku společně s jedlou sodou a solí. 



2. Vyložte si cupcakovou formu papírovými košíčky a ty naplně do zhruba třičtvrtiny. Dejte do vyhřáté trouby péct na 13-16 minut. Cupcaky by měly být vevnitř upečené, ale neměly by napovrchu úplně zezlátnout, protože jinak budou suché. Nepojte se je nejpozději po těch 16ti minutách vytáhnout, upečené určitě budou :).

3. Zatímco cupcaky budou chládnout, můžete si připravit frosting. Nejdřív rozmixujte samotné máslo dohladka, což bude trvat asi 3-5 minut. Pak přidejte arašídové máslo a vanilkový extrakt a znovu mixujte dalších 5 minut. Nakonec postupně přidávejte prosátý moučkový cukr. Je docela důležité po každém přidání mixovat poměrně dlouho (cca 3minuty), protože jinak může být frosting řídčí.. před zdobením ho můžete dát na 15min do ledničky, kde malinko stuhne a bude se s ním lépe pracovat.



4. Úplně vychladlé cupcaky ozdobte frostingem .. a pak už si jen vychutnejte nejlepší cupcaky na světě :). Dobrou chuť. :)




8 comments:

  1. Teda Terezko, tyhle mě silně svádí k tomu, abych (po tvém vzoru) překonala strach a konečně nějaký ten cupcake upekla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jéé, no super! :) Fakt je zkus. Ty máš přece ráda peanut butter :))

      Delete
    2. Ahoj Terezko, dneska jsem tyto cupcaky vyzkoušela a musím říct, že jsou prostě famózní :-) Málem nestihly ani vystydnout, o zdobení ani nemluvě. Myslím, že si je velmi správně označila jako " nejlepší cupcaky na světě", tohle označení si rozhodně zaslouží.

      Delete
    3. Ahoj Mirko, jéé, tak to mám radost, že se povedly a že tak moc chutnaly! :) Děkuju za komentář! :)

      Delete
  2. Přesně takhle podrobně by se měly psát všechny recepty! Je to krásně vysvětleno a já mám úplně chuť to vyzkoušet (a sníst!:D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Ali, tak to jsem ráda, že ty recepty dávají smysl! Doufám, že je tedy nakonec i vyzkoušíš :). Měj se hezky, Tereza

      Delete
  3. wow, tak to určitě zkusíme

    ReplyDelete
  4. Ahojky, už jsem pár cupcake dortíků upekla, ale tyhle jsou jednoznačně jedny z nejlepších. To těstíčko je jedna báseň. Děkuji za tento super recept!

    ReplyDelete