Thursday, March 28, 2013

Quiche s nivou, slaninou a s rajčátky

Moje maminka mi včera v podstatě zakázala péct další sladký dort/cokoliv sladkého, že si mám dát alespoň den dva pauzu. A tak jsem upekla sice koláč, ale slaný :). Dělala jsem něco takového vůbec poprvé. Ve Francii jsem byla jen v Paříži a tam jsem nikdy žádný quiche nezkoušela, jednou jsme nějaký zkoušeli v prváků ve škole, ale to jsme dělali ve skupince po pěti a párkrát jsem ho jedla připravený od kamarádky, která nějaký čas ve Francii strávila.

V podstatě o quiche nic moc nevím. Nevím, jestli existuje nějaký opravdu "pravý" quiche, kde jsou specifické ingredience a nebo se jako quiche označuje "jakýkoliv" slaný koláč s nejrůznějšími ingrediencemi. Nevím, ale budu předpokládat, že druhá možnost je správně. Protože jinak bych svůj včerejší výtvor nemohla nazývat quiche :).


Recept

příprava: 30min + 20min čekání
doba pečení: celkem 55min

těsto (půjčené z apetitu)
280g hladké mouky
140g másla
8 lžic studené vody
čtvrt lžičky soli

náplň
2 vejce
3-4 menší cibule
120g anglické slaniny
150g nivy
1/2 kelímku sladké smetany, 12%
1/2 kelímku smetany na šlehání, 30%
150g cherry rajčat
50g strouhaného sýru typu gouda, eidam, ementál


postup:
1. V míse z mousky, vychlazeného másla a soli vypracujte drobenku, trvá to minimálně 5-7min. Potom přidejte 8 lžic studené vody a vypracujte těsto. Nechte uležet v chladu alespoň 20min.
2. Vymažte si formu máslem a předehřejte troubu na 200 C. Při čekání na těsto si můžete nakrájet slaninu a cibuli a dát na mírném stupni opékat na plotnu.
3. Vychladlé těsto vyválejte válečkem tak, aby pokrývalo celou formu, včetně okrajú. Dno těsto lehce propíchněte vidličkou a pečte 30min


4. Mezitím si z vajec, smetany a nivy udělejte tekutou smetanovou "náplň", nakrájejte rajčátka na kolečka a nastrouhejte si trošku sýra.
5. Vytáhněte těsto z trouby, naplňte ho náplní a nechte péct dalších 25min.


6. Podávejte ještě horké. Dá se ale jíst (a je výborný) i další den a studený. Dobrou chuť.



2 comments:

  1. Tohle vypadá výborně, to musím zkusit :)

    ReplyDelete
  2. :) Děkuju. Tak dej kdyžtak potom vědět, jak ti chutnal :). (a jinak, máš krásný blog, trošku ho prozkoumám :))

    ReplyDelete