Wednesday, June 5, 2013

Jak jsem státnicovala

Včera jsem měla státnice. Takže od teď už nemám žádný pádný důvod sem nepřispívat alespoň trochu pravidelně. Státnice byly fajn. Poslední dvě nebo tři noci jsem sice moc nespala a tu noc předtím jsem se probudila ve 3 ráno a pročítala si ty otázky v koupelně, abych nebudila mamku a sestřenky, ale zpětně z toho mám dobrý pocit. Šla jsem na řadu jako třetí. Moje spolužačka, která šla na řadu jako první si vybrala PŘESNĚ ty otázky, které jsem nejvíc chtěla, tak jsem byla smutná z toho, že ty už si nevytáhnu :). Potom šla na řadu moje druhá spolužačka a vybrala si další otázky, které bych věděla (jen pro představu, měli jsme dva okruhy a u každého z nich jsem měla "oblíbenou" tak polovinu), tak jsem si říkala, že se mi počet těch "úspěšných" otázek snižuje.

Potom jsem šla na řadu já a nejdřív jsem si vytahovala otázku z ekonomického okruhu, vytáhla jsem si jedničku - což byly v podstatě úplné základy mikroekonomie. Tak jsem si oddychla, protože i když ze mě žádná ekonomka není a nikdy nebude, k této otázce nešlo nic neříct. Potom jsem si vytahovala otázku hotelnickou. Vytáhla jsem si devítku, ale chvíli komise uvažovala, že je to šestka. Tak jsem "vtipkovala", že to je jako ve filmu Rebelové :). Řekli mi, že je to šestka, což mě trochu rozhodilo, protože jsem šestku vůbec nečetla. Vypracovávala ji jedna moje spolužačka a dost nepřehledně a já byla líná si ji předělat a naučit se. Sice bych si k ní asi něco vymyslela, ale byla jsem moc ráda, když za mnou jeden člen komise přišel na potítko, že je to teda devítka. Protože tu jsem uměla - bylo to něco jako řízení kvality v restauracích. Nevím čím to bylo, možná tím, že jsem věděla, že alespoň něco vím k oběma otázkám, ale byla jsem úplně klidná... Většinou mám panickou hrůzu z prezentací, klepou se mi nohy i hlas, a teď, když jsem prezentovala (obhajovala) svojí bakalářskou práci, tak jsem byla taková vyrovnaná a klidná. Komise si zálibně prohlížela obrázky mých "pekařských výtvorů" v bakalářce a asi mě ani moc neposlouchala. K oběma otázkám jsem mluvila jen pár minut, říkali, že jim to stačí. A byl to spíš rozhovor, než klasická zkouška a když jsem potom čekala za dveřmi na výsledek, věděla jsem, že to mám, sice asi ne na áčka, ale to mi bylo a je celkem jedno. Nakonec mám BBC :))

Celkově mám ze státnic mnohem lepší pocit, než z maturity, i když ta na známky paradoxně skončila líp. Ale pocitově bylo tohle mnohem lepší, a vědomostně taky. Jsem moc ráda, že už to mám za sebou, že i přesto, že fakt nejsem studijní typ, jsem to prostě nějakým způsobem dokončila a i když se "titulem Bc." určitě nikde chlubit nebudu, je to něco, co prostě "mám" a už mi to "zůstane" :). Celkově za to ta škola sice moc nestála, ale určitě má světlé body. A i když už bych na ni znovu nešla, jsem nakonec docela ráda, že jsem na ní byla, protože něco mi určitě dala. :)

Dnes nebo zítra přidám na přání recept na hanácké vdolky (což je zároveň v podstatě recept na svatební koláče) a postupně doplním, co jsem zanedbala. A za pár týdnů už se s vámi budu spojovat z Osla. :)

2 comments:

  1. AnonymousJune 05, 2013

    Gratuluju Bc. Terko :) Máš to poctivě nadřený a vyštudovaný

    (David P.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, Davide :). Učila jsem se "podctivě" asi 3 týdny :). Neboj, ty se v srpnu taky dočkáš a ani to nebude moc bolet, uvidíš :)

      Delete