Saturday, August 31, 2013

Vepřová panenka s kuskusem / Pork tenderloin with couscous

Už dlouho jsem nepřidala žádný recept. Není to vůbec proto, že bych snad v posledním měsíci nevařila nebo nepekla, ale spoustu jídel a dezertů tady už recept má a nebo mi to prostě přišlo příliš "obyčejné". A taky jsem často jedla venku. Dnešní recept zní taky jednoduše a vlastně i jednoduchý je, přesto doufám, že jím někoho inspiruju :). K masu jsem vařila kuskus č.1, ale přidávám i recept na kuskus č.2, který jsem dělala dnes jen tak jako hlavní jídlo. U kuskusu se mi líbí právě to, že je skvělý jako hlavní jídlo i příloha. Jakou přílohu nejradši vaříte vy?

Jinak pokud navštěvujete můj blog pravidelně a štve vás, že jsem tak málo aktivní, můžete mi dát "like" a sledovat mě na facebooku, tam jsem přece jen o něco víc činná :). Sweet melange na facebooku. 



EN: I haven't add any recipe for a while. It is not because I haven't cooked or baked this past month but many of the recipes are already here on blog or I just thought that the dish or dessert is way too "ordinary". And I have been eating out quite often as well. Today's recipe seems simple as well and it actually is but I hope it will inspire someone somehow. :) I am posting two versions of couscous today, both of them goes well with the meat but can go just as good by itself. What is your favorite side dish?

Also, if you are regular visitor of this blog (or even occasional) and it bothers you that I am not really active, you can give me "like" on facebook page, I am much more active in there :). Sweet melange on facebook.

Recept / Recipe


4 porce / 4 portions
doba přípravy / preparation time: 25-30min


Vepřová panenka / Pork tenderloin

500g vepřové panenky / 500g of pork tenderloin
sůl /salt
pepř / pepper
chilli / chili
italské koření (pepř, paprika, cibule, oregáno, česnek, bazalka) / italian spices (pepper, paprika, onion, oregano, garlic, basil)
4 lžíce oleje / 4 tablespoon of oil

1. Nejdřív maso zbavte případného přebytečného tuku. Potom vepřovou panenku, celou jak je, pořádně obalte ve všem koření. Rozpalte pánev, nejlépe grilovací, s olejem a po obou stranách prudce osmahněte asi 2 minuty. Potom maso nakrájejte na plátky a z každé strany restujte další 1-2 minuty, tak aby maso bylo zatáhlé, ale stále šťavnaté a měkké. Podávejte.

EN: First of all, remove any excess fat on the meat. Then put all the spices on the meat. Heat the pan with oil and parch the meat from each sides for 2 minutes. The cut the meat into slices and put back into the pan and roast for another 1 or 2 minutes from each sides so the meat will be juicy and soft. Serve.


Kuskus I. - s mozarellou / CousCous I. - with mozarella

250g kuskusu / 250g of couscous
1 lžička soli / 1 teaspoon of salt
1 lžíce oleje  / 1 tablespoon of oil 
italské koření (stejné jako u masa) / italian spices (same as for meat)
sušené bylinky / dried herbs 
1 červená paprika / 1 red pepper
2 rajčata / 2 tomatoes
2 stroužky česneku / 2 cloves of garlic
120g mozarelly / 120g of mozarella
300ml vody / 300ml of water

1. Kuskus si v misce promíchejte s olejem. Dejte vařit vodu se solí a v momentě, kdy začne vřít do ní nasypte kuskus, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 2 minuty. Potom stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 5-10min dojít. Mezitím si nakrájejte mozarellu, rajčata a papriku na kousky a nastrouhejte česnek. Všechny ingrediencie včetně koření přimíchejte do kuskusu a podávejte.

EN: In the bowl, mix couscous with the oil. Let the water boil together with salt and when it starts boiling add the couscous and cover it with lid. Cook for 2 minutes. Then remove the pot from the stove and let it rest for 5-10 minutes still covered with lid. Meanwhile cut mozarella, tomatoes, pepper into pieces and grate the garlic. Stir all the ingredients, including spices, into couscous and serve.



Kuskus II. - s kozím sýrem / CousCous II. - with goat cheese


250g kuskusu / 250g of couscous
1 lžička soli / 1 teaspoon of salt
1 lžíce oleje / 1 tablespoon of oil
2 rajčata / 2 tomatoes
1 cibule / 1 onion
3 stroužky česneku / 3 cloves of garlic
10g másla / 10g of butter
100g kozího sýra / 100g of goat cheese
italské koření / italian spices
300ml vody / 300ml of water

1. Postup je úplně stejný jako u předešlého receptu, pouze jiné ingredience

EN: The process is the same as in 
previous recipe, just with different ingredients. 



TIPY / TIPS
- Italské koření najdete ve většině obchodech s kořením, já použila to, které se jmenuje Asado a Italia. Určitě se ale může jmenovat i jinak. / You should find Italian spices in most of the specialized shops. 

- Do kuskusu se dá použít i ochucený olej, kuskus se jím krásně provoní. Dobrý je např. citronový. / You can use flavored oil for the couscous, it will smell really good. I can recommend lemon one. 

2 comments:

  1. Paráda!To určitě jednou vyzkouším, vypadá to výborně!:o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, tak mi dej pak prosím vědět, jak to dopadlo, klidně i s fotkou :))
      (a děkuju! :))

      Delete