Monday, December 9, 2013

Kokosmakroner aneb kokosové pusinky na norský způsob / Norwegian coconut cookies

V posledních dnech jsem strávila několik hodin projížděním norských serverů a hledáním toho "správného" vánočního cukroví, které by vás mohlo inspirovat k tomu, abyste si ho doma upekli i vy. A nějaké jsem i našla. Jenže recept na perníčky má téměř každá domácnost svůj, další cukroví, třeba takové sirupové sušenky mě moc nezaujaly a ostatní kousky se nápadně podobaly těm našim českým. Třeba na krumkake, to je takový úžasně chutný tenký kornoutek potřebujete speciální "přístroj", podobný vaflovači, bez kterého se to udělat nedá. Jedla jsem je v práci a úplně si je zamilovala. Letos to sice na nákup onoho přístroje nevidím, ale třeba příští rok už by to šlo.

Ale já celkově moc nejsem na pečení cukroví. Paradoxně. Když jsem byla malá, občas jsem pomáhala babičce a později tetě, ale doma jsme nikdy nic nepekly, právě proto, že babička i teta vždy napekly i pro nás. Letos pro změnu nemám moc kdy. 22hého letím na Vánoce domů, tak možná 23tího ještě něco upeču, jen tak, pro vůni. 

Přesto jsem ale nechtěla nechat vánoční sezónu bez povšimnutí, nehledě na to, že někteří z vás si přáli recepty na vánoční cukroví a já vaše přání ráda plním :). Nakonec jsem vybrala recept na norskou obdobu kokosovým pusinek, které patří mezi mé nejoblíbenější. Původní plán byl, že připravím těsto a pomocí zdobícího sáčku udělám krásné pusinky přímo na pečící papír. Plán se mi zhroutil hned záhy, když jsem zjistila, že to kokosové těsto v tom sáčku jednoduše uvízlo a nechce ven. Takže plán B. - zploštělé kuličky pomocí ruky, které jsem ještě vylepšila kuličkou marcipánu uprostřed. Na další recept s marcipánem se těšte zítra.

Tyto kokosky jsou jednoduché a rychlé, jsou křupavé a šťavnaté a krásně voní. Prostě win, win. :)



Recept / Recipe


Na 25 kokosek / Makes 25 pieces
doba přípravy / preparation time: 15min
doba pečení / baking time: 10min / each tray

50g slaného másla (pokud nemáte, tak obyčejné a přidejte špetku soli) / 50g salted butter
125g cukru / 125g sugar
2 vejce / 2 eggs
300g kokosu / 300g coconut
1 lžíce hladké mouky / 1 tbs plain flour
1/2 lžičky prášku do pečiva / 1/2 tsp baking powder
1/2 lžičky skořice / 1/2 tsp cinnamon
1/3 lžičky kardamonu / 1/3 tsp cardamon 
1/3 lžičky mletého zázvoru / 1/3 tsp ginger powder
1/3 lžičky mletého hřebíčku / 1/3 tsp clove powder

80-100g marcipánu / 80-100g marzipan

postup / process

1. Předehřejte si troubu na 200 C. Na mírném ohni si rozehřejte máslo a odstavte, nechte trochu vyhladit. Mezitím si v míse dobře promíchejte vajíčka s cukrem. Potom postupně přidávejte kokos, mouku, prášek do pečiva a koření. Nakonec přilijte máslo a celé to dobře spojte. 

EN: Preheat your oven to 200 C. Melt butter and let it cool a little bit. Meanwhile, whisk sugar and eggs together. Gradually add coconut, flour, baking powder, spices and butter and mix it well together.

2. Z marcipánu si udělejte malé kuličky. Můžete ho dát jen do některých kokosek, do všech a nebo vůbec, záleží na vás. Vemte malou hrstičku kokosového těsta, položte na ni marcipán a ten obalte kokosem, jako když děláte ovocné knedlíky. Položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 10min.

EN: From marzipan, make little balls. Take a small handful of coconut dough and place marzipan to the middle and then cover them with the coconut. Place them on the tray covered with baking paper and bake for about 10 minutes.

3. Kokosky se dají skadovat tak týden, ale myslím, že se po nich zapráší stejně hned a dají se jednoduše a rychle upéct znovu. Dobrou chuť. :)

EN: You can store these cookies up to a week but I believe they will be gone in no time. It is easy and quick to make a new batch, anyway. Enjoy. :)



3 comments:

  1. Krásný :)) Musí být moc dobrý :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky :). No, já myslím, že chutnají líp, než vypadají :). Což je možná vlastně dobře :))

      Delete
  2. :) Když já pečený kokosky moc nerada :)

    ReplyDelete