Wednesday, January 22, 2014

.. like from my diary.

Sedím za naším kuchyňským stolem, ujídám ovocný salát, který jsem právě dodělala, právě se mi vaří voda na čaj, broskvový, můj oblíbený a já se střídavě dívám na monitor, ven z okna na jemně padající sníh, na plápolající svíčky a na čertvě uklizený byt. A usmívám se.

Nikdy bych moc nevěřila, že to řeknu, ale miluju uklizený byt. Nebylo to tak vždy, dřív mi bývalo celkem jedno, v jakém prostřědí jsem trávila čas a vždycky jsem tvrdila, že "nepořádek mi nevadí". Jenže podvědomě mi musel vadit už tehdy. Protože, zní to jako klišé a fráze, ale prostor, ve kterém žijeme odráží právě ten "prostor", který je v nás. Vždycky jsem chtěla mít v hlavě i okolo sebe pořádek, chtěla jsem se obklopovat krásnými věcmi a ty nepotřebné pustit, nechat jít. Ale nikdy "se to" moc nedařilo, v hlavě jsem měla pořád spoustu zmatku a kolem sebe taky, takže těch pár krásných věcí okolo mě i ve mně se prostě tak nějak ztratilo, tak jako tak.

Lenička, moje maminka, mi říkala, že jako malá si taky myslela, že pořádek není důležitý. A že to přišlo až postupně, v podstatě tehdy, když člověk pochopí, že to opravdu odráží to, co máme v sobě. Cítím to na sobě čímdál tím víc, že když tu máme nepořádek, cítím se nepříjemně, protivně, unaveně. Pořád jsem dost pohodlná a líná a tak mi často dlouho trvá, než se rozhodnu zase pořádně uklidit, ale tyto intervaly se pořád zkracují. A já tak stále častěji cítím nové přívaly energie, jakoby "z ničeho nic". Postupně se z našeho bytu stává útulný prostor, který zobrazuje tu "formu" mého života, jakou chci žít. O nic jiného nejde, než si jen vybrat. A postupně se i všechno ostatní dá do rovnováhy. Věřte mi...

A vy máte rádi pořádek? A nebo je vám to jedno?

A tady ještě pár fotek z našeho bytu :)




5 comments:

  1. :) ja veru suhlasim, dost silno. konkretne s tou castou, ze ako je to okolo, tak je to aj v nas - konkretne v mojej hlave urcite :D nebyvam sama a sestre a mame na poriadku dost zalezi, takze ten "povrchny" udrziavam. ale v zasuvkach, v komode a v skrini je to uz ovela horsie. niezeby tam nebol nejaky system, ale je tam privela veci a malo miesta a tak to nikdy nevyzera upratane. a presne tak je to v mojom mozgu. privela veci, privela napadov, privela hobbyoidnych myslienok, do toho posledny rocnik skoly a vsetko dokopy dava jeden velky chaos. snad to o par mesiacov skonci... asi si idem upratat aspon stol :D vdaka za inspiraciu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, není vůbec zač :). Já ti rozumím, se všemi těmi myšlenkami a i s těmi plnými zásuvkami. Mně (naštěstí) čímdál víc opouští potřeba skladování krámů, "které by se mohly hodit" a světe div, i v hlavě mám "čistěji" (snad v tom dobrém slova smyslu :D) .. ale vím, že to není nic jednoduchého .. dá se to ale naučit, mít ve věcech systém. Ve všech. Já se to teda taky teprve učím :)

      Delete
  2. samotnou by me to nenapadlo, ale souhlasim :) vzdycky jsem byla poradna v tom "spolecnem" v jakemkoli byte - kuchyn, koupelna, skrin s povlecenim a rucniky atd...vsechno jsem musela mit peclive srovnany, div ne podle velikosti a barvy...ale ve svych vecech jsem mohla mit bordel sebevetsi, ale ted si v neuklizenem pripadam cim dal tim hur. coz mi dava nadeji, ze jednou treba zvladnu i poradek ve svych suplikach :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak moc držím palce, ono to možná přijde :). A kdyby náááhodou ne, zas tak moc se asi neděje :)

      Delete
  3. Přesně tak to je, úplně souhlasím.

    ReplyDelete