Recept / Recipe
16 muffinů / 16 muffins
doba přípravy / preparation time: 15-20 min
doba pečení / baking time: 18-20min
140g cukru / 140g sugar
280g hladké mouky / 280g plain flour
2 lžičky prášku do pečiva / 2 tsp baking powder
1/3 lžičky jedlé sody / 1/3 tsp baking soda
špetka soli / dash of salt
110g máslo, rozpuštěné / 110g butter, melted
2 vejce/ 2 eggs
250g tvarohu (pokud máte, tak vanilkového) / 250g quark (vanilla one, if possible)
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
šťáva z půl limetky, i s dužinou / juice from 1/2 lime, including pulp
30g bílé čokolády / 30g white chocolate
2 lžíce nemletého máku / 2 tbs poppy seeds
75g moučkového cukru / 75g powdered sugar
šťáva z půl limetky / juice from 1/2 lime
postup/ process
1. Předehřejte si troubu na 200 C. Dejte si rozpustit máslo a státněte z plotny, aby nebylo úplně horké.V míse promíchejte cukr s prosátou moukou a práškem do pečiva, jedlou sodou a solí.
EN: Preheat your oven to 200 C. Melt the butter and let it cool a little. In a bowl, mix together sugar and sifted flour with baking powder and soda and salt.
2. V jiné, menší, misce smíchejte dohromady tvaroh, vajíčka, extrakt, šťávu i s dužinou a máslo, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
EN: In another bowl mix together quark, eggs, extract, juice with the pulp and butter until well combined.
3. Tekutou směs přelijte k suché a promíchejte, ale jen lehce. Přidejte na kousky nakrájenou čokoládu a mák a opět jen lehce vmíchejte. Naplňte košíčky do cca 3/4 a dejte péct na cca 18-20min, dokud povrch muffinů lehce nezhnědne.
EN: Pour the liquid batter into the dry ingredients and slightly mix together. Add pieces of chocolate and poppy seeds and mix a little bit more, but do not overmix the batter!. Fill the muffin cups up to 3/4 of cup and bake it for 18-20min, until the top of the muffins start to look brown.
4. Limetkovou polevu připravíte smícháním prosátého moučkového cukru s limetkovou šťávou. Můžete přidat kousek vanilkového lusku. Počkejte, dokud muffiny úplně nevyhladnou a pokapejte je touto polevou. Můžete podávat. Dobrou chuť :).
EN: Lime icing is done by mixing together sifted powdered sugar and lime juice. You can a little bit of vanilla pod. Wait until the muffins are completely cooled and sprinkle them with the icing. Then you can serve. Enjoy. :)
Máš opravdu netradiční kombinace (mák v muffinech vidím poprvé), ale to mě na tobě asi baví ze všeho nejvíc. Opět se ti moc povedly :)
ReplyDeleteno, já jsem taková "maková princezna", tatínek má firmu, která se zabývá hlavně mákem (to zní divně, ale zjednodušeně, jedná se o zemědělskou firmu) a tak máme doma vždycky máku na pytle. A nedávno jsem si konečně nějaký převezla i do Norska, tady se to neprodává a když už, tak stejně jako v Americe v takových těch malých kořenkách za nehorázný peníze... v tomto receptu ho není moc, ale dodává tomu to "něco" navíc :).
DeleteMoc jsi mě tímto komentářem potěšila, děkuju :)
Na mák jsem zatížená, miluju ho až nezdravě moc (pamatuju, jak jsem jako malá mívala k svačině v první třídě makové koláče a pak se mi kamarádka smála kvůli zrníčkům na zubech), takže tyhle muffiny jsou pro mě jako kousek ráje :D :)) Mňam, vypadají prostě báječně :))
ReplyDeleteŽe je mák výborný? A hlavně, kolik vápníku a různých minerálů v sobě má :)) .. Tak tyto muffiny zkus, určitě ti budou chutnat (a možná toho máku můžeš přidat trochu víc :))
DeleteDěkuju! :)