Sunday, April 6, 2014

Hovězí burgery s domácí houskou

Vím, že přesně takto začínal můj minulý příspěvěk, ale v posledních týdnech jsem docela na roztrhání. Od té doby, co jsem začala pracovat v kavárně jsem tam téměř neustále a navíc takto chodím na tři různá místa, ve kterých to vždy chodí trošku jinak (i když jde o stejnou síť), tak je to občas takové matoucí. Na druhou stranu se ale nenudím, pokaždé je to trochu jiné a navíc mě to moc baví. Každý den se naučím alespoň jedno norské slovíčko a v přípravě cappucina nebo latté jsem si vždycky o něco jistější a baví mě to na tom celém asi nejvíc. Je to příjemná, psychicky nenáročná práce, zato časově a fyzicky to docela vyčerpávající je. Zatím se to dá všechno skloubit, ale jsem zvědavá, jaké to bude, až se nám pohrnou naše candybarové zakázky, je to docela dobře našlápnuté. Ale asi to budu řešit, až to bude aktuální, protože teď s tím stejně nic neudělám a jenom bych se tím zbytečně nervovala.

Každopádně, včera jsem měla konečně volno a tak jsem se rozhodla, že si s Radanem uvaříme něco dobrého a pořádného, protože moje obědy v posledních dnech jsou dost monotónní (pečivo s máslem a marmeládou a kafe/čaj, voda). Už dlouho mám chuť na pořádný burger, a tak jsme si ho řekli, že si ho uděláme doma.

Zadělala jsem na těsto, podle tohoto receptu, přesně podle pokynů ho nechala kynout až na plechu a o chvíli později jsem se chystala do obchodu pro ostatní ingredience. Mezitím ty housky Radan strčil do trouby. V obchodu jsem si připadala jak typická Norka, protože jsem kupovala norský kilový sýr (ne ten jejich "brunost", prostě normální sýr), norskou majonézu, norské mleté maso a pak taky nějaký norský natírací sýr, který má rád Radan, norskou šunku a norské kyselé okurky. Všechno norské, protože tady skoro nic nenorského nenajdete. Je mi to docela sympatické, u nás jsou hrozně populární "české výrobky", ale jestli jsou skutečně české musíte skoro luštit s lupou, tady tento problém odpadá :). Důvod, proč jsem si tentokrát připadala jinak byl ten, že většinu těch potravin nekupuju, ale většinou jsou to potraviny, které nakupují lidé, co stojí přede mnou v řadě ...

Příšla jsem domů a Radan mi naznačil, že ty housky asi moc použitelné nebudou ... ony totiž tak nějak moc nenakynuly a tak z nich byla jen taková malá houstička, do které by se nevešel ani ten nejmenší burgříček, natož ty naše 180g velké kusy masa. Trochu mě to naštvalo a rozesmutnilo, ale Radan hned vyhledal další recept a začal s přípravou dalších. Takže teď vlastně budu psát o houskách, které dělal převážně Radan, já mu pomohla až ke konci... i když jsem ho po očku pozorovala, jestli to dělá "správně" :)). Každopádně jsme už nechtěli čekat dvě hodiny, než nám vykyne těsto (bylo už kolem druhé) a tak se Radan vydal do obchodu pro housky kupované. Navíc jsme mysleli, že nám to těsto ani nevykyne a tak už jsem si říkala, že tentokrát prostě recept na blogu nebude. Nakonec ale vykynulo a tak jsem housky dodělala a na večeři jsme už měli burgery s houskama, které nechutnají jako .. ani nevím, nechutnají nijak. A rozhodla jsem se o to s vámi podělit, i když samozřejmě receptů je na netu spoustu. My ho dělali podle tohoto, jen je malinko upravený.


EN: The recipe can be found here. 

Recept


8 housek
doba přípravy: asi 3-4 hodiny (včetně kynutí)
doba pečení: cca 18-20min

1 lžíce sušeného droždí
1/2 hrnku teplé vody
1/2 hrnku teplého/vlažného mléka
1 vejce
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru
1 lžička soli
3 hrnky hladké mouky + něco málo navíc podle potřeby a na poprášení

kousek másla
jeden žloutek
sezamová semínka na posypání

postup

1. Ve velké míse smíchejte droždí s teplou vodou a nechte asi 5 minut stát, dokud se droždí "neprobudí" :).
2. V jiné míse smíchejte mléko, vajíčko, olej, cukr a sůl a tuto směs přidejte k droždí s vodou a dobře spojte.
3. Přidejte všechnu mouku a hněťte, dokud vám nevznikne tuhé tahavé těsto, které je trošišku lepivé, ale ne tak, aby vám ho polovina zůstala na vařečce/prstech. Možná budete muset přidat trochu mouky, já k původním 3 hrnkům musela přidat asi ještě 3/4 dalšího, ale nedávejte ho tam automaticky, každé těsto je jiné. Ve finální fázi je nejlepší si s těstem pohrát rukama. Přesuňte do mísy vymazané máslem.



4. Nechte kynout asi 2-3 hodiny na teplém místě. Pokud housky plánujete použít v ten samý den, co je děláte, doporučuju si na těsto zadělat ráno.


5. Poté, co těsto zdvojnásobilo svůj objem si ho opatrně přesuňte na váhu a potom rozdělte na jednotlivé housky (stejného objemu). Rozehřejte troubu na 190 C. Připravenými kulatými placičkami poklaďte plech a nechte je ještě tak 15min vykynout. Potom je potřete žloutkem a posypte sezamovými semínky.
6. Dejte do trouby a pečte asi 18-20min, dokud nezezlátnou.

4 velké burgery/8 menších

700g mlétého hovězího masa
1 vejce
sůl
pepř
červená paprika
1 lžíce oleje (pokud nemáte moc tučné maso) + cca 3 lžíce na restování

postup


1. V míse smíchejte maso s vejcem a kořením a poté ze směsy vytvořte 4 velké kulaté burgery (nebo 8 menších). Na rozpáleném oleji maso restujte z obou stran asi 6minut.

A takto vypadaly ty první, malinkaté housky a burger s kupovanou houskou.

+ Náš burger obsahoval ještě list salátu, rajče, cibuli, kyselou okurku, sýr, hořčici a trošku majonézy. Místo obyčejného sýru je výborný taky měkký sýr typu Brie nebo cammembert. Ale fantazii se meze nekladou.

+ Můžete podávat taky s domácimi hranolkami (oloupané brambory nakrájejte do tvaru hranolek, dejte na plech, osoljte a zakápněte olivovým olejem a při cca 220 C pečte v troubě asi půl hodiny) 

1 comment:

  1. Aneb jak norské okurky dokáží vzbudit trochu nacionalismu :)

    ReplyDelete