Tuesday, May 13, 2014

"hanácké ratatouille" s kuskusem podle Leničky

V minulém článku jsem ptala o tom, jak za mnou byla moje maminka Lenička na návštěvě v Oslu a dnes bych ráda přidala jeden z receptů, které jsme si vařili. Lenička takové zeleninové směsi vaří už roky. Této říká "hanácká" prý proto, že narozdíl od té francouzské, kde se každá zelenina dělá zvlášť a různě dlouhou dobu, tady je to všechno tak nějak naházené od oka (i když taky postupně) a hlavně se to celé vaří a dusí až úplně doměkka. A hlavně je do toho dá dát skoro cokoliv. Asi není třeba k tomu dodávat cokoliv jiného, tady je recept, jaký jsme "vymyslely" včera :)


Recept


cca 4 porce
doba přípravy: cca 35-40min

1 střední cuketa
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 mrkev, nastrouhaná na plátky
10 cherry rajčat (nebo jedno větší)
1 velká cibule
4 stroužky česneku
150g žampionů
4 lžíče sojové omáčky
italské koření, chili koření
3 lžíce olivového oleje
hrst kešu ořechů
velká hrst čerstvého koriandru
hrst sezamových semínek
strouhaný sýr

250g kuskusu
500ml vody
1 lžíce oleje
trochu soli


postup

1. Nejdřív si nakrájejte všechny ingredience. Cibuli a česnek na malé kousky, papriku na plátky, mrkev nastrouhejte na plátky "loupačem" na brambory atd.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm na pár minut zezlátnout cibuli. Přidejte sojovou omáčku. Poté postupně přidejte cuketu, papriku a žampiony a rajčata každou ingredienci duste pár minut. Meztím si v malém hrnečku nasucho opražte sezmanová semínka a podle návodu na obalu připravte kuskus (většinou stačí na množství kuskusu přidat jednou tolik vařící vody, trochu osolit a zakápnout olejem a nechat pár minut pod pokličkou.

3. Když je celá směs už dostatečně podušená, přidejte koření, česnek, mrkev, kešu a koriandr.

4. Směs můžete s kuskusem buď smíchat dohromady a nebo podávat zvlášť. Na závěr posypte sezamovými semínky a strouhaným sýrem.


TIP
- můžete přidat opravdu všelijakou zeleninu. Lenička do takových směsí ráda přidává třeba lilek. Dobrá by určitě byla i na kousky nakrájená brokolice. Rajčata se tam hodí proto, že směs krásně zahustí.
- I s kořením se dá experimentovat, ale vesměs všechna typicky italská koření se hodí asi nejvíc :)
- A vlastně, je to "směs", tak experientujte. I s přílohama. Rýže, pohanka, bulgur, brambory, těstoviny. Co chcete :). (doufám, že nezním jako Babica :))



2 comments:

  1. Vypadá to moc dobře :) Podobně to dělám taky, jen to nakonec smíchám s kuskusem. Nikdy to nevypadá tak hezky, ty vaše fotky jsou krásný :)

    ReplyDelete
  2. Francouzkou verzi teda zvlášť nevařím :) To bych zešílela :)
    Tohle by mi moc chutnalo :)

    ReplyDelete