Recept na ně je, kromě pusinek, snad to nejjednodušší co si můžete představit. To pak až zdobení je případně o něco složitější. Ale meze se moc nekladou. Sugar cookies jsou víceméně takové perníčky, jen chutnají po vanilce a záleží na vás, do jakého tvaru si je vytvarujete a jestli si je ozdobíte tzv. icingem a nebo použijete třeba marcipán. :)
oficiální fotky našeho Candy Baru. candybaroslo.com |
Recept
na cca 25 větších kulatých cookies
doba přípravy : 25min + 30min chlazení
doba pečení: 6-10min (podle velikosti)
200g másla
400g hladké mouky
200g cukru
1 vejce
kapka vanilkového extraktu
1 vanilkový lusk
icing
300g moučkového cukru
10-40ml vlažnou vody
zdobící špičku s kulatým malým otvorem
zdobící sáček
případně potravinářské barvivo
nebo
marcipán
postup
1. V míse rukama hněďte máslo nakrájené na kousky s cukrem. Pokud máte food processor, můžete použít ten. Po pár minutách přidejte vejce a znovu hneďte/mixujte, dokud se těsto nezačne pojit dohromady. Nakonec přidejte mouku a vanilku (extrakt i semínka z lusků) a hněďte dokud nevznikne "celistvé" těsto. Přesuňte těsto z mísy na pracovní plochu a hrajte si s ním dokud nebude podobné tomu lineckému. Rozdělte si ho na dvě části (bude se vám s ním potom lépe pracovat). Zabalte obě části do fólie a dejte do lednice na cca půl hodiny.
Moje první sušenky, to byly ještě moc tenké. |
3. Pokládejte sušenky na pečící papír na plechu. Rozestupy moc velké nepotřebujete, sušenky porostou jen minimálně. Pečte 6-10 minut podle velikosti sušenek. Že jsou hotové poznáte podle úžasné vůně a taky podle toho, že okraje začnou malinko hnědnout.
4. Zatímco sušenky chládnou, můžete si připravit icing. V podstatě je to jen smíchaní cukru s vlažnou vodou. Kolik vody přidat záleží na tom, jak moc hustý icing chcete a potřebujete. Doporučuju vždycky začít s menším množštvím vody.
Často se používá také tzv. royal icing. Skvělý recept je na něj tady.
5. Pokud se rozhodnete zdobit icingem, přelijte ho do zdobícího sáčku se zdobící úzkou špičkou. Nejdřív sušenku icingem ozdobte po okrajíích, potom až uprostřed (říká se tomu flooding), zabráníte tak stékání icingu mimo sušenku. A pak máte dvě možnosti:
a. dokud ještě není icing zaschlý, můžete do něj "malovat" jinou barvou.
b. počkat dokud icing nezaschne a pak na něj malovat.
6. Pokud se rozhodnete zdobit marcipánem, jednoduše si marcipán vyválejte a vykrojte ho stejným vykrajovátkem, jaký jste použily na cookie. Poté můžete dozdobit třeba kytkou z marcipánu nebo použít vaši představivost :).
moje první sugar cookie v životě :) |
Mňam mňam, ja zbožňujem sugar cookies a súhlasím, easy až kým nepríde na zdobenie … :D Robila som ich iba raz na silvestrovskú oslavu (takže malé flašky a poháriky šampanského a hodiny odbíjajúce polnoc), ale priznávam, zjedla som ich skoro sama a aj som sa s tým zdobením celkom natrápila :)) robila som s icingom, s marcipánom mi akosi ani nenapadlo, ale teraz keď si predstavím spolu tú chuť, mhmmm… dala by som si :D a tieto na foto sa krásne podarili, klobúk dole :)
ReplyDeleteDěkuju, Bashka .. cítím, jak se to lepší, a s tím marcipánem se tak nějak líp pracuje, ale icing je icing, chutná mi to s ním, ale je to prostě piplačka, ale zase je to kreativnější :) ... ty flašky a hodiny musely určitě vypadat dobře! :)
DeleteTo růžovo bílé zdobení je kouzelné... :) Počkám si, až budete dodávat i do Čech a objednám :)
ReplyDeleteSouhlasim s předchozím komentářem, bylo by super, kdybyste dodávaly i do Čech, to bych s objednávkou neváhala :-)
ReplyDeleteTeri, děkuju! ... Do Čech sice nedodáváme, ale když se někdy domluvíme a bude nám to oběma vyhovovat, určitě můžeme něco spolu vymyslet :)
Delete