Friday, August 8, 2014

Bezinkový cheesecake z kozího tvarohu

Hledáte recept na jedinečný, krémový, rozplývající se na jazyku a/nebo originální cheesecake? Tak čtěte dál, jste na správném místě.

Ale pěkně postupně. Minulý týden, když jsem přijela domů na "prázdniny", jsem v ledničce objevila kozí tvaroh. Já i Lenička jsme velkými milovnicemi kozích výrobků a tak trochu si myslím, že když Lenička věděla že přijedu, nakoupila jich o to víc. V Norsku si je totiž moc nekupuju. Každopádně, kozí tvaroh koupila poprvé a když jsem ho viděla, hned mi v hlavě naskočila myšlenka, že by z něj určitě byl vynikající cheesecake. V ten moment jsem ale ještě nevěděla jak MOC vynikající :).

Když jsem se pak na úterý domluvila s kamarádkou, která si nedávno otevřela moc příjemnou kavárnu v Olomouci, že bych jí mohla něco upéct, kromě levandulových a bezinkových cupcaků jsem se rozhodla zkusit právě cheesecake z kozího tvarohu. Moc mě totiž zajímalo, jestli by takový cheesecake někomu chutnal. Když mi pak od Evičky začaly chodit zprávy jako "je luxusní, lidi jsou vyřízení." nebo "pan (štamgast) říká, že to je neskutečný", měla jsem fakt velkou radost. Asi se ani moc nedivíte, co? :)

Péct z kozího sýru/jogurtu/tvarohu/mléka je vždycky malé "riziko" v tom, že je stále spoustu z nás, kteří máme vůči kozím výrobkům předsudky. Je fakt, že kozí mléko prostě je aromatické a má svou specifickou chuť, která ne všem sedne. Což je v pořádku. Když se ale pokusíte k receptům, kde je nějaký kozí výrobek, přistupovat otevřeně a bez předchozího "to mi stejně chutnat nebude", možná objevíte úplně nové chutě, které vám učarují. 


Kozí mléko má být lépe stravitelné, než kravské. Na druhou stranu, kvalita kozího mléka víc zavisí na tom, jak jsou kozy krmeny a navíc prý nejsou tak "produktivní" jako krávy, proto kozího mléka nikdy nebude tolik jako toho kravského. A co myslíte? Které mléko je z nutričního hlediska zdravější? Kozí? Kravské? - Je to remíza. Jsou zdravé víceméně stejně, jejich nutriční hodnota je dost podobná. Rozdíl je tak asi hlavně v tom, že jak je kraví mléko všude, někteří si na něj můžeme vybudovat intoleranci. To se u kozího mléka asi často nestává. 

A kde takový kozí tvaroh sehnat? Nejlepší jsou určitě trhy a nebo si prostě zajet na nejbližší farmu. Obchody se zdravou/alternativní výživou jsou jím určitě taky dobře zásobeny. No a pak je tu google, který vám všechny tyto možnosti pomůže lokalizovat :). Pokud jste z olomouckého kraje, tak mám pro vás hned dva tipy - Kozí farma ROZINKA, o kterou se stará paní, která na své kozenky nedá dopustit a kromě tvarohu vyrábí i jogurty nebo sýry ochucené třeba bylinkami nebo sušenými rajčaty. Najdete ji v Čelachovicích na Hané a každý týden ve čtvrtek (tuším, že jen v jarních/letních měsících) najdete její stánek na trzích v Prostějově. Přesně tam taky můžete najít výrobky další farmy a to Kozí farmy NIKÁDA, kterou najdete v Tištíně u Vyškova. Tato farma je mnohem větší a proto se s ní setkáte pravděpodobně častěji, je označená i logem "Haná - regionální produkt", což je mně osobně dost známé logo, protože na něm víceméně byla založená moje bakalářka o hanácké kuchyni :). 

Tvarohy jsem zkusila oba a výrazný rozdíl mezi nimi nevidím. Aby byl cheesecake z kozího tvarohu fakt dobrý, je docela podstatné ho dobře nakombinovat s jinými druhy sýrů/případně tvarohů v takovém poměru, aby se chuť kozího tvarohu neztratila, ale zároveň aby "nerušila". Neskromně si myslím, že se mi to podařilo a tak pokud máte rádi netypické chutě, tak tento recept určitě zkuste :)


Recept



dortová forma s průměrem 22cm
doba přípravy: 30min
doba pečení: 60min + minimálně 5hod chládnutí

sušenkový základ 

4 balíčky (200g) sušenek Bebe Dobré Ráno oříškových 
50g rozpuštěného másla

cheesecake/tvarohový/sýrový dort

400g kozího tvarohu
250g mascarpone
190g Gervais (bez příchutě, ve vaničce)
1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
3 vejce
200g cukru
4 lžíce bezinkového sirupu (pokud nemáte - vynechte a nahraďte lžičkou vanilkového extraktu)
1 zarovnaná lžička hladké mouky

jahodová poleva

300g mražených jahod 
2 zarovnané lžíce cukru
1 lžíce bezinkového sirupu
kousek másla (cca 10g)
+ borůvky a máta na ozdobení

postup

1. Rozehřejte si troubu na 135 C. Už jsem to párkrát psala, ale u cheesecaků je fakt důležité, aby se pekly na nízkou teplotu. Z toho vzniká ta výsledná krémovost a "správná" konzistence. Když budete cheesecake péct na klasických, dejme tomu, 180 C, tak ho sice nemusíte rovnou hodit do koše, to určitě ne, ale celý ten dort bude sušší a bude postrádat svou lehkost. 

2. Rozdrobte si sušenky, ve food processoru nebo ručně a pečlivě je smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenkovou hmotu pak přesuňte na dno otevírací formy, kterou vyložte papírem na pečení. Dejte do trouby, asi na 10 minut.

3. Ve velké míse nejdřív rozmixujte samotný tvaroh do krémova. Potom přidejte mascarpone i Gervais a znovu mixujte, dokud nebudou všechny sýry spojeny dohromady a nebudou mít žádné hrudky a "nesrovnalosti" :). Přidejte lžíci zakysané smetany, díky které se vám celý ten krém zjemní. Přidejte cukr a bezinkový sirup a znovu všechno spojte. Vyjíčka přidávejte jedno po druhém, plynule, aby se vždycky stihlo do sýrové směsi "zakomponovat". Nakonec přimixujte lžičku hladké mouky, v dortu cítit není, ale pomůže vám to celé lépe spojit. 

4. Sýrovo-tvarohovou směs přelijte na sušenky a dejte do trouby. Pečte hodinu na 135 C. Pak troubu vypněte a cheesecake v ní nechte dojít ještě alespoň další tři hodiny. Pokud se do něj pouštíte večer, nechte ho tam klidně přes noc. Ćím déle, tím lépe. Cheesecake díky tomu nebude mít "teplotní šoky" a o to víc si zachová svou krémovitost.

5. Jahodovou polevu si připravte alespoň hodinu předtím, než ji budete dávat na cheesecake, aby stihla trošku schládnout. V menším hrnci si rozpusťte máslo, vysypte na něj jahody a oslaďte cukrem a bezinkovým sirupem.Vařte na mírném ohni alespoň 20min, dokud jahody nezměknou a nepustí šťávu. Část té šťávy pak můžete slít a zbytek rozmixovat i s jahodama ponorným mixérem. Jahodovou polevu rozprostřete na kompletně vychlazený cheesecake a dozdobte třeba ještě borůvkama a mátou. Fantazii se ale přece meze nekladou :). Dobrou chuť. 




9 comments:

  1. ten vypadá parádně! nechceš mi ho poslat? :DD .. úplně se mi sbíhají sliny, budu si ho muset také upéct :)

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Bydlet sama a mít jistotu,že to sama i sním, tak neváhám :)

    ReplyDelete
  3. Terez dnes som piekla Tvoj úžasný cheesecake , a môžem len zhodnotiť ,že je bombastický

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem fakt ráda, že se povedl a že chutnal :)

      Delete
  4. Páni, na tvém bloggu bych ochutnala snad úplně vše! Dortík vypadá krásně...:) Jdu se tu ještě porozhlédnout okolo...:D
    Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, jsem ráda, že se ti tu líbí :) .. Děkuju :) .. na blog pak kouknu, jen nevím, jestli se budu účastnit :)

      Delete
  5. Včera upečen (trošku jsem si ho upravila), dnes ochutnán - je božský, zatím nejlepší recept na cheescake, jaký jsem zkusila!

    ReplyDelete