Monday, April 13, 2015

Grov scones aneb celozrnné scones "norského typu" :)

Včera jsem pracovala v jiné kavárně, než obvykle. Ve stejné společnosti, ale na jiném místě. A přestože jsem pracovala se stejnými věcmi, produkty i kávovarem, připadala jsem si úplně jinak. A to se mi moc líbilo, takový "nový" pocit, změna. I proto budu mít v nadcházejících týdnech víc směn v jiných kavárnách. Člověk najednou hledá, kde co je, učí se nový systém svých kolegů, které vlastně moc nezná a seznamuje je s jinými "stálými" zákazníky. :)

Co je v podstatě stejné, je sortiment. Před pár dny mě napadlo, že bych mohla vyzkoušet scones. Norské scones nejsou kulaté, jako ty anglické, ale co se týče ingrediencí, tak jsou si dost podobné. Norové si na ně ale málokdy dávají smetanu, Angličani si do těsta zase málokdy přidávají různé "příchutě" (rozinky, ořechy, čokoládu). A Norové taky preferují celozrnnou verzi. Jejich smutný výraz vždycky, když máme "fin" scone a ne "grov" scone mluví za vše ... Jo, a milují na nich marmeládu a brunost tedy norský hnědý nasládlý sýr :).

Vy scones jíte? A jaké preferujete? A s čím?


Recept jsem si vypůjčila u Idy z její knihy Hele Norge Baker, akorát poměry "příchuťových" surovin jsem trochu pozměnila a vyměnila :).


Recept



12 scones
doba přípravy: 30min
doba pečení: 18-20min/1 plech

450g celozrnné a obyčejné mouky (já použila 300g celozrnné a 150g hladké)
150g cukru
1 a půl lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
100g másla v pokojové teplotě
200ml mléka
1-2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho citronu
80g rozinek
80g vlašských ořechů
80g polohořké čokolády
1 vajíčko na potření
plátky mandlí na posypání (nemusí být)

v původním receptu je: 100g vlašských ořechů, 50g lískových ořechů, 100g rozinek

Hraní si s moukou :)
postup

1. Do velké mísy si nakrájejte máslo na kousky, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Přesívat mouku sice tentokrát nemusíte, ale já to dělávám, aby se pořádně smíchaly obě mouky i prášek a sůl :). Přidejte i cukr a pomocí palce a ukazováčku máslo "vmasírujte" do mouky s cukrem, aby ve hmotě nebyly téměř žádné hrudky.

2. Předehřejte si troubu na 190 C. Do mísy s moukou a máslem přilijte mléko, citronovou šťávu a přidejte jakékoliv ingredience chcete přidat a kůru z citronu. Rukama vytvarujte těsto. Trochu mi připomínalo těsto na cookies.



3. Těsto rozdělte na dvě stejně velké porce a z každé z nich udělejte na lehce pomoučené pracovní ploše co nejvíc rovnoměrné kolečko. Vezměte si nůž a každé kolečko rozdělte na 6 kousků, jakobyste krájeli třeba pizzu :).

4. Prvních 6 kousků dejte na plech vyložený papírem na pečení, vrch scone potřete vajíčkem a posypte plátky mandlí. Dejte do trouby a pečtě 18-20min, dokud scones na povrchu nezezlátnou. Pak opakujte z druhou várkou.

5. Podávejte třeba s domácí marmeládou. Já zvolila tetinu meruňkovou. Dobrou chuť!



8 comments:

  1. To vypadá úžasně! Říkala jsem si, že si dám se sladkým pečením pauzu, ale tohle budu muset zkusti:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Evi :). Ale víš, že u těchto scones si to můžeš vždycky odůvodnit tím, "že jsou přece zdravé", když jsou celozrnné :) ... Měj se krásně!

      Delete
  2. Terezko, další lákavý recept... a fakt jednoduchý.
    Věřím, že taková změna v práci je dobrá. Jakýsi nabouraný stereotyp a člověka taková situace jakoby osvěží.
    Tak ať se ti všude daří. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, děkuju :) .. Souhlasím se vším, co jsi napsala! :) Měj se moc krásně, doufám, že je už v ČR jaro, tady dneska zase začalo sněžit ... ale jedu teď na výlet do Varšavy, tak jsem zvědavá, jak bude tam... Tereza

      Delete
  3. Líbí se mi výraz obyčejná mouka a polohořká čokoláda :)
    .
    Tak jo - tohle upeču :) A budu se tvářit děsně norsky :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, mě by docela zajímalo, co to znamená - tvářit se děsně norsky! :)) Ale dej mi vědět, jak chutnaly! A měj se hezky!

      Delete
  4. Terezko zdravím Vás:-). Tak dnes večer jsem je upekla a jsou šmakoozní:o). Dokonce odzkoušeno na dětech! Moc díky za recept a pěkné dny:-). Alena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den Aleno :). Tak to jsem moc ráda! Děkuju za milý komentář a mějte se krásně :)! Tereza

      Delete