Zatím jsem stále neexperimentovala natolik, abych dávala cheesecaku nějakou příchuť - že bych udělala třeba čokoládový, karamelový, nebo sezonně dýňový. Dělají se i cheesecaky z Oreo sušenkami (tolik populárními v Americe) nebo třeba s arašídovým máslem (ten někdy zkusím, arašídové máslo zbožňuju a před několika lety jsem "díky" němu v Americe přibrala minimálně 4 kg :)). Sezóna čerstvého ovoce typu borůvky, maliny, jahody už je pryč (a i když je supermarkety samozřejmě stále prodávají, ceny jsou přemrštěné) a tak jsem si pomohla jahodovou marmeládou. Barbarský výběr, ale ..
Tento recept je jiný taky v tom, že jsem do něj nedala absolutně žádnou mouku. Tedy, zapoměla jsem. Na výsledku to ale naštěstí není ...
Recept
příprava: 20 mindoba pečení: 1 hodina
doba chlazení: 6 hodin (ale nejlépe přes noc)
200g sušenek (jaké máte rádi, typ BeBe je nejzákladnější)
50g másla (rozpuštěného)
170g zakysané smetany
250g krystalového cukru
4 vejce
1 lžička citronové šťávy
1 lžička citronové kúry
1 lžíce vanilkového extraktu
1. Předehřejte si troubu na 150 °C, vymažte si pečící formu máslem a na mírném plameni si rozpusťte máslo. Dejte sušenky do sáčku a rozdrťte je, až z nich budou jen malinké kousíčky. Pokud máte mixér, tak sušenky rozmixujte, je to určitě jednodušší a efektivnější. Rozdrcené sušenky promíchejte s rozpuštěným máslem a potom je vsypte do formy a rukou je uhlaďte. Potom je dejte na cca 8min do předehřáté formy.
2. Mezitím si vyrobte sýrový základ. Ve velké míse smíchejte sýry s cukrem, až bude hmota hladká, potom přidávejte vejce, jedno po druhém a stále míchejte, potom přichází na řadu citronová šťáva, citronová kúra a vanilkový extrakt. Nakonec přimíchejte zakysanou smetanu. Potom, co vyndáte sušenkový základ z trouby, zvyšte teplotu na 180 °C.
3. Na sušenkový základ přelijte sýrovou hmotu. Já do ní pak přimíchala ještě trošku jahodové marmelády, kterou jsem vidličkou rozprostřela po dortu. Pečte 1 hodinu.
5. Výsledek je moc chutný, ale přeci jen se asi příště zase vrátím k Philadelphii. A nebo mascarpone :).
Tipy:
- všechny ingredience, hlavně sýry a vajíčka musí být v pokojové teplotě. Pokud nebudou, je větší šance, že vám cheesecake praskne. Ze stejného důvodu je důležité pořádně omastit pečící formu, aby se sýr nezachytával o strany.
- trošku citronové kúry přidá cheesecaku svěžest.
- že je cheesecake hotový poznáte podle nahnědlých okrajů. Uprostřed dortu může a měla by být hmota stále trošičku měkká. Neotvírejte troubu a nijak s cheesecakem nemanipulujte, dokud cheesecake není hotový. Opět by mohl popraskat a srazit se.
No comments:
Post a Comment