Thursday, July 25, 2013

Celozrnné tortilly s vepřovým masem / Whole wheat tortillas with pork meat

Stejně jako většinu jiných dní jsem se i včera ptala Radana, co by chtěl k večeři. Nejdřív nevěděl a pak navrhl, že bychom si mohli koupit jednorázový gril, jít si sednout na louku a ugrilovat si nějaké maso. K tomu mě napadlo, že bychom k tomu mohli koupit tortilly a udělat si wrapy. Ale pak jsem si řekla, že přece nebudu kupovat tortilly, když určitě nebude tak těžké si je udělat sama. Nikdy předtím jsem je nedělala, ale věděla jsem, že obsahují tak maximálně čtyři suroviny a všechny z nich jsme už doma měli. Takže maso a tortilly. Pak jsem si vzpoměla, že máme ještě jedno avokádo, protože den předtím jsme dělali sushi (moje, a vlastně i Radanova, nejoblíbenější kombinace je losos+avokádo) a v Oslu je většinou prodávají po dvou. Takže co takto guacamole? Nakonec jsem do obchodu skočila (máme ho doslova za rohem) jen pro rajčata, salát, smetanu a přibalila jsem čtvrtku melounu jako dezert. Na to, že Radan z tortil ze začátku úplně nadšený nebyl (nebo možná proto), mu to myslím fakt chutnalo. A přiznám se, že i mně. A tak se s vámi chci podělit o recept, protože věřím, že si pochutnáte taky :).


EN: Like the other days, I was asking Radan what he would like for dinner yesterday. At first he didn´t know but then he suggested we could buy disposable grill, go outside and grill some meat. I thought buying tortillas to go with it would be a good idea, so we could make wraps. But then I was thinking why would I buy tortillas if I could make them by myself. I´ve never done them before but as far as I knew, you need only few ingredients to make them and I already had everything needed. So, meat and tortillas. Then I remembered that I still have one avocado left from the day before when me and Radan made sushi (our favorite combination is salmon+avocado). So what about guacamole? In the end, I went to the store just for tomatoes, lettuce, cream and I took piece of watermelon for a dessert. Radan wasn´t very excited about tortillas at first but I am sure he really liked them. And I have to say so did I. So I want to share the recipe with you because I believe you will enjoy them, too :). 

Recept / Recipe

doba přípravy/ preparation time: 60-70min

Tortilly / Tortillas (8ks)



2 hrnky celozrnné mouky (nebo hrubé) + na pomoučení / 2 cups of whole wheat flour (or all-purpose)
3 lžíce olivového oleje / 3 tablespoons of olive oil
1 lžička soli / 1 teaspoon of salt
3/4 hrnku vody / 3/4 cup of water
8 stroužků česneku / 8 cloves of garlic

1. Prosejte mouku se solí, přidejte olivový olej a postupně vodu a hněťte dokud nevznikne pevné, trošku tahavé těsto. Rozdělte na 8 kousků a nechte asi 10min odpočinout při pokojové teplotě.

EN: Sift flour with salt, add olive oil and water gradually and knead until a firm, slightly stretching dough. Divide into 8 pieces and let rest for about 10 minutes at room temperature.





2. Do každého kousku přidejte nastrouhaný stroužek česneku (nebude to v tortille až tak moc cítit, ale dodá jí to lepší chuť). Válečkem rozválejte každý kousek do tvaru tortilly. Rozehřejte nepřilnavou pánev a nasucho z každé strany minutu-dvě těsto opečte.

EN: Add grated clove of garlic into each piece of dough (you will not feel the garlic so much but tortilla will still get better flavor). Roll out each piece of dough into a tortilla shape. Heat a non-stick pan and each side of tortilla bake for one or two minutes.



Guacamole

1 avokádo / 1 avocado
1/2 ks cibule / 1/2 of onion
1 rajče / 1 tomato
2 lžičky citronové šťávy / 2 teaspoons of lemon juice
2 stroužky česneku / 2 cloves of garlic
sůl / salt
pepř / pepper

1. Rozmixujte avokádo tyčovým mixérem (nebo pokud nemáte, tak jako já, tak vidličkou), přidejte na velmi jemno nakrájenou cibuli, rajčata, strouhaný česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř. Dejte vychladit do ledničky.

EN: Blend the avocado with rod mixer (or if you do not have this mixes, just like me, use fork), add very finely chopped onions, tomatoes, grated garlic, lemon juice, salt and pepper. Let it cool in the refrigerator.


Maso / Meat

350g vepřové krkovice s kostí - cca 2 steaky (nebo jiného masa, ale je lepší trošku tučnější kvůli šťavnatosti) / 350g of pork meat - approx. 2 steaks (it´s up to you which piece but it´s better with little bit of fat because of juiciness
sůl / salt
pepř/ pepper
1 lžička červené papriky / 1 teaspoon of red paprika
1 lžička kari / 1 teaspoon of curry powder
1 lžíce olivového oleje / 1 tablespoon of olive oil

1. Steaky osolte, opepřete a okořeňte a na olivovém oleji orestujte, z každé strany tak 6-7min, tak, že budou dostatečně propečené, ale stále šťavnaté. Potom nakrájejte na kousky a připravte k přípravě na tortilly.

EN: Season you steaks with salt, pepper and other spices and fry on little bit of olive oil for about 6-7min from each side, so the steaks are enough cooked but still juicy. Then cut the meat into pieces and get it ready for preparing the final tortillas. 






Další suroviny / Additional ingredients

8 lžíc smetany / 8 tablespoons of cream
lístky libovolného salátu / leafs of lettuce (of your choice)
1/4 cibule, na jemno nakrájená / 1/4 of onion, finely chopped
sýr / cheese

1. Na tortillu postupně dejte smetanu, guacamole, maso, malinko nasekané cibule, salát a trošku strouhaného sýra. Zabalte a můžete podávat. Dobrou chuť. :)

EN: Take tortilla and gradually put cream, guacamole, meat, a little bit of chopped onion, lettuce a shredded cheese. Wrap and serve. Enjoy :).




No comments:

Post a Comment