Saturday, July 27, 2013

Muffiny s rebarborou a se skořicí / Muffins with rhubarb and cinnamon

Včera se ke mně dostala (bohužel mražená) rebarbora. Nikdy jsem z ní nic nepřipravovala a nikdy jsem ji ani nejedla. Přesto jsem se moc potěšila, protože jsem na ni slyšela jen dobré věci (kromě toho, že listy rebarbory obsahují kyselinu šťavelnatou, která je jedovatá) a už dlouho ji chtěla vyzkoušet. Nechtěla jsem ale péct klasický rebarborový koláč a  tak jsem se nakonec rozhodla pro muffiny. Vznikly z toho asi nejlepší muffiny, co jsem kdy pekla. Rebarbora jim dodává takovou šťavnatost a skořicová poleva, co jsem si k tomu vymyslela, to celé pěkně podtrhla. A pokud máte formu na muffiny větší než 6ti kusovou kterou mám já, budete to mít i raz dva hotové. Tak zkuste a kdyžtak se se mnou podělte o výsledky :).


EN: I got some (unfortunately frozen) rhubarb yesterday. I´ve never made anything from it and I´ve never even tasted it. Still, I was pleased to get some because I´ve heard only good things about rhubarb (well, except that the leaves contain oxalic acid which is poisonous) and I wanted to try it for a long time. Since I didn´t want to bake classic cake or pie I eventually decided to bake muffins. It has became probably the best muffins I´ve ever made so far.  Rhubarb gives them good juiciness and I made some cinnamon topping to go with them and it is exactly what the muffins needed. And if your muffin form is bigger than mine (I have the one which makes only 6 muffins), your muffins will be made very quickly. So, try it and let me know the results :)

Recept / Recipe




18 ks / 18 pieces
doba přípravy / preparation time: 15-20min
doba pečení / baking time: 18-22min

Těsto/ Batter 

2 hrnky hladké mouky / 2 cups of plain flour
3/4 hrnku cukru / 3/4 cup of sugar
1/2 lžičky soli / 1/2 teaspoon of salt
1/2 lžíce jedlé sody / 1/2 tablespoon of baking soda
1 balíček prášku do pečiva / 2 and 1/2 tablespoon of baking powder
3 lžičky skořice / 3 teaspoon of cinnamon
180ml zakysané smatany / 180ml of sour cream
100g másla, rozpuštěného / 100g of butter, melted
2 vejce / 2 eggs
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extrakt
220g rebarbory / 220g of rhubarb
30g hořké čokolády, nemusí být / 30g of dark chocolate, not needed

Skořicová poleva / Cinnamon topping

3-4 lžičky skořice / 3-4 teaspoon of cinnamon
80-90g práškového cukru / 80-90g of powder sugar
15-20g másla / 15-20g of butter
3-4 lžíce mléka / 3-4 tablespoon of milk

Postup / Process

1. Troubu si předehřejte na 200 C. V jedné (větší) míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, sodu, skořici a promíchejte. Potom jemně přimíchejte na kousky nakrájenou rebarboru a čokoládu.

EN: Preheat the oven to 200 C. In large bowl, combine flour, salt, sugar, baking powder and soda, and cinnamon all together. Then gently add rhubarb cut into small pieces and pieces of chocolate.

2. V jiné míse smíchejte zbytek - vajíčka, smetanu, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Poté tekutou směs přelijte do suché a jemně promíchejte, aby se spojily dohromady. Dejte si ale pozor, abyste těsto "nepřemíchaly"

EN: In another bowl whisk together the rest - eggs, cream, melted butter and vanilla extract. Lightly stir the liquid mixture into the dry ingredients until the batter just come together. Be careful, do not over-mix it.

3. Těsto rozdělte do muffinových košíčků a dejte péct 20-22min. Pokud to děláte na várky jako já, ta první várka mi trvala těch 22min, ty další okolo 20min. Že jsou muffiny hotové poznáte tak, že muffiny na povrhu zhnědnou a když je zmáčknete prstem, vrátí se do původní podoby.

EN: Divide the batter into muffins cups, put them in the oven and bake for about 20-22min. You will know your muffins are done when they will be golden brown on the top. 


4. Zatímco se vám muffiny pečou, připravte si skořicovou polevu. Rozpusťte máslo, přidejte do něj skořici, cukr a mléko a míchejte. Potom hmotu přeďte, ať v ní nemáte žádné hrudky a nechte vychladit. Nejjednodušší varianta je muffiny polevou jednoduše pokapat, ale můžete samozřejmě zvolit sofistikovanější způsoby :).

EN: While muffins are in the oven, prepare cinnamon topping. Melt the butter, add cinnamon, sugar, milk and stir. Let your topping cool down. The easiest way is just to drizzle the muffins with the topping but there are definitely more sophisticated ways as well :)

5. A muffiny jsou hotové. Dobrou chuť :).

EN: And the muffins are done. Enjoy :).





No comments:

Post a Comment