Konec minulého týdne byl celkem nabitý a fajn. Ve středu jsem obcházela restaurace v centru s životopisem v ruce a v jedné michelinské restauraci mě zavolali na zkušební den, který byl v sobotu. Strávila jsem tam devět docela náročných hodin, ale vypadá to, že jsem udělala dojem a že se nějak domluvíme. V pátek jsem šla ještě do jedné restaurace, která má i vlastní pekárnu a zaměřuje se na tradiční kuchyni, a v té budu mít zkušební den teď ve středu. Proto doufám, že u mě žádná nemoc nepropukne a podchytila jsem ji včas. Nechci zatím psát nic vyloženě konkrétního, protože smlouvu zatím žádnou nemám, každopádně se to pohlo a troufám si říct, že dobrým směrem. Až se v těch pracích trochu usadím, napíšu víc, těším se na to :).
Taky mám svou první "zakázku" na dort k narozeninám (kromě těch, které jsem měla od rodiny :)) a před chvílí mi Radan volal z práce, že ve čtvrtek mají nějaký meeting a že bych v rámci rozpočtu, který mají na občerstevení, mohla něco upéct :).
Radan vůbec v poslední době pracuje skoro každý den, takže když měl včera konečně volno, užili jsme si ho spolu dosyta :). Koukli jsme na první epizodu amerického MasterChef Junior, uvařila jsem moc dobré těstoviny s lososem a smetanou, šli jsme na dlouhou procházku k jezeru, ke kterému se dostanete přes les a skoro nikdo u něj není. Celkově mě fascinuje pohled na Oslo na google maps. Trochu civilizace blízko k fjordu a pak už jen samý les a jezero. Nádhera.
A k večeru jsem upekla hruškový koláč, který jsem chtěla vyzkoušet už několik dní. Miluju hrušky. Ještě víc než jablka. Nikdy jsem s nimi ale nic nepekla a říkala si, že teď je na to ten správný čas. Tento koláč není náročný na přípravu a je opravdu lehký, nadýchaný, takový skoro piškot, a hrušky mu dávají vláčnost a šťavnatost. Půlku koláče jsme s Radanem spořádali ještě ten večer při sledování filmu (Now you see me, úžasný film, doporučuju!) a další dva kusy jsem si vychutnala při psaní tohoto článku. Ještěže vlastně není až tak nezdravý :)).
The end of last week was quite busy and nice. On Wednesday I walked around city center with CV in my hand and went to restaurants asking for a job. In one Michelin star restaurant I got a "call back" so on Saturday I went there for the first time for trial day. It went pretty well, I think, and I feel like I kind of impressed them. Even though it has been nine quite exhausting hours I really enjoyed working there. So I hope that they call me back and I could work there part time, maybe :). On Friday I went to ask to another restaurant which seems to fit me even better (as it has their own bakery and they are cooking traditional meals), and I am going to work there on Wednesday. So hopefully it will go good as well and in the best scenario I could work in both places part time. But because I do not have any contract yet, I do not want to be very specific so far. But as soon as I settle there a little bit, I will write more. I am excited about that :).
I also got my first "offer" for baking a birthday cake (well, if I do not count my family :)) and Radan was just calling me from work that they have some meeting on Thursday and within the budget they have for food they want me to bake something for them :).
Radan has been spending a lot of time at work lately so when he got a day off yesterday we decided to relax all day together. We watched the first episode of MasterChef Junior, I cooked some pasta with salmon and cream, we went for a long walk to the lake which was beautiful. It actually fascinates me, if you look at Oslo on google maps you will see a little bit of civilization near the fjord and then it is all forest and lake. Awesome :).
And in early evening I baked this pear pie I wanted to try for a while. I love pear. Even more than apples. But I have never baked anything from them so I felt this is a good time to do it. This cake is not difficult to prepare and it is really light, fluffy, almost like a sponge cake and pears gives it juiciness and moisture. We actually ate half of the cake yesterday evening while watching a movie (Now you see me, great film, highly recommended) and I enjoyed two more pieces not while writing this post. Lucky me, it is not that unhealthy :).
Recept / Recipe
na jeden koláč (23cm forma) / for one pie (23cm spring form)
doba přípravy / preparation time: 30min
doba pečení / cooking time: 35-40min
75g másla, rozpuštěného / 75g of butter, melted
110g hladké mouky, prosáté / 110g of plain flour, sifted
1 lžíce prášku do pečiva / 1 tablespoon of baking powder
špetka soli / pinch of salt
100g cukru / 100g of sugar
3 menší vejce / 3 eggs (smaller)
4 střední hrušky / 4 medium pears
šťáva z půlky citronu / juice from half a lemon
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extract
1 lžíce meruňkové marmelády / 1 tablespoon of apricot marmalade
1 lžíce vody / 1 tablespoon of water
práškový cukr / icing sugar
šlehačka / heavy cream
postup / process
1. Předehřejte si troubu na 180 C. Formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nechte si rozpustit máslo na mírném ohni.
EN: Preheat your oven to 180 C. Butter the spring form and on the bottom put baking paper. Let the butter melt on low heat.
2. Umyjte hrušky, zbavte je slupky a jadřince a nakrájejte na plátky. Zakápněte šťávou z citronu, aby vám nezhnědly.
EN: Wash the pears, ripe them, peel them a roughly cut them. Drizzle them with lemon juice so they will not turn brown.
3. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a cukr. Postupně přimíchávejte jedno vejce po druhém a za stálého míchání postupně přidávejte i máslo. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud vám nevznikne krásné hladké krémové těsto.
EN: Sift the flour and baking powder into bowl, add pinch of salt and sugar. Gradually add eggs, one by one and while still mixing add the butter and extract and mix carefully until the batter is beautifully smooth and creamy.
4. Přelijte půlku těsta do formy a lžící nebo stěrkou rovnoměrně uhlaďte. Na těsto naskládejte hrušky a zalijte druhou půlou těsta. Dejte do trouby a pečte asi 30-35min, dokud povrch nezhnědne.
EN: Pour one half of the batter into spring form and flatten it with spatula or spoon. Put the pears on the batter and on top of them pour the another half. Put it in the oven for about 30-35min, until it is nicely brown on top.
5. Na výrobu glazury sehřejte meruňkovou marlémádu s vodou, prosejte, a pomažte jí vrch koláče, který potom posypte práškovým cukrem.
EN: To make the glaze, melt the apricot jam with water and pass through a sieve to remove any lumps. Brush the cake with the glaze and dust with icing sugar.
6. Nejlepší je podávat koláč ještě teplý s pořádnou náloží domácí neslazené šlehačky. Dobrou chuť :).
EN: This pie is best when warm and with huge amount of fresh homemade unsweetened heavy cream. Enjoy :).
Škoda že se k hruškám tak často nedostanu (cca 3 hrušky ročně :D ). S tou šlehačkou vypadá tento koláč totiž naprosto bombasticky :)
ReplyDeleteA nedají se sehnat třeba někde na trzích, když jsou v sezóně? :) (jinak díky:))
DeleteTo sa číta jednoducho, prekvapím tento týždeň drahého, u nás je to zase obrátené garde- ja teraz robím toľko, že ma len občasne vzhliadne. Zaslúži si.
ReplyDeleteAk nenájdem pekné hrušky, myslím, že kompótové to tiež nepokazia, nie?
ano, myslím, že i s kompotovýma by to mělo být fajn :) .. Kdyžtak dej pak vědět, jak dopadl :)
Deleteahoj, tak ešte tuto, ako to nakoniec dopadlo- dôkaz, že nie práve najlepšie http://instagram.com/p/fKKOIEy64J/ ale to nič, mne sa zakaždým len každý druhý koláč vydarí... a teraz bol ten prípad... hrušky boli nakoniec čerstvé nekompótové, ale pridala som ešte marhuľky, čo boli v chladničke... cesto žiaľ prispľasnutejšie (nemám váhu a všetko od oka dávam, potom sa to snažím dorovna a tak a nie vždy tie pomery vyjdú :)), ale zjesť sa dal (s tou šľahačkou hlavne :))
DeleteAhoj:). Ale vždyť vypadá pěkně a hlavně, že se dal jíst :). Děkuju, žes mi ho sem poslala a ta inovace s meruňkama je zajímavá :). Doufám, že na moje recepty úplně nezanevřeš :) .. Měj se zatím hezky :)
Delete