Sunday, October 20, 2013

Nejkrémovější cheesecake s medovými ořechy / The creamiest cheesecake with honey nuts

Cheesecake. Jak se tak dívám na recepty, které tu zatím mám, na cheesecaky je jich tu zatím nejvíc. Přesto bych chtěla přispět dalším, i když se  nějak zásadně od těch ostatních neliší.

Je to zhruba rok, co jsem pekla svůj první cheesecake a od té doby jsem ho dělala minimálně patnáctkrát. Některý vyšel líp, některý hůř a nechápala jsem, že čím častěji cheesecake peču, tím horší mi přijde. Spoustukrát mi popraskal nebo měl takovou zvláštní tuhou konzistenci. Za svůj nejpovedenější cheesecake považuju můj v pořadí třetí - s para ořechy, který měl dokonale krémovou konzistenci a už nikdy potom se mi jí nepodařilo docílit. Až teď. A paradoxně jde zase o cheesecake s ořechy - tentokrát pekanovými a kešu :).

Myslím že hlavní důvod, proč ty ostatní cheesecaky nebyly úplný top (ale nebyly zas tak špatné, musím podotknout :)), je jednoduše v kombinování různých druhů sýrů, možná ve způsobu přípravy a možná taky v příchutích, které ty cheesecaky měly. Pamatuju si jeden, který jsem pekla u Radana doma, s malinovým pyré, které jsem přimíchala do sýrového základu a totálně tím narušila konzistenci, takže dost výrazně popraskal.

Včera měl kamarád narozeninovou oslavu a pro mě to byla skvělá příležitost se do cheesecaku znovu pustit, bedlivě se soustředit a zapisovat každý krok a následovat pár "pravidel", které jsem vždycky ignorovala, protože jsem si říkala, že "nejsou zas tak důležité". Ale celkem jsou.

Samozřejmě je spoustu druhů cheesecaku a já se zatím víceméně snažím docílit perfektního "New York style" cheesecaku. A troufám si říct, že se mi to konečně podařilo.

Takže tady je recept! :)



EN: Cheesecake. I was looking at the recipes I have here on this blog so far and I already have couple of recipes for cheesecake. However, I would like to share another one even though it is not so different from the others. 

It has been about a year since I baked my first cheesecake and since then I may have done it maybe 15 times. Some of them came out good, some of them not so much and I could not get the fact that the more I bake cheesecake, the worse I turns out. Many times it cracked or it had this rigid consistency. As my best cheesecake I always considered the third I made - with Brazil nuts, which had this creamy consistency which I was not able to make. Until now. And, paradoxically, it is cheesecake with nuts again - this time with pecans and cashew. :)

I think that the main reason why other cheesecakes I baked were not the top ones (but were not bad either, I must add :)) is basically in combinations of the cheeses, maybe in the method of preparation and maybe in the flavorings I used. I remember one cheesecake I made at Radan´s home, with raspberry puree which I incorporated into the cheese base and totally disturbed the consistency, so it pretty much cracked a lot.

Yesterday, our friend had birthday party so I though it is a great opportunity for me to try cheesecake again. I paid close attention to the process and write every step and also followed some rules which I always ignored since I did not find them so important. But they kind of are.

Of course, there are many kind of cheesecakes, what I have been doing so far is trying to make the perfect "New York style" cheesecake. And I kind of think that I finally have. 

So here is the recipe :).

Facebook


Recept / Recipe


na jeden cheesecake (23cm forma) / for one cheesecake (23cm form)
doba přípravy / preparation time: 30min
doba pečení / baking time: 60min
doba chlazení / cooling time: 6hod nejméně / 6 hours, at least



Sušenkový základ / Biscuit base

120g oblíbených sušenek / 120g of your favorite biscuits
45g másla, rozpuštěného / 45g of melted butter

Sýrová náplň / Cheese filling

900g krémového sýra Philadelphia, v pokojové teplotě, to je 7-8 125g krabiček / 900g of Philadelphia cream cheese, in room temperature
200g cukru / 200g of sugar
25g hrubé mouky / 25g of all purpose flour
4 vejce, v pokojové teplotě / 4 eggs, in room temperature
200g créme fraiche, nebo tučné smetany / 200g of créme fraiche, or heavy cream
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extract
1/2 lžičky vanilkového prášku / 1/2 teaspoon of vanilla powder

Ořechový top / Nuts topping

100g pekanových ořechů / 100g of pecans
80g kešu / 80g of cashew
35g rozdrcených sušenek / 35g of crushed biscuits
30g cukru / 30g of sugar
40ml medu / 40ml of honey
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extract

Postup / Process

1. Troubu si předehřejte na 135 C. Formu na pečení si pořádně vymažte máslem a na dno přiložte papír na pečení.

EN: Preheat your oven to 135 C. Grease the baking form heavily with butter and on the bottom put the baking paper.

2. Rozdrťte sušenky. Pokud máte kuchyňský robot, použijte ten, pokud ne, dejte sušenky do sáčku a rukou nebo válečkem rozdrťte. Můžete pak rozdrcené sušenky přesít přes sítko, pokud nechcete v směsi žádné kousky, já jich tam tentokrát několik nechala. Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a potom vysypte do formy a rukou a nebo lžící uhlaďte po celém dnu. Dejte na 8-10min do trouby.

EN: Crush the biscuits. If you have a food processor, use that, if not, put the biscuits in a bag and crush hands or with a roller, for example. Then you can sieve the crushed biscuits through a sifter if you do not want any pieces in your biscuit base. I left some pieces in there this time. Mix the crushed biscuits with melted butter, pour into form and with your hands or spoon smooth them on the bottom. Put it in the oven for 8-10 minutes.

3. Mezitím si ve velké míse smíchejte mixérem všechny sýry a cukr tak, aby se všechno dobře propojilo dohromady. Potom přimixujte vajíčka, jedno po druhém, vanilkový extrakt a prášek. Nakonec přidejte créme fraiche a mouku. Všechno dobře propojte dohromady, ale dejte pozor, ať to nepřeženete :).

EN:  Meanwhile, in a big bowl, mix together all cheeses and sugar. Then add eggs, one at a time, vanilla extract and powder. Finally, add créme fraiche and flour and mix well together. But do not over mix it.

4. Sýrovou náplň přelijte do pečící formy, tu položte na plech, kam nalijte asi půl centimetrovou vrstvu vody a formu obalte v alobalu. Dejte péct asi na hodinu. Že je cheesecake upečení poznáte podle toho, že po stranách bude cheesecake pevný a uprostřed se bude stále trochu klepat (což je v pořádku). Po hodině vypněte troubu a cheesecake v ní nechte dojít asi další hodinu.

EN: Pour the cheese filling into the form, put the form on a baking tray with half centimeter of water. Cover the sides of form with aluminium foil. Bake for about one hour.

5. Na ořechovou polevu si v hrnci rozpusťte máslo, cukr a med, přidejte rozdrcené sušenky, vanilkový extakt a nakonec ořechy které nechte víceméně v celku. Opatrně přesuňte na chladící se cheesecake.

EN: For the nuts topping, on a pot, melt the butter, sugar and honey, add crashed biscuits, vanilla extract and finally the nuts. Put it carefully on cooling cheesecake.




6. Cheesecake chlaďte několik hodin v pokojové teplotě a potom několik dalších v lednici. Nejlepší je chladit ho přes noc.

EN: Cool the cheesecake in room temperature at least for couple of hours and then put it in the fridge for another couple of hours. It is best to cool it over night.


Fotka z oslavy. /Picture from the party
Fotka z oslavy. / Picture from the party.




TIPS

- Opravdu dobře si vymažte formu. Sýrová náplň se tak jednoduše odlepí od formy. Nepropadejte panice, pokud se vám cheesecake nezačne odlepovat hned a dejte mu čas. Jak bude chládnout, postupně se začne odlepovat a až potom z něj oddělejte strany formy.

EN: Be generous with the greasing of baking form. It will be much easier for the cheese filling to unstick from the form. Do not panic if it will not happen right away, give the cheesecake time. As it will cool, it will start to unstick and that is the time to remove the sides of the form.

- Skoro všude jsem četla, že je dobré položit formu s cheesecakem na plech s trochou vody a vždycky jsem to ignorovala. Tentokrát jsem to vyzkoušela a myslím, že to dost napomáhá té celkové jemnosti a krémovosti cheesecaku.

EN: I read almost everywhere that it is good to place the form with the cheesecake on baking tray with a little bit of water, but I have always ignored it. This time, I tried it and I really think it helped the final smoothness and creaminess of the cheesecake.

- Nedávno jsem v jednom norském obchodě objevila "vanilkový prášek", což jsou v podstatě ty zrníčka, které najdete ve vanilkových luscích. Použila jsem ho v několika posledních receptech a jsem s ním moc spokojená, skvěle to doplňuje chuť vanilkového extraktu a navíc je vždycky super vidět vanilková zrníčka v dortu. A celkově to vyjde levněji, než si kupovat vanilkový lusk, v ČR ho seženete třeba v takovéto podobě. 

EN: I went shopping recently and I found a "vanilla powder", which are basically the little brown pieces , which can be found in dried vanilla fruits. I used it in the last few recipes already and I am very satisfied with it, it complements well with the flavor of vanilla extract and it's always great to see the vanilla flecks in the cake. And overall it is cheaper than buying the vanilla fruits.

- Dřív jsem používala 12% smetanu a tentokrát jsem poprvé zkusila použít créme fraiche, který má 35% tuku a myslím, že to celkové chuti cheesecaku jen prospělo. Vím, že je to spoustu tuku najednou, ale méně tučné varianty sýrů, ani smetany cheesecaku fakt neprospívají. V ČR se nicméně créme fraiche shání těžko, dá se tedy nahradit tučnou (zakysanou) smetanou. A nebo si můžete vyrobit svůj vlastní podle tohoto Cuketkova receptu

EN: I used to use sour cream with 12% of fat and this time I finally used créme fraiche with 35% of fat and I must say, it really helps the overall taste of the cheesecake. If you can find créme fraiche, you can also use heavy cream.

- Problém, který byl s tímto cheesecakem bylo krájením. Kvůli náhodně položeným ořechům se dal těžko krájet rovnoměrně. Takže co udělám příště (a co můžete vyzkoušet i vy) je, že si naznačím jednotlivé kusy a podle nich pak na cheesecake poskládám ořechovou polevu tak, aby to vypadalo hezky a zároveň se to dalo jednoduše krájet. Jinak jdou ale ořechy k cheesecaku dokonale, zvlášť ty pekanové a ten medový nádech tomu dodává ještě další level.

EN: One problem which I had with this cheesecake was the cutting. Because of the nuts which I put randomly on the cake it was just impossible to cut it evenly. So what I will do next time (and what you can do when if you will try it) is that I will mark individual pieces first and then I will put the nuts on the cheesecake. That way it will still look good but it will also be possible to easily cut the pieces. Otherwise, the nuts goes soooo well with cheesecake, especially with the honey touch. It brings the cheesecake on a whole new level :).

4 comments:

  1. To je nádhera! A musí chutnat opravdu skvěle :)

    Zvu Vás na svou giveaway: KLIK

    ReplyDelete
  2. Já právě ty pravidla pro pečení cheesecaků beru děsně vážně a možná proto mě to stále trochu děsí. :) Představa, že vrazí stovku do Philadelphie a pak se mi to srazí není úplně pěkná :)
    .
    Chtěla jsem se zeptat, zda někdy nepečeš také z Lučiny (v Norsku už asi ne, ale když jsi ještě byla u nás :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem to fakt nikdy nějak nedodržovala a troufám si říct, že ty cheesecaky byly vždycky dobrý a nesrazily se (i když tento byl fakt top :)) .. takže bych se zainvestovat nebála .. a není to zas tak těžké. Jinak z lučiny jsem nikdy cheesecake nepekla, ale na konci týdně se chystám na pár dní domů, tak bych to teoreticky mohla vyzkoušet :)

      Delete