Monday, December 23, 2013

Dny plné příjemných "forem"

Včera jsem přiletěla domů. Ale ještě předtím, než jsme se zase celá rodina mohli sejít v našem milovaném domě, mě maminka navštívila v mém druhém domově. Do Osla přiletěla ve středu v podvečer a sotva jsem ji stihla doprovodit k nám domů, musela jsem utíkat do práce. Stejně jako všechny ostatní dny. V sobotu to ale taky bylo naposledy, co jsem v Tranenu pracovala. Kvůli určitým změnám v otvírací době (o 6 hodin kratší každý den) už není potřeba tolik lidí a tak se se mnou, jakožto s poslední příchozí, museli rozloučit. Ani na chvilku jsem to ale nebrala jako něco negativního. Jasně, mrzí mě to, protože jsem si to tam velmi oblíbila, ale beru to jako úžasný odrazový můstek, jako skvělou příležitost, kterou jsem měla a ze které jsem si vzala, co jsem mohla. Uvidíme, kam mě náhoda zavede dál, ale nemám strach, že by to trvalo moc dlouho. Stačí nepochybovat a být otevřený :). A kdo ví, třeba jsem v Tranenu nebo v Apent Bakeri pekárnách, kterým Tranen patří, neskončila úplně.

Ale chtěla jsem spíš psát o tom, jak krásné dny jsme měly s Leničkou v době, kdy jsem v práci nebyla. Prošly jsme několikrát centrum, které bylo velmi klidné, žádný velký předvánoční stres a pobíhající lidi vrážející do těch dalších. Jen vůně mandlí v cukru, sobího burgeru a vánoční světla. Jen počasí je letos značně nevánoční, ale to, jaké počasí je "správně" vánoční je koneckonců jen taky naše představa, takže bylo krásně. S Leničkou jsem navštívila místa, kde jsem zatím nikdy nebyla, byly jsme ve spoustě kaváren, byly jsme v muzeu na úžasné výstavě brazilských umělců, byly jsme se jen tak projít na místa, kde zdánlivě "nic" není, ale hlavně jsme se těšily z toho faktu, že jsme v Oslu spolu. Lenička několikrát zmínila, že se v Oslu cítí jako doma a jakoby to tam znala, přesto, že tam předtím byla jen 3 dny v létě. Oslo je přátelské město, lidské. Minimum velkých budov, které vás můžou pohltit, takže cítíte hodně prostoru. V sobě. Okolo sebe. Je to skvělé místo k naplnění příjemných životních "forem". Aker Brygge vás spoustá luxusem, značkami, které ve střední Evropě skoro nikdo nezná a restauracemi s nejvybranějšími specialitami. Grunerlokka ve vás najde hipstera, který touží po těch vintage věcičkách a "undergroundu". Centrum Osla je příjemné pro všechny, protože je dokonalé.. Fjord vám dá pocit svobody. A všudypřítomné lesy a parky zase pocit klidu. 

S Leničkou jsem si užívaly hlavně prostřednictvím dobrého jídla a vánočních nákupů. Ale myslím, že fotky to (doslova) vyobrazí mnohem lépe, než slova :).

Jídlo Jídlo Jídlo


dát si v Norsku sushi je díky čerstvosti ryb skoro "povinnost" :)
Kavárna/Cukrárna Pascal je jedna z nejznámějších v celém Norsku.
Makronky všemožných příchutí ..
.. i čokolád.
Mocca a cappucino
V "jídlové hale", tedy v Mathallen mají jídlo na každém rohu,
zrovna tento (roh) nese název "Hello, sweet pie" :)
Nechybí ani spousta skvělých cupcaků :)
Tapas restaurace "Delicatessen", do které jsme si zašly poslední večer v Oslu..
..a jejich menu :)
a jídlo. Foie gras s jablečným pyré, bramborová tortilla s chorizem a truffle majonézou,
kachní prsíčka s hlívou ústřičnou, cavou a pomerančovým džusem (můj favorit! :))
ještě jednou prsíčka, krevetky marinované v chili a česneku
a nakonec empanada s koriandrovou a rajčatovou salsou.
Lenička u nás v Tranenu vyzkoušela i typicky norský lutefisk, o kterém si napsala tento status :):
"Na taliri prede mnou ceka na cestu do meho zaludku poslednich par soust jednoho z nejpodivnejsich jidel, jaka jsem kdy jedla. Jmenuje se lutefisk, cesky neco jako "louhovana ryba" a skutecne je to treska nekolik mesicu nalozena v louhu!, ktery je z ni pak nejakym zpusobem odstranen soli a vodou a pak se cely proces jeste zopakuje a vysledek ted mam na taliri spolecne s turinovym pyre, kostickami vyprazene slaniny a ctyrmi druhy horcice. A nevim, k cemu bych to prirovnala...cele tohle gurmanske dobrodruzstvi zazivam v restrauraci Tranen v Oslu, kde uz par mesicu pracuje ma dcera a tohle jidlo mi doporucila jako typicky norske a vanocni. A ja ji za to dekuju "
A tohle jsem já ve své, teď už bývalé, práci :).

 Město









Tahle fotka se stala mojí oblíbenou :)


 Chci vám taky všem popřát krásné Vánoce, moc si je užijte, ať už to bude jakkoliv. A děkuji moc moc moc za přízeň ! :)


3 comments:

  1. Radan FurielDecember 23, 2013

    Prvy raz, odkedy sa pozname, co som ja na Slovensku zatial co ty si v Norsku a hned taketo dobrodruzstva :) A este si aj kazdy den pracovala. Skvely clanok! :)

    ReplyDelete
  2. :( Tobě také krásné Vánoce - užívej Českou republiku i Leničku :)

    ReplyDelete