Wednesday, December 11, 2013

Marcipánové cupcakes s dvoubarevným krémem / Marzipan cupcakes with double-color cream

Už v minulém příspěvku jsem psala, že si na vánoční cukroví moc nepotrpím. Zároveň, od té doby co mám blog, je to trošku jiné v tom, že zrovna Vánoce jsou úžasnou příležitostí upéct něco "sezónního", "tématického", je to ta doba v roce, kdy se do pečení pouštějí i ti, co se přes rok troubě vyhýbají obloukem. Internet je ale plný opravdu vydařených foodblogů a ti se v posledních týdnech předhánějí, který z nich bude mít lepší recept na perníčky, který na vánočku a který na vanilkové rohlíčky .. a stejně bych nepřinesla nic nového .. a tak jsem se rozhodla pro, o Vánocích trochu míň typické, cupcaky. Teda, ne že by cupcaky nebyly zvlášť v poslední době rozšířené dost, ale přece jen je nenajdete na každém vánočním stole. Proč by ale nemohly být na tom vašem? :)

Dnes mám pro vás recept na marcipánové cupcakes, a pár tipů na téma "čeho se vyvarovat", a v nejbližších dnech přidám ještě recept na perníkové cupcakes, které vám zaručeně provoní celý dům.


Facebook 


Recept / Recipe


na 18ks / makes 18 pieces 

doba přípravy / preparation time: 15min+
doba pečení / baking time: 18-20min

těsto / batter

25g neslazeného kakaa / 25g unsweetened cocoa
50ml teplé vody / 50ml warm water
180g hladké mouky / 180g plain flour
1/2 lžičky jedlé sody / 1/2 tsp baking soda
1/2 lžičky prášku do pečiva / 1/2 tsp baking powder
110g másla / 110g butter
150g cukru / 150g sugar
2 vejce / 2 eggs
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
cca 4 lžíce zakysané smetany / approx. 4 tbs sour cream
100-150g marcipánu / 100-150g marzipan

Poleva / Frosting

Ganache

175g hořké čokolády (já jsem použila mix 55-70%) / 175g dark chocolate (I used mix of 55-70%)
150ml smetany ke šlehání / 150ml whipped cream

Máslový krém / Buttercream

220g práškového cukru / 220g powdered sugar
220g másla, v pokojové teplotě / 220g butter, in room temperature
cca 3 lžíce mléka / approx. 3 tbs milk
1 lžička mandlového extraktu, s přimhouřením očí aroma / 1 tsp almond extract

postup / process

1. Troubu si předehřejte na 175 C. Rozpusťte máslo na mírném ohni. Mezitím v míse dobře smíchejte prosáté kakao s vodou. Cukr přidejte do rozpuštěného másla a promíchejte. Tuto máslovou směs přesuňte ke kakau. Přidejte vanilkový extrakt. Potom postupně přimíchávejte vejce. A nakonec na třikrát mouku s práškem do pečiva a sodou a smetanu - mouka, smetana, mouka, smetana ..

EN: Preheat your oven to 175 C. Melt butter on medium temperature. Meanwhile, combine water and sifted cocoa in a bowl. Add sugar to the melted butter and then add this butter mixture to the cocoa. Add vanilla. Gradually add eggs and then, also gradually, add flour with baking powder and soda and sour cream. Combine all together.



2. Připravte si malé kuličky z marcipánu. Naplňte papírové košíčky zhruba do půlky (když to přeženete, vyběhnou až moc a budou připomínat spíš muffiny:)) a do každého z nich vložte kuličku marcipánu. Dejte do trouby a pečte asi 18-20minut.

EN: Prepare little balls from marzipan. Fill the paper cups approximately to the half  (if you fill them more, they will look more like muffins in the end :)) and place the marzipan in the middle. Put the cupcakes them to the oven and bake for about 18-20 minutes.

3. Zatímco se cupcaky pečou, můžete si připravit polevy.

Ganache - čokoládu si nalámejte na kousky a dejte do mísy. V jiné míse si ve vodní lázni sehřejte smetanu, až dokud nebude skoro vřít. Potom ji nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Dejte asi na 10-15minut schládnout do ledničky a pak vytáhněte a trochu promixujte, aby poleva dostala pevnější tvar. Za žádnou cenu už ale potom nedávejte polevu zpátky do lednice, protože jinak se z ní stane opravdu pevná hmota (vlastně znovu čokoláda v pevném stavu) a nepůjde použít na zdobení!!

Máslový krém - Rozmixujte změklé máslo (asi 2-3minuty). Potom postupně přidávejte prosátý cukr a trošku mléka a madlový extrakt. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.

EN: While the cupcakes are in the oven, you can make the frosting.

Ganache - break the chocolate into pieces and put it in the bowl. In other bowl, heat the whipped cream, just until it is starting to boil and pour it on the chocolate and mix util the chocolate will melt. Put it in the fridge for 10-15minutes, so it will cool a little and the mix it a little so it will thicken. Do not put it in the fridge afterward,  because otherwise this frosting will be useless since it will kind of become too thick.

Butter cream - Mix the butter for about 2-3minutes. The gradually add sifted sugar and little bit of milk and almond extract. Mix until all ingredients will combine together well.



4. Až cupcaky pořádně vyhladnou, můžete se pustit do zdobení. Tvar a velikost zdobídka nechám na vás, každopádně toho "dvojitého" krému docílíte tak, že do zdobícího sáčku dáte část bílého krému a část hnědého a tento efekt se vám udělám sám :)

EN: When the cupcakes are cooled completely, you can start decorating them. I will leave the decorating ideas for you to decide, however, the double-color effect is done when you place both of the frostings in piping bag at once. And after that, the "magic" will kind of be done for you :).




Enjoy. :)

8 comments:

  1. och, ty si génius. ako úžasne vyzerajú, verím, že tak aj chutia...už len vyskúšať. pri tvojich receptoch vždy pozriem na čas prípravy a čas pečenia, prirátam k tomu hodinu až dve a viem, koľko času si mám naplánovať ja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jé, děkuju za krásný komentář :). Jsem ráda, že sis našla "systém", který funguje, možná bych tam ten čas ani neměla udávat, co? :D .. jinak myslím, že chutnají, včera jsem je vzala na takový malý večírek a všichni si je pochvalovali .. pokud mi teda nechtěli jen udělat radost :) (ale já jsem je chutnala taky a jsou fakt fajn :)) .. těším se na ty tvoje! :)

      Delete
  2. Já mám nejlepší recept na perníčky, to je jasný :D Ne, kecám :) Každopádně já spíš narážím na foodblogy, kde cukroví v lásce moc nemají. Určitě bych jich vyjmenovala poměrně dost, co si tak z článků vzpomínám :D Já ale mezi ně nepatřím - vánoční cukroví je boží! :D
    Cupcakes budu teď péct do školy, trochu na vánočnější notu, nemyslím, že by byly zas tak mimo mísu :)
    Ty tvoje jsou úžasný :) Ten krém je takhle úplně geniální :) Musejí být vynikající :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :) .. Tak nevím, já jsem našla alespoň několik blogerek, které rády pečou cukroví :) .. ale tak ono je to jedno celkem :) .. jaké cupcaky jsi pekla? já mám ještě v plánu napsat recept na perníkové, které jsem pekla před pár dny :)

      Delete
  3. Teri, to je uplne super ten dvojitej krem! Nechapu, proc me to nikdy nenapadlo! Vypada to nadherne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, Veru :) .. trochu jsem pokazila ten ganache, ale nakonec to celkem dobře dopadlo :) Ale je to efektní :))

      Delete
  4. Že už jsem viděla cupcaků hodně (viz komentář Verči nade mnou :) ) ale nic mě neoslovilo tak, jako tvůj dvoubarevný krém. Myslím, že je čas naučit se používat zdobičku :D
    Vážně krásné

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, děkuju, to mě těší, že tě přesvědčil můj dvoubarevný krém :). Dej pak vědět, jak to dopadlo :)

      Delete