Sunday, June 29, 2014

Limetkové makronky

Zamilovala jsem se do "lime curd". A tak ho teď dávám do všeho. Navíc on se do všeho fakt hodí. A je svěží, letní a dost lehký na přípravu. Dlouho trvá jen chládnutí, ale při něm se stejně můžete věnovat něčemu jinému. :). Myslím, že se možná vyplatí si ji udělat do zásoby.

Limetkovou & Citronovou & Malinovou & Třešňovou & Borůvkovou.

Na ty se v nejbližší době chystám já. A s nimi potom budu plnit makronky a cupcaky jedna báseň :).
Všechny curd mají v podstatě dost podobný postup, liší se jen minimálně, a dají se používat i jen tak. Na chleba. A nebo na scones. Ale pozor, chuťově jsou opravdu intenzivní. A tak stačí jen troška. 

Tak jako v těchto makronkách. Zkuste je! :)


Recept (na cca 25 makronek)


makronky

90g velmi jemně pomleté mandločé moučky
200g moučkového cukru
90g bílků
20g krystalového cukru
1/2 lžičky citronového extraktu
zelené barvivo

filling

50g změklého másla
60g moučkového cukru
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce smetany na šlehání

lime curd

šťávu z jedné limetky
kapku citronového extraktu
40g cukru
10g másla
1 vejce, rozkvedlané

postup

1. Nejdřív si připravte lime curd. Bude alespoň hodinu chládnout, tak abyste se s tím nemuseli zbytečně zdržovat později. Do mísy položené na hrnci s vodou dejte lehce rozmíchané vajíčko, cukr, extrakt i štávu. Zatímto voda jemně bublá, směs v míse neustále míchejte. Asi po deseti minutách začne tuhnout, tak ji stáhněte z varu a přimíchejte máslo. Nechte chládnout.

2. Mandlovou moučku a cukr společně prosejte do jedné mísy. Pokud máte moučku hrubší, opakujte, dokud vám nezbyde opravdu jemná moučka. 

3. V jiné míse vyšlehejte bílky. Doporučuju šlehat rukou, pokud chcete mixovat mixérem, tak jen ze začátku, poté, co se začnou tvořit (stále) tekuté špičky šlehejte opravdu rukou, tak se vám bílky nerozbijí. Postupně přidávejte krystalový cukr. Těsně před koncem (to je, když bílkové špičky nepadají) vmíchejte barvivo podle vašich preferencí. Na limetkové se asi nejvíc hodí zelená. 

4. Do vyšlehaných bílků postupně a jemně vmíchávejte mandlovou směs. Vychází to asi tak na třikrát. Směs by neměla být ani moc hustá, ani moc tekutá, víc se o tom rozepisuju tady

5. Makronkovou směsí naplňte cukrářský sáček s kulatou špičkou a plech potažený pečícím papírem dělejte pokud možná stejná kolečka. Pokud má těsto správnou konzistenci, tak se všechny počátečení nesrovnalosti srovnají :). Pokud se tak stalo jen tak napůl, nevzdávejte to, je stále možné, že vám jich pár vyjde :). Párkrát plechem třískněte o stůl a nechte makronky tak půl hodiny odpočívat. V tento moment si zapněte troubu na 150 C.

6. Po té cca půl hodině dejte makronky do trouby, sedněte si před ni a čekejte :). Po cca 4-5 minutách by se měly začít objevovat první nožičky. A po 13-15 minutách by měly být makronky hotové.

7. Po vytažení z trouby nechte makronky tak 10 minut odpočívat na plechu, pak je opatrně sloupněte. 

8. Zatímco makronky chládnou, můžete si připravit druhou část fillingu. Změklé máslo nejdřív rozmixujte samo, tak jak je. Potom přidejte prosátý moučkový cukr, limetkovou šťávu a smetanu na šlehání a mixujte dalších pár minut. Hotovo :).



9. Najděte makronkám pár a jednu část páru naplňte náplní. Máslovou okolo, lime curd uprostřed. Druhou část páru opatrně přiklopte.

10. Užívejte si tu úžasnou chuť. A nechte si nějaké i na později. Čím jsou "starší", tím jsou lepší. Tohle rčení platí asi 5-7 dní :).





POZNÁMKY

- moje oblíbený makronkový zdroj je jednoduše Koko. Stále občas při pečení makronek kontroluju, jestli ty moje při postupu vypadají podobně.

- citronový extrakt jsem koupila v Edinburghu v supermarketu Asda (což je v podstatě Walmart). Vzala jsem si k němu rovnou i pomerančový. Podle složení by se ale měl dát vyrobit i doma a až mi dojde, tak se do toho určitě pustím. Protože opravdu výrazně pomáhá celkové chuti!



- o dalších poznatcích jsem psala TADY

3 comments:

  1. ty už jsi skoro makronková královna :)
    .
    Já měla jen Lemon Curd a za mě nic extra. Možná by mi to ale dnes chutnalo víc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ještě asi ne, ale lepší se to :) .. A na tyto i ty arašídové jsem docela pyšná :)
      .
      Tak Lime Curd je dost podobná té citronové, tak by ti to asi moc nechutnalo. Ona je ta chuť dost specifická a výrazná, a ne všem asi sedne :)

      Delete
  2. Nice blog thanks for postingg

    ReplyDelete