Tuesday, October 28, 2014

Skořicové lívance se strouhanými jablky a vlašskými ořechy

Dnes ráno jsem si znovu uvědomila, jak silně funguje "síla domněnek". Vlastně se to v této formě učím už od léta a všechny ty situace mě postupně učí nezamotávat se do vlastních myšlenek, emocí a zajetých drah, které si v sobě každý budujeme vlivem okolí už od narození a se kterým se pak "ztotožňujeme". Učí mě, že všechny útoky, ale i komplimenty, nevypovídají o mně, ale o člověku, který "útočí" nebo "skládá komplimenty", protože my jsme pro každého jen "zrcadlo" a každý člověk nám zrcadlí jen to, co už máme sami v sobě (a naopak). Učí mě být pokornou a přistupovat ke všemu s láskou. Učí mě nehodnotit. Učí mě víc a víc poznávat samu sebe, za všemi těmi myšlenkami, které naskakují, ale pokud jim nevěnuju pozornost, tak zase odejdou. Učí mě nepřikládat situacím, které se každodenně dějí, větší váhu než mají, tedy že jsou jen součástí určitého "plynutí" a všechno je neustále v pohybu. Učí mě být svobodnější a neulpívat na představách "jaké by to mělo být". Učí mě být v souladu ...

... jen to vůbec neznamená, že se vyhnete tělesným projevům jako je bušení srdce nebo pocit "zkaženého žaludku". Ani se nevyhnete těm myšlenkám a možná i sebelítosti a nebo naopak naštvanosti .. už to ale nebývá tak intenzivní, už se v tom tolik nevyžíváte, protože jednoduše přijímáte věci takové, jaké jsou ...

Co ale taky pomáhá je cukr, samozřejmě! Teda on možná nepomáhá až tak moc dlouhodobě, ale v TEN okamžik zaručeně :)). A co třeba v lívancové podobě? Se skořící a s jablíčkama a s ořechama? :)



Recept


V mléku je trochu skořice, nebojte :))

4 lívance 
celkova doba přípravy: cca půl hodiny

25g cukru
25g rozpuštěného másla
130g hladké mouky
1 vejce
185ml mléka
1 vrchovatá lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky prášku do perníku/a nebo do pečiva

4 malá nastrouhaná jablíčka
trocha skořice skořice
pár nastrouhaných vlašských ořechů
2-3 lžičky medu

postup

1. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Mezitím si v míse rozkvedlejte vejce s mlékem a pak postupně přimíchávejte všechny ostatní ingredience, máslo nakonec, a míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne tekuté, ale v podstatě docela hutné těsto. 

2. Rozpalte nepřilnavou pánev a nalijte na ni necelý šufánek těsta. Po 3-4 minutách začne těsto dělat bubliny, tak lívanec otočte a opékejte další cca 2 minuty. 

3. Mezitím si nastrouhejte jablíčka, smíchejte s troškou skořice a pak jimi poklaďte jeden lívanec. Zakápněte medem a nastrouhejte trochu ořechů a "přiklopte" druhým lívancem a celý "zdobící" postup zopakujte. Dobrou chuť :)






2 comments: