.. o den později, kolem poledne, sedím v jiné kavárně s výhledem na fjord a hrad Akershus, před chvilkou jsem dojedla mrkvový cupcake a upíjím z cappucina, které už stihlo vychladnout. Hraje tu příjemná hudba a atmosféra a prostředí je tu jako stvořené na psaní článku... Že jsem právě popsala dokonalé klišé blogerského světa? Tak trošku. Ale je to příjemné klišé, pro mě :). Každopádně, konec okecávání, vraťme se k tomu "jak jsem se na jednu noc stala profesionální pekařkou" .. a pěkně od začátku.
Julebordu jsem totiž našemu pekaři Geirovi vyprávěla o tom, že ráda peču, že se ráda učím a že bych se tomu chtěla věnovat i dál .. a tak, když jsem se po skoro měsíci volna stráveném doma v ČR vrátila zpátky do Osla a do práce, jeho první promluvená slova mým směrem zněla "Tak co, kdy tedy přijdeš?" "Příští středu bych mohla? To mám volno." "Tak jo." "Tak jo."
| čerstvě upečené rozinkové buchty. Další klasicky norská záležitost. |
Nechal mě zkoušet všechno.
- Odměřovat, modelovat, válet, míchat, "vázat" skořicové suky, plnit skolleboller i péct borůvkové a malinové muffiny. A "koupat" olivový a rajčatový chléb v olejové lázni. Ladně a elegantně. :)
A o co jsem v "pečícím světě" moudřejší?
- Vysvětloval mi, jak dlouho je potřeba hníst těsto na kynuté "bolle/buchty", i to, že těsto na brioche, které je bez mléka, je dobré si připravit den předem, protože potřebuje na 4+ více hodin do lednice.
- Všechny "bolle" (ta bez ničeho, čokoládová, rozinková, skořicová i skoleboller) se připravují ze stejného těsta a rozlišují je jen těmito přidanými příchutěmi.
- Naučila jsem se modelovat těsto na brioche a zjistila, jak to udělat, aby byl každý jednotlivý kousek celistvý a pevný... Zatímco prvních pár bochánku vypadalo po vykynutí nevzhledně a neforemně, protože jsem se z nich snažila udělat kuličku dlaní, po Geirově zásahu a vysvětlení, že musím silou modelovat o stůl už každý další vypadal k světu :)
- Geir nechává vajíčka v pokojové teplotě, protože jen tak z nich dostane i poslední kapku bílku. Připravuje si je předem a rozklepnutá vajíčka pak dává v uzavřené láhvi do lednice.
- Při práci s kynutým těstem se vždycky vyplatí mít hodně pomoučené ruce.
- Je výhoda, když máte "váhovou představivost", ušetří to velké množství času při odvažování jednotlivých kusů těsta. Mně to moc nešlo a to odebírání/přidávání 15-20g pětkrát po sobě mi tak trochu ubíralo na "profesionalitě" :))
- Při plnění skolleboller vůbec nemusíte dělat uprostřed těsta důlek.
- Nejvíc zábavná a kreativní je příprava skořicových suků. I to chce ale grif. "Umotala" jsem jeden suk za stejnou dobu, za kterou jich Geir udělal osm. Ehm.
- Obyčejné nůžky můžou zeefektivnit přípravu. A láhev od olivového oleje taky
- A samozřejmě, to co všichni víme, "practice makes perfect" :).
| Brioche s borůvkama a smetanou a brioche s vanilkovým krémem a malinami. I ty jsem dělala celé sama. Právě na ně, na vytvoření důlku, se používá ta láhev od olivového oleje :) |
| A muffiny. Pro mě jediné těsto, se kterým jsem měla opravdovou zkušenost ještě předtím, než jsem přišla :). |
Užívala jsem si každou sekundu. Hodně jsem se ptala, zkoušela a cítila se ve svém živlu, přirozeně, uvolněně a spokojeně. A vidět pak, kolik jsme toho za těch necelých šest hodin stihli .. to byl taky příjemný pocit... takový "hmatatelný" a "foremný" výsledek. I takové jsou někdy potřeba :).
gratuluju.. už jsem se těšila, až to do pekárny půjdeš vyzkoušet... já jsem skollery dělala jen jednou - a raději to nebudu komentovat...viním z toho ovšem recept ;)
ReplyDeletePopis celé noci zní naprosto úžasně... a určitě to byla výborná zkušenost. Musím se přiznat, že tvoje odhodlání obdivuju.. je krásné, že víš, co chceš a pomalu a jistě si za tím jdeš... takže jen tak dál a hodně štěstí při pečení :)
Ahoj efCZo, děkuju za krásný komentář :).
DeleteJá jsem skoleboller dělala předtím taky jen jednou, jsou i tady někde na blogu, ale ty se s těmito, co jsem pekla včera, nedají vůbec srovnat. Budu je muset zkusit upéct doma znovu a recept poupravit. A pak je budeš moct zkusit ještě jednou, co ty na to?
Byla to skvělá zkušenost a zážitek a myslím, že ještě budu mít příležitost ho zažít znovu :). Pro mě je pečení obrovská zábava a naplňuje mě už jen to věnování se tomu. Nějaké sny, přání a plány v této oblasti mám, ale nelpím na nich, ani se na ně neupínám, jen dál dělám, co mě baví a tak, jak nejlépe umím, a ostatní vyplyne samo :) .. Měj se moc hezky, Terez
Ahoj Terezko, tak to závidím a gratuluju k příležitosti! Pro mě to zní úplně pohádkově! Musel to být skvělý zážitek, ale pracovat takto každou noc i velká dřina, co? Já mám nepravidelné pečivo ráda úplně nejvíc, ať sladké nebo slané. Nejradši mám takové ty divně popraskané chleby, vždycky vybírám ten, protože to prostě chutná líp :D Nebo je kousek víc upečený a křupavý atd. Myslím, že má šéf pravdu s tím handmade ;) Doufám, že dostaneš další možnost na pečení a zase se pochlubíš! :)
ReplyDeleteAhoj Baru, děkuju za milý komentář :)
DeleteByl to úžasný zážitek a zkušenost, a máš pravdu, že kdyby se to tak pro mě dělo každou noc, byla by to i docela dřina. I když, pokud máš takto nastavený režim, asi se to dá. Jen máš pak přehozené dny a noci :). Navíc pečení pořád těch stejných věcí každý den musí být po čase i velký stereotyp, ale zase si v tom potom "mistr" .. I tak, pokud si jednou otevřu kavárnu, chtěla bych v ní mít víc "promněnlivých" zákusků, abych mohla pořád zkoušet něco nového :) .. křupavé popraskané chleby jsou nejlepší, souhlasím. :) A znovu píšu, že až budeš v Oslu, tak "musíš" k "nám" do kavárny zajít, takových popraskaných a vynikajících tam máme hned několik druhů :)). Měj se krásně, Tereu
To musela být skvělá zkušenost, to bych také jednou ráda zažila:)
ReplyDeleteKrásné a chutné fotky:)
Šárka
Děkuju, Šárko :). Doufám, že se ti podaří si to splnit :).
DeleteMěj se hezky, Terez
ty fotky jsou parádní..úplně se mi sbíhají sliny :((
ReplyDeletehttp://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/
Děkuju Ter Ko :). Měj se hezky!
DeleteJe super, když někdo dostane takvou možnost!:)
ReplyDeleteJenom pokračuj v to, co tě baví!:)
Ahoj Chris, děkuju! Měj se moc hezky, Terez
DeleteAhoj Terez,
ReplyDeleteParádní článek. Ovšem nejvíce se mi líbí jak na začátku popisuješ, jak sedíš v kavárně s výhledem na fjord... Tohle je skvělý blog a ty moc zajímavá osobnost. Držím palce do budoucna.
S pozdravem,
Veronika
Ahoj Veroniko,
Deleteděkuju za milý komentář, moc mě potěšil :).
I tobě krásné dny, užívej si všechno naplno. :)
Terez