.. o den později, kolem poledne, sedím v jiné kavárně s výhledem na fjord a hrad Akershus, před chvilkou jsem dojedla mrkvový cupcake a upíjím z cappucina, které už stihlo vychladnout. Hraje tu příjemná hudba a atmosféra a prostředí je tu jako stvořené na psaní článku... Že jsem právě popsala dokonalé klišé blogerského světa? Tak trošku. Ale je to příjemné klišé, pro mě :). Každopádně, konec okecávání, vraťme se k tomu "jak jsem se na jednu noc stala profesionální pekařkou" .. a pěkně od začátku.
Julebordu jsem totiž našemu pekaři Geirovi vyprávěla o tom, že ráda peču, že se ráda učím a že bych se tomu chtěla věnovat i dál .. a tak, když jsem se po skoro měsíci volna stráveném doma v ČR vrátila zpátky do Osla a do práce, jeho první promluvená slova mým směrem zněla "Tak co, kdy tedy přijdeš?" "Příští středu bych mohla? To mám volno." "Tak jo." "Tak jo."
čerstvě upečené rozinkové buchty. Další klasicky norská záležitost. |
Nechal mě zkoušet všechno.
- Odměřovat, modelovat, válet, míchat, "vázat" skořicové suky, plnit skolleboller i péct borůvkové a malinové muffiny. A "koupat" olivový a rajčatový chléb v olejové lázni. Ladně a elegantně. :)
A o co jsem v "pečícím světě" moudřejší?
- Vysvětloval mi, jak dlouho je potřeba hníst těsto na kynuté "bolle/buchty", i to, že těsto na brioche, které je bez mléka, je dobré si připravit den předem, protože potřebuje na 4+ více hodin do lednice.
- Všechny "bolle" (ta bez ničeho, čokoládová, rozinková, skořicová i skoleboller) se připravují ze stejného těsta a rozlišují je jen těmito přidanými příchutěmi.
- Naučila jsem se modelovat těsto na brioche a zjistila, jak to udělat, aby byl každý jednotlivý kousek celistvý a pevný... Zatímco prvních pár bochánku vypadalo po vykynutí nevzhledně a neforemně, protože jsem se z nich snažila udělat kuličku dlaní, po Geirově zásahu a vysvětlení, že musím silou modelovat o stůl už každý další vypadal k světu :)
- Geir nechává vajíčka v pokojové teplotě, protože jen tak z nich dostane i poslední kapku bílku. Připravuje si je předem a rozklepnutá vajíčka pak dává v uzavřené láhvi do lednice.
- Při práci s kynutým těstem se vždycky vyplatí mít hodně pomoučené ruce.
- Je výhoda, když máte "váhovou představivost", ušetří to velké množství času při odvažování jednotlivých kusů těsta. Mně to moc nešlo a to odebírání/přidávání 15-20g pětkrát po sobě mi tak trochu ubíralo na "profesionalitě" :))
- Při plnění skolleboller vůbec nemusíte dělat uprostřed těsta důlek.
- Nejvíc zábavná a kreativní je příprava skořicových suků. I to chce ale grif. "Umotala" jsem jeden suk za stejnou dobu, za kterou jich Geir udělal osm. Ehm.
- Obyčejné nůžky můžou zeefektivnit přípravu. A láhev od olivového oleje taky
- A samozřejmě, to co všichni víme, "practice makes perfect" :).
Brioche s borůvkama a smetanou a brioche s vanilkovým krémem a malinami. I ty jsem dělala celé sama. Právě na ně, na vytvoření důlku, se používá ta láhev od olivového oleje :) |
A muffiny. Pro mě jediné těsto, se kterým jsem měla opravdovou zkušenost ještě předtím, než jsem přišla :). |
Užívala jsem si každou sekundu. Hodně jsem se ptala, zkoušela a cítila se ve svém živlu, přirozeně, uvolněně a spokojeně. A vidět pak, kolik jsme toho za těch necelých šest hodin stihli .. to byl taky příjemný pocit... takový "hmatatelný" a "foremný" výsledek. I takové jsou někdy potřeba :).
gratuluju.. už jsem se těšila, až to do pekárny půjdeš vyzkoušet... já jsem skollery dělala jen jednou - a raději to nebudu komentovat...viním z toho ovšem recept ;)
ReplyDeletePopis celé noci zní naprosto úžasně... a určitě to byla výborná zkušenost. Musím se přiznat, že tvoje odhodlání obdivuju.. je krásné, že víš, co chceš a pomalu a jistě si za tím jdeš... takže jen tak dál a hodně štěstí při pečení :)
Ahoj efCZo, děkuju za krásný komentář :).
DeleteJá jsem skoleboller dělala předtím taky jen jednou, jsou i tady někde na blogu, ale ty se s těmito, co jsem pekla včera, nedají vůbec srovnat. Budu je muset zkusit upéct doma znovu a recept poupravit. A pak je budeš moct zkusit ještě jednou, co ty na to?
Byla to skvělá zkušenost a zážitek a myslím, že ještě budu mít příležitost ho zažít znovu :). Pro mě je pečení obrovská zábava a naplňuje mě už jen to věnování se tomu. Nějaké sny, přání a plány v této oblasti mám, ale nelpím na nich, ani se na ně neupínám, jen dál dělám, co mě baví a tak, jak nejlépe umím, a ostatní vyplyne samo :) .. Měj se moc hezky, Terez
Ahoj Terezko, tak to závidím a gratuluju k příležitosti! Pro mě to zní úplně pohádkově! Musel to být skvělý zážitek, ale pracovat takto každou noc i velká dřina, co? Já mám nepravidelné pečivo ráda úplně nejvíc, ať sladké nebo slané. Nejradši mám takové ty divně popraskané chleby, vždycky vybírám ten, protože to prostě chutná líp :D Nebo je kousek víc upečený a křupavý atd. Myslím, že má šéf pravdu s tím handmade ;) Doufám, že dostaneš další možnost na pečení a zase se pochlubíš! :)
ReplyDeleteAhoj Baru, děkuju za milý komentář :)
DeleteByl to úžasný zážitek a zkušenost, a máš pravdu, že kdyby se to tak pro mě dělo každou noc, byla by to i docela dřina. I když, pokud máš takto nastavený režim, asi se to dá. Jen máš pak přehozené dny a noci :). Navíc pečení pořád těch stejných věcí každý den musí být po čase i velký stereotyp, ale zase si v tom potom "mistr" .. I tak, pokud si jednou otevřu kavárnu, chtěla bych v ní mít víc "promněnlivých" zákusků, abych mohla pořád zkoušet něco nového :) .. křupavé popraskané chleby jsou nejlepší, souhlasím. :) A znovu píšu, že až budeš v Oslu, tak "musíš" k "nám" do kavárny zajít, takových popraskaných a vynikajících tam máme hned několik druhů :)). Měj se krásně, Tereu
To musela být skvělá zkušenost, to bych také jednou ráda zažila:)
ReplyDeleteKrásné a chutné fotky:)
Šárka
Děkuju, Šárko :). Doufám, že se ti podaří si to splnit :).
DeleteMěj se hezky, Terez
ty fotky jsou parádní..úplně se mi sbíhají sliny :((
ReplyDeletehttp://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/
Děkuju Ter Ko :). Měj se hezky!
DeleteJe super, když někdo dostane takvou možnost!:)
ReplyDeleteJenom pokračuj v to, co tě baví!:)
Ahoj Chris, děkuju! Měj se moc hezky, Terez
DeleteAhoj Terez,
ReplyDeleteParádní článek. Ovšem nejvíce se mi líbí jak na začátku popisuješ, jak sedíš v kavárně s výhledem na fjord... Tohle je skvělý blog a ty moc zajímavá osobnost. Držím palce do budoucna.
S pozdravem,
Veronika
Ahoj Veroniko,
Deleteděkuju za milý komentář, moc mě potěšil :).
I tobě krásné dny, užívej si všechno naplno. :)
Terez