Tuesday, February 17, 2015

Pancake day aneb palačinky 3x jinak v jednom dni

Probudila jsem se asi v osm třicet, ale pocitově mi přišlo, jako by byly tak čtyři hodiny ráno. Zvedla jsem hlavu a venku bylo bílo a sněžilo. V posledních dnech tu všechno tálo a zase zamrzalo a cesta do práce pěšky se změnila na takové klouzání se a neustálou obezřetnost, abych si něco nepolámala... Zvedám se pro mobil, tak nějak automaticky, je to návyk, který by vůbec nebylo na škodu tak trochu "rozbourat", a lehám si zpátky do peřin, Radan ještě spí. Po chvíli prohlížení facebooku narazím na něčí status, že dnes je "pancake day" ... zhruba v té době se Radan probouzí a já mu to hned říkám, že dneska bychom si měli udělat palačinky, protože se slaví "jejich" den :).

Chvíli spekulujeme nad tím, jaké si uděláme a pak Radana napadne, že když je palačinkový den, mohli bychom je tedy jíst celý den, ve třech různých podobách. Já jen souhlasně přikyvuju. Jíst palačinky celý den zní jako moc dobrý nápad.

Nakonec jsme se rozhodli pro tyto tři druhy:



Posílám Radana, s velkou vděčností, do té zimy na nákup (s papírkem v ruce se seznamem, jak se to dělávalo dřív) a zatím si dělám malý "průzkum", proč se to vlastně dneska slaví. A dozvídám se, že to má souvislost s Velikonoci a masopustem a každý rok se slaví v jiný den (loni na začátku března, příští rok to vychází na devátého února). Jde o "masopustní úterý", které předchází "popeleční středu". Ve Skandinávii se dnešnímu dni říká "Fetetirsdag" (v norštině), tedy tlusté úterý a většinou se jedí tzv. fastelavnsbolle neboli semla (což je ale víc švédsky) a jsou to nadýchané buchty proříznuté uprostřed a plněné krémem ze šlehačky a morušek nebo třeba mandlové pasty (tedy marcipánu) a taky se do šlehčky často míchá malinová marmeláda. Takže žádné palačinky pro Skandinávii, ale my se do nich pustíme i tak. A dokonce ani nebudeme moc "masopustní". Prostě si vybíráme, co se nám zachce, jsme trošku drzí :)


První recept je úplná klasika klasik, jen mouku jsem zaměnila za celozrnnou, ať do sebe dostaneme alespoň trochu vlákniny :)


doba přípravy: 30min se vším všudy
Na 5 palačinek budete potřebovat

130g celozrnné mouky
120ml mléka
120ml vody
30g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
kapka mandlového extraktu (pokud nemáte, vanilkovým nic nepokazíte)

různé ovoce, ořechy, pomazánky atd. 


postup asi ani není třeba, ale

1. Prosejte mouku (aby nemělo těsto hrudky) i se špetkou soli do mísy a přidejte všechny tekuté ingredience (mléko, vodu, máslo, extrakt, vejce) a míchejte, dokud nevznikne tekutější těsto.

2. Rozpalte pánev s kapkou oleje a z obou stran palačinku opečte, trvá to asi 3 minuty dohromady (jedna palačinka). 

3. Zatímco se palačinky opékají (a nebo máte speciálního palačinkáře jako já), můžete si nakrájet různé druhy ovoce a nachystat to, co máte na palačinkách rádi. 


Moje nejoblíbenější kombinace je nutella-banán-pekanové ořechy, ale minule jsem třeba natrouhala jablko a to bylo taky moc dobré. Maliny, borůvky - klidně zmražené, jsou taky bájo. Nebo tvaroh, med a třeba mango? Fantazii se meze nekladou, to všichni víme :)



Druhý recept za chvíli ( teď 14:05) ...

ODPOLEDNE - recept. č 2 - ŠPENÁTOVO-HOUBOVÉ PALAČINKY S BRYNDZOU




Druhý recept vůbec není za takovou chvíli ... vlastně jsme dojedli asi před hodinou a něco (právě je 19:10) a vůbec nevím, kdy tedy začneme s tím třetím... máme to dnes celé nějaké posunuté, takový líný, ale o to víc příjemný, den. Radan ale před chvílí doskypoval se svými rodiči, kteří mu dali přesný recept jeho babičky, tak se do něj určitě chceme pustit. Uvidíme, jestli to do sebe ale nasoukáme ještě dnes :).

Každopádně, zpět k druhému receptu. Ten byl improvizovaný. Tedy, inspirovaný sladkými lívanci, co jsem kdysi vymyslela. Chtěla jsem ale špenát. A bryndzu. A slaninu. Dohromady je tato kombinace totiž dokonalá. Jak mi chutnalo se můžete podívat "živě" v tomto videu. :)




doba přípravy asi 40-50min
Na 4-5 palačinek budete potřebovat

150g hladké mouky
10g prášku do pečiva
250ml mléka
2 vejce
50g rozpuštěného másla
sůl
1 stroužek česneku
cca 50g čerstvého špenátu
3 žampiony

150g čerstvého špenátu
90-100ml smetany
125g bryndzy (jedna kostka)
1 stroužek česneku

cca 50g slaniny
trochu másla/oleje 

postup

1. Do menší mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Rozpusťte si máslo.

2. V jiné míse spolu smíchejte vajíčka, mléko i  rozpuštěné máslo. Pak přisypte mouku s práškem do pečiva a solí a znovu promíchejte.

3. Na pánvičce nebo v rendlíku, ve kterém jste rozpouštěli máslo můžete spařit umytý špenát. Po asi dvou minutách k němu přidejte na kousky nakrájené žampiony a stroužek česneku. Míchejte asi 3 minuty a pak směs přidejte do moukové směsi a promíchejte.

4. A teď budete zároveň potřebovat tři plotny. Na jedné z nich si rozpalte pánev s trochou másla nebo oleje a dejte na ni asi naběračku palačinkové směsi. Opékejte z obou stran asi 2 minuty. Na druhé plotně opečte slaninu dokřupava. A na třetí spařte špenát se stroužkem česneku.

5. Bryndzu smíchejte se smetanou, část z ní přidejte do špenátu, druhou část si nechte na potření palačinek.

6. Hotové palačinky tedy, jak jsem psala předešlém bodu, potřete bryndzovou směsí, na ni dejte špenát, smotejte nebo přeložte a dozdobte trochou slaniny.

A můžete podávat. Je to fakt lahodné!!! :)




A třetí recept příjde ... dneska nebo zítra a určitě bude stát za to, tak "zůstaňte naladěni" ( teď je 19:53)

... je přesně 22:22 a Radan zrovna dopsal svůj recept. Recept č. 3 je totiž zcela v jeho režii, od rána o něm mluvil a těšil se na něj. Na přípravě jsem se absolutně nepodílela, jen jsem se snažila "naaranžovat" ingredience a pak se výsledek pokusila vyfotit :)

... a tak tedy předávám slovo, protože překládat nádhernou slovenčinu by byla obrovská škoda (a plus se mi ani moc nechce, abych pravdu řekla) ... :)

VEČER - recept č. 3 - BABKINO MÄSO NA HUBÁCH V PALACINKE




Minulý víkend som narýchlo odcestoval domov na Slovensko, aby sme sa s rodinou naposledy rozlúčili s babkou Amálkou, ktorá bola tá najlepšia kuchárka na svete. Nezabudnuteľné boli najmä babkine bryndzové pirohy a babkino mäso na hubách v palacinke - jedlá, po ktorých som slintal už ako malý chlapec rovnako ako aj neskôr, keď som ku nej chodieval na obedy počas mojej prvej skutočnej brigády po skončení strednej. Ešte tak päťdesiat rokov praxe a kvalita mojich pirohov sa možno priblíži na dosah tých babkiných, ale čo sa týka môjho dnešného pokusu o rekonštrukciu mäsa na hubách v palacinke, myslím, že by ma babka pochválila, teda aspoň za snahu.




Na štyri porcie budete potrebovať:

500g bravčovej sviečkovej (pokojne môže byť aj lacnejší rez)
jednu väčšiu cibuľu
zopár šampiňónov
bujón

0.25l mlieka
2 vajcia
150g hladkej múky

zemiaky
soľ 
peper

Mäso rozklepte na tenšie plátky, nasoľte a okoreňte. Na rozpálenej hlbšej panvici (alebo hrnci) plátky z oboch strán zatiahnite a dajte nabok. V tej panvici spražte nadrobno nakrájanú cibuľu, vráťte naspäť mäso a podlejte vývarom (stačí mäsový bujón zaliaty horúcou vodou). Prikryte pokrievkou a počas nasledujúcej hodiny a pol priebežne podlievajte, aby sa vám to nepripálilo. Približne po hodine sa cibuľa úplne rozvarí, tak pridajte nakrájané šampiňóny a môžete dať variť zemiaky na prílohu. Pripravte si cesto na palacinky zmiešaním 0.25l mlieka, dvoch vajec a 150g hladkej múky, do toho kvapku oleja, soľ a ak chcete, aj čierne korenie. Babka dávala na chuť aj efekt do cesta aj trochu nadrobno nakrájanej kápie, ale tú som vždy na tanieri z palaciniek vyberal, tak som ju radšej ani nepoužil. Ak sa cítite like a boss, môžete naraz piecť palacinky, pučiť zemiaky s maslom a mliekom na kašu, a zahustiť omáčku tak, že v pohári studenej vody „rozfurdľáte“ (obľúbený výraz mojej mamičky) lyžicu múky a pridáte do výpeku v panvici. Podávajte tak, že na tanier rozprestriete palacinku, vyložíte na jednu polovicu falát mäsa, polejete omáčkou a prikryjete druhou polovicou. K tomu zemiaky a brusnicový kompót (ktorý som tu ale nikde nezohnal) a môžete sa tešiť na dokonalý chuťový zážitok a frflanie blogeriek v domácnosti, že to na tanieri nejde dobre odfotiť.




8 comments:

  1. To jsou ale chutě!
    Mám co dělat abych se nepostavila a neudělala si je!
    Mňam!

    http://letsspeakwithchrisdoke.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Chris, víš ale, že by mi vůůůbec nevadilo, kdy by se opravdu postavila a palačinky si připravila :) .. to by asi byl v tomto případě největší kompliment :)

      Měj se hezky, Terez

      Delete
  2. Já to mám úplně stejný, ráno vstanu a než vylezu z postele, obvykle projedu instagram pro takovou ranní dávku inspirace. A dnes všude a všichni palačinky :D Tak jsem aspoň nemusela vymýšlet snídani. Já mám nejradši jak já je nazývám "štrůdlové" :D S bílým jogurtem, skořicí, vanilkovým cukrem a jablkovým pyré :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Baru, co se týče mě, určitě by nebylo na škodu ten mobil odložit někam dál od postele a koukat na něj "regulovaněji" .. na druhou stranu, je to součást celého tady toho psaní, čtení si komentářů a zpráv a projíždění "co je nového" a tak nějak mi to asi pořád víc dává než bere :) ... A taky, nevěděla bych, že "pancake day" a to by byla hrůůůza :D .. Ta tvá kombinace zní dost lákavě!

      Delete
  3. Terezko, je to opravdu nakažlivé. Půjdu taky do palačinek, nejradši mám sladké, ale ty s houbičkama a masíčkem mi taky dělaly chutě. Jo, babičky a maminky ... nad takové kuchařky není.
    Máš doma šikovného kuchaře. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju za další krásný komentář, mám z nich opravdu radost :). A Radana tento konkrétní potěšil taky moc. On je opravdu šikovný. Hlavně, když se do něčeho pustí, prostě nad tím moc nespekuluje, řídí se instrukcemi a svým citem a konkrétně u vaření to vždycky vychází na jedničku :) ... Měj se moc hezky, Tereza

      Delete
  4. vyzera to mnam mnam, tak ako vacsina tvojich receptov :-) skus dat miesto vody sodu alebo bublinkovu mineralku, cesto bude jemnejsie, nadychanejsie :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj :). Děkuju za poznatek a tip, příště to tak vyzkouším :). Četla jsem tento komentář Radanovi a tvrdí, že už mi to říkal dávno, tak nevím :)). Každopádně, děkuju ještě jednou a měj se moc hezky. Terez

      Delete