Thursday, March 19, 2015

Super jednoduchá sladko-slaná velikonoční hnízda

Koukám na posledních sedm příspěvků na blogu (tolik jich je na hlavní stránce) a jen jeden z nich je receptový. Už mi to ani nepřijde zvláštní. Vyvíjím se, měním - neustále - a to se určitě odráží i na blogu. Ale nerada bych ho přeřazovala z jedné škatulky do druhé a "přenálepkovávávala ho". Prostě se mění se mnou, protože je součástí mě. A recepty a pečení jsou stále jednou z forem, která mě baví a kterou ráda sdílím :).

Dneska ale péct nebudem. Dneska budem dělat něco daleko daleko jednoduššího. Když jsem se vás na facebooku před pár dny ptala, jaký recept byste rádi na blogu viděli, odpovědí bylo několik. Něco velikonočního, něco tradičně norského, něco jednoduchého a levného, ale hrozně dobrého a recept na velikonočního beránka. No ... formu na beránka tady bohužel nemám, něco tradičně norského určitě zase chystám ... ale tentokrát jsem se rozhodla spojit zbývající dvě přání a udělat "něco velikonočního a zároveň rychlého a levného a hrozně dobrého."

Vůbec mi nedošlo, že za chvíli jsou Velikonce. Nepamatuju si, že bych je někdy nějak prožívala. Jako malá jsem si vždycky navlíkla asi deset sukní, aby mě to "mlácení" nebolelo a pak pro jistotu ani nikomu neotvírala. Až do dospělosti. A loni jsem na Velikonoce pracovala a letos to bude podobně. Kdo by nechtěl pracovat, když může mít 100% příplatky :).

Co se týče receptu, ani nevím, jestli je to "opravdový" recept. Ale vypadá to hezky, je to "hrozně dobré", rychle připravené a hodí se to k Velikonocům. Prostě samá pozitiva! (Speciálně doporučuju všem, co mají rádi sladko - slané kombinace :))



Recept




12 malých hnízd
doba přípavy: 15-20min + cca 60min tuhnutí

250g čokolády (může být kombinace hořké a bílé, nebo jakákoliv jiná)
120-140g slaných tyčinek
bonbóny které vypadají jako malá vajíčka (třeba M&M´s nebo jelly beans a tak)

postup

1. Nejdřív si vymažte muffinovou/cupcakovou formu trochou másla (množství uvedené výše by vám mělo stačit právě na 12 "otvorů". Díky máslu pak půjdou hnízda lépe vytáhnout.

2. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu (pokud nemáte chocolate chips, stačí nakrájet na kousky obyčejnou tabulkovou) a až bude rozpuštěná, nasypte do ní tyčinky, které rukou nejdřív nalámejte na menší kousky. Promíchejte dohromady a pak přesuňte do jednotlivých "děr" ve formě. Možná tím tu formu trochu zašpiníte, ale nezoufejte, to se dá vždycky utřít :)). Já jsem to dělala nadvakrát, jednou se rozpouštěla hořkou a bílou čokoládu dohromady a podruhé jen bílou.

3. Ještě když čokoláda není zaschlá, dejte nahoru "vajíčka" v podobě m&m´s nebo jelly beans nebo nějakých podobných. A pak dejte formu zhruba na hodinu do lednice. Hnízda by vám měla jít jednouše vyndat. Pokud ne, pomožte si opatrně třeba příborovým nožem!

A pak už jen dejte na talíř a ozdobte si těmito hnízdy svůj velikonoční stůl. Pokud je tedy předtím všechny nesníte, což je dost možné, že se stane! :) ...



19 comments:

  1. To vypadá super vtipně, krásně a hlavně jednoduše! Já jsem milovala takové ty slané preclíky v čokoládě co se chvíli prodávaly! A tady v Norsku je Smash, to je taky paráda, ale hrozná kalorická bomba :D Takže tohle je super levná alternativa, díky za tip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U nás se prodávají slané preclíky v čokoládě ... já na ně teda minulý rok narazila v Bille jich mají u tyčinek....:-) a jsou neskutečně úžasné....
      hned se mi to spojilo když jsem viděla tady recept tak se mi ta chuť hned vybavila...

      Delete
    2. Baru, děkuju :). Je to fakt super jednoduché a i docela levné. Balení tyčinek v Remě stojí 8nok a čokoládu do dvacky seženeš :)). Smash! miluju!! Zrovna včera jsme si ho s Radanem kupovali. Ale je to docela drahá sranda ...

      Makiarka, tuším, že jsi to ty, které jsem to psala už na fb, přesně těmito slanými preclíky v čokoládě byl tento recept inspirován :). Akorát v ČR mi to vždycky přišlo hrozně drahé, takto si to "vyrobit" doma je asi o něco levnější :).

      Mějte se obě krásně, holky! :))

      Delete
  2. No to je super, to urcite vyzkousim. Vypada to skvele. Diky za tip! Renata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Renato, moc rádo se stalo! :) Ať ti chutnají. A klidně se pak pochlub s fotkou! :) Měj se hezky, Tereza

      Delete
  3. Jee to je super:)) To jsem ještě nikde neviděla a že už jsem prolistovala food časopisů:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prosímtě a nějaký osvědčený recept na mazanec nemáš?

      Delete
    2. Jé, Šárko, tak to jsem ráda, že tě to snad inspirovalo :). Co se týče mazance, tak já ho ještě nikdy nezkoušela, jenom vánočku na Vánoce :)). Ale u Verči na z ghetta blogu to vypadá, že má dobrý recept na mazanec :) http://www.zghettablog.cz/2013/03/mazanec.html ... tak snad ti to pomůže :). Měj se hezky, Tereza

      Delete
    3. Díky, jdu na to kouknout! Já už jich zkusila hodně, ale pořád mě žádný nezaujal natolik, abych si řekla že už jiný nechci...

      Delete
  4. Vypadá to skvěle a jsem si jistá, že i chutná (mmmm hlavně ta bílá čokoláda:D)
    A taky se přimlouvám za něco typicky norského! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, tak to "musíš" vyzkoušet, Markét :)) ..
      Píšu si, už se mi ty "přání něčeho typicky norského" trochu kupí :). Tak to určitě napravím :). Měj se hezky!

      Delete
  5. Někam mi ulítl komentář, tak znovu:

    Terezko, opravdu jednoduché, rychlé a levné... to už se jí i očima.
    Taky bych se přimlouvala, jako Markéta, za něco typicky norského.
    Už jsem si všimla, že se ti mění blog ... a pořád je tu hezky ... vše je jak má být ... hlavně ať je pohoda.
    Přeju ti hezké dny, i když ty jsi o víkendu asi v práci ... i to může být příjemné, když člověka práce baví.
    Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju :). Tohle je fakt jenom taková rychlovka, zkusím do Velikonc vymyslet ještě něco jiného :). A nějaké typicky norské recepty určitě budou :). Děkuju, mně stále baví psát recepty, ale cítím, že je to jen jedna část toho, co ráda sdílím a tak je to teď takové ještě víc "moje" a "o mně" :)). Tento víkend budu v práci jen v sobotu, v neděli se chystáme s Radanem do lotyšské Rigy :). Tak o tom pak bude určitě taky článek :).

      I ty se měj krásně, Tereza

      Delete
  6. jednoduché, ale vyzerá to super, mňamka!
    ľúbezná

    ReplyDelete
  7. Opravdu to vypadá skvěle a plánuji, že bych to také zkusila, protože stejný (podobný) recept jsem našla na pinterest a už tehdy se mi nápad moc líbil.!:) Akorát nevím , jak to mám udělat když doma nemám formu na mufiiny, mohla bys mi poradit????
    http://apinchofglamor.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Kristýno, můžeš to klidně udělat bez formy ... vem si plech, na něj papír na pečení a ty tyčinky v čokoládě prostě jen dej na ten papír, uprostřed můžeš (třeba lžičkou) udělat malou "jamku", pak dej "vajíčka" doprostřed a to celé do ledničky/do chladu a máš to. :) Teda .. nezkoušela jsem to tak, ale jsem si jistá, že to bude fungovat :). Tak snad jsem ti alespoň trochu poradila :) ... měj se hezky, Tereza

      Delete
  8. No, nevím, jestli mám ráda sladko-slané, ale vím, že opravdu zbožňuju ta vajíčka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslíš ty jelly beans? Taky jsem je počas přípravy "nenápadně" ujídala :D

      Delete