Wednesday, April 1, 2015

Čokoládovo-pomerančová norská buchta

V poslední době dostávám spoustu zpráv s dotazem, kdy přidám na blog nějaký norský recept. A já vám teď konečně můžu odpovědět, že dnes! A hned brzy ještě znovu! :)

Minulý týden jsem se ptala norských kolegyň, co pečou nebo celkově jedí doma na Velikonoce. Trochu tápaly. Řekly mi, že jedí kila pomerančů (v těchto dnech jsou v obchodem za velmi nízkou cenu) a hodně čokolády, například Kvikk lunsj, což je taková norská verze Kit Kat (a Norové samozřejmě tvrdí, že mnohem lepší :)). Ale recept nebo alespoň typ dezertu mi nikdo nebyl schopný poradit... Tak jsem chvíli přemýšlela a pak se rozhodla, že bych mohla spojit dohromady čokoládu a pomeranče, když je tu obojí tak populární... A pak jsem dokonce jeden recept našla. To bylo znamení a inspirace v jednom a bylo rozhodnuto! :)

Zrovna jsem jeden kousek dojedla a je to taková "čistá", nadýchaná, příjemná buchta. Sice nevím, co přesně z ní dělá norskou buchtu (možná fakt ten pomeranč a čokoláda :)), ale na tom zas tak moc nezáleží, že ne? :)

Zítra a v pátek bude úplně všude zavřeno. Norové opravdu ctí všechny svátky a čas trávený s rodinou a konkrétně Velikonce se tu zdají být "big deal". Zrovna jsem na facebooku četla, že Terezka teď bude přidávat článek o norských Velikonocích, tak pokud vás to zajímá, koukněte tam :).

My budeme slavit Velikonce spíš slovenské :). Tedy, záleží co mají Radan a Lubo v plánu. Když si spolu naposledy volali a povídali si o tom, z Radanovi strany (tedy to, co jsem slyšela) to znělo dost zajímavě :). Tak jsem sama zvědavá :).

Každopádně, dezerty jsou mojí "starostí" (což samozřejmě vůbec není starost :)). Tak tady je jeden z nich.



Recept


doba přípravy: 15-20min
doba pečení: 45-50min

můžete použít dortovou formu, bábovkovou, nebo obdelníkový pekáček, záleží na vás (já použila ten pekáč)

180g másla (v pokojové teplotě)
200g cukru
3 vejce
200g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky kardamonu
kapka pomerančového extraktu (pokud máte, jinak nemusí být)
šťáva z půlky pomeranče 
kůra z jednoho pomeranče
80g polohořké/hořké čokolády (nasekané na kousky, nebo rovnou chocolate chips)

šťáva z půlky pomeranče
kapka pomerančového extraktu (nemusí být)
moučkový cukr (tolik, aby poleva byla spíš hustší)
hrst kandovaného ovoce na posypání



postup

1. Rozehřejte si troubu na 180 C. Formu/pekáč vymažte máslem, můžete i vyložit pečícím papírem. Já to tentokrát neudělala a trochu se mi spodek lepil.

2. V míse spolu rozmixujte na kousky nakrájené máslo v pokojové teplotě a cukr, dokud to celé nebude takové nadýchané. Pak přidejte vajíčka, jedno po druhém. A potom přilejte čersvtě vymačkanou šťávu z půlky pomeranče, nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a pokud máte, kápněte tam i malinko pomerančového extraktu.

3. Potom do tenkuté směsi přesyjte mouku společně s práškem do pečiva i kardamonem. Ten v původním receptu nebyl, ale moc se tam hodí a navíc je to hodně norské koření/dochucovadlo. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.

4. Přidejte čokoládové kousky a stěrkou nebo vařečkou je vmíchejte do těsta. Pak těsto rovnoměrně rozprostřěte na pekáči a dejte do trouby na 45-50min. Buchta bude navrchu zezlátlá, ale jestli je upečená, s tím vám pomůže stará dobrá špejle :).

5. Zatímco buchta chládne, připravte si polevu smícháním pomerančové štávy a cukru. Chutná to úplně jako hroznový cukr s pomerančovou příchutí :)). Vychládlou buchtu polejte touto polevou a pak ještě posypte kandovaným ovocem, pokud ho máte rádi. Pokud ne, tak třeba ořechy určitě neuškodí :).

6. Nakrájejte na libovolně velké kousky a můžete podávat. Dobrou chuť! :)




8 comments:

  1. Vypadá to moc lákavě!! Já podobný recept kdysi viděla v Apetitu a zkusila jsem ho, byl to pomerančový chlebíček, šlo to do biskupské formy a mám pocit že i ta poleva byla stejná. Strašně mi tehdá chutnal, pak jsem na něj na roky zapomněla a poslední cca rok na něj čas od času myslím a vždycky lituju že už nemám ten recept:) Ale tohle bude téměř totožné, takže super:)) Jo a myslím že tam v té polevě byla i pomerančová kůra najemno nastrouhaná, a bez kandovaného ovoce. No jsem nadšená a jdu kouknout do ledničky jestli máme všechno že bych to zkusila:))
    Šárka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, tak to jsem moc ráda, že jsem ti pomohla ten recept tak trochu "znovu-objevit" :). Jinak, já přemýšlela právě o tom, že do polevy dám i kůru, jenže mám doma ještě od Vánoc kandované ovoce a tak jsem si řekla, že je dobrá příležitost ho využít :). Tak se těším na případnou fotku a měj se moc krásně! :) Terez

      Delete
  2. Terezko, mě na tom láká ta chuť pomeranče. Nic pečeného s pomerančem jsem ještě nejedla. Pak je to rychlé, co ž je paráda. Tak já bych to mohla udělat. Pořád peču něco z jablek. Sice jsou velikonoce, dost lidí peče bochánek, mazanec, jak kdo tomu říká. Já budu dělat velikonoční nádivku, ale bochánek ne. Poslední leta nám ho dává dobrá sousedka a já už se připravuju jak jí dám půlku naší nádivky. Na obojí se těším a na tvůj dezert taky.
    Tady se čerti žení, chumelí, za chvíli svítí slunce, vichr a to se střídá už druhý den.
    Vzpomněla jsem si na tvé malé video - jak děláš kafíčko se ♥ - moc hezké a určité dobré! Vždycky jsem si říkala jak to ty lidi dělají.... a už to vím.
    Měj se krásně jarně. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, tak to vyzkoušej, je to opravdu moc dobrá buchta, třeba Radanovi fakt moc chutná a on mi umí říct, když něco není dobré :). Já se přiznám, že mazanec jsem ještě nepekla, asi to možná bude i tím, že jsme ho nikdy doma moc nejedli ... ale nádivku umí skvělou Lenička, vždycky do ní dává spoustu bylinek :).

      Podobné počasí jako máte teď doma v ČR jsme tady měli před pár dny .. tak to k vám dorazilo asi od nás, to mě mrzí ..

      A kde jsi to video viděla? Na facebooku? Bylo to jen takové hodně narychlo, protože mě kamarádka točila zrovna v jednom z nejhektičtějších dnů, co jsme v práci měli, ale takto se já v práci bavím a učím dělat dobré kafe :). Jsem ráda, že jsem ti pomohla odhalit "záhadu" :)

      Měj se moc hezky, Tereza

      Delete
  3. Terezko, vypadá to krásně, ale dneska vím, že se neinspiruju. Čokoládu i pomeranče já raději zvlášť. :)
    Přeju krásný den - a ať kluci překvapí něčím pěkným ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Magdi, děkuju a je to samozřejmě úplně v pořádku :). A když už ti píšu, včera jsem četla tvůj článek o tvých plánech a opravdu moc ti držím palce! Je to úžasný!

      I ty se měj moc krásně :)

      Delete
  4. Tak, a ted mam chut na pomerance:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Tak to si je asi budeš muset dát :)). Jak je to v Holandsku s otvírací dobou obchodů, třeba teď počas Velikonoc? My tu teď máme dva dny všechno zavřené, pak v sobotu budou supermarkety na pár hodin otevřené, v neděli zavřeno (protože něděle) a v pondělí taky :D ... Takže teď máme narvanou ledničku vším možným, protože jsme asi získaly představu, že bude zavřeno tak dva týdny :D

      Delete