Monday, June 22, 2015

Letní salát z rukoly, rajčátek, lesního ovoce s olejem z lískových oříšků

Jsem ostuda. Docela velká. Asi před měsícem, když jsem byla doma, mi přišly na zkoušku čtyři druhy olejů z Bohemia Olej. Pár dní před tím jsem z Bohemia Olej dostala email, jestli bych s nimi (s těmi oleji) chtěla vyzkoušet nějaké recepty. Chtěla jsem a moc ráda souhlasila s posláním, protože i přesto, že jsem o nich až do té doby neslyšela, zaujal mě například jejich youtube, kde najdete i spoustu video receptů a navíc druhy olejů, které vyrábějí a prodávají mi přišly dost zajímavé...

Jenže ... jsem prostě pomalá a tak jsem se k prvnímu receptu dostala až dnes. A to ještě náhodou. Jsem totiž sama doma a tak jsem si byla číst venku a v kině. Po cestě domů jsem se stavila v Grønlandu, v asi nejznámějším a nejlepším oslovském obchodu s ovocem a zeleninou. Borůvky, maliny i jahody mají teď v sezóně skoro zadarmo a ostatní zelenina a ovoce jsou taky za pár korun. Dneska jsem k tomu všemu přihodila ještě fetu... A když jsem přišla domů, "zrodil" se nápad na salát, který by Radan pravděpodobně nejedl, ale pro mě je jak stvořený. Je v něm všechno, co mám ráda. Rukola, celozrnné těstoviny, rajčátka, jahody, maliny, feta ... A pro dnešek ještě olej z lískových ořechů. Vlastně jsem tam původně chtěla dát hroznový olej, ale nakonec jsem si říkala, že nádech ořechů se k salátu bude hodit. A hodil.

Salát je díky rukole lehounce nahořklý, těstoviny jsou neutrální, feta slaná, ovoce a rajčátka sladké a olej to celé spojil výrazně oříškovou chutí. Přesto se chutě vůbec nebily. A tak jsem si říkala, že vám předám inspiraci. Takovou malou. A nakonec ho možná příště připravím i Radanovi :)



Recept


1 porce
doba přípravy: 20min

hrst celozrnných těstovin (třeba penne)
hrst rukoly
4 červená cherry rajčátka
4 žlutá cherry rajčátka
malá hrst malin
malá hrst borůvek
pár jahod
40-50g feta sýru
1 lžíce oleje z lískových oříšků (ten z Bohemia Olej můžu doporučit, je fakt dobrý)

postup

1. Uvařte těstoviny podle návodu. Zatímco se těstoviny vaří, nakrájejte si rajčátka, jahody i sýr.

2. Do mísy dejte rukolu, přidejte těstoviny, pak všechny zbývající ingredience, zalejte olejem, promíchejte a můžete podávat.

Já si k tomu dala malou skleničku bílého vína. Akorát, když jsem šla salát fotit, nedošlo mi, že víno má korek, takové už jsem dlouho nepila, v Oslu většinou koupíte ty, co se dají otevřít jako obyčejná lahev :).

Dobrou chuť! :)




6 comments:

  1. Terezko, ten salát je krásně barevný. Já akorát nemusím ty těstoviny do salátu. Teplé na všechny způsoby miluju. Já jsem dnes, tedy už včera měla k večeři jahody s tvarohem a cukr - a porce byla veliká. Rostou nám na zahradě a je docela dobrá úroda. Ale užíváme si je čerstvé, nezavařuji, zas tolik jich není.
    Teď se jdu podívat na ten olej Bohemia jak doporučuješ.
    Tak se měj fajn. Tady je děsná zima, vítr a déšť - pak přijde to pravé léto!
    Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju :). Noo, s těmi těstovinami to chápu, i když mě v salátu třeba moc chutnají ... ale já je můžu opravdu jíst pořád, kdyby na to přišlo :). Mňam, jahody s tvarohem a cukrem. To je dobrota, a navíc celkem zdravá - minimálně plná vápníku a vitamínu C :). Na ty oleje koukni, třeba tě zaujmou :). Doufám, že léto bude hlavně v srpnu, kdy budu zase doma. My tu v Oslu máme letos zatím takové "střízlivé" léto ... měj se krásně, Tereza.

      Delete
  2. AnonymousJune 23, 2015

    Terezkoo, když jsi teď tak doma, mohla by jsi sesmolit ten článek o tom jak najít nekonečný zdroj lásky:)) Díky Veru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Veru, noo, to bych mohla, na druhou stranu je potřeba, abych na takový článek byla "naladěná", je to celkem osobní věc a z části "nesdělitelná", tak když přijdu za způsob, jak to sdělit, tak bude :). Jsem každopádně ráda za zájem :). Terez

      Delete
    2. Také se připojuji k zájmu :)

      Delete
    3. Tak článek už je na světě, holky :).

      Delete