Tuesday, June 23, 2015

Útulný červnový Amsterdam

Sedím na stejném místě, jako minulý týden, když jsem psala "gastronomický článek o Amsterdamu". Poslední dvě hodiny jsem vybírala fotky do tohoto článku a poměrně brzy zjistila, že psát tuto část bude o něco málo složitější. Ne proto, že by Amsterdam byl nefotogenický nebo nehezký a já neměla žádné pořádné fotky, spíš naopak. Mám spoustu hezkých fotek. Většina z nich má ale společné čtyři věci - uličky, kanály, úzké domečky a kola. To, a taky coffee shopy, Amsterdam vystihnuje. 

A tak doufám, že hlavní město Holandska nemá moc významných památek, protože pokud ano - buď jsem je neviděla a nebo jsem je přešla, aniž bych to věděla. Přesto jsem ale nadšená, v útulnějším městě jsem snad ještě nebyla. Fotogenický, hipsterský, malebný, to jsou další slova, která mě napadají a kterým bych Amsterdam "onálepkovala". Napište mi pak do komentáře, jak působí Amsterdam na vás:)



DEN 1

Přiletěli jsme v úterý večer, ale naši cestu začínám "mapovat" až ve středu ráno, když jsme se s Radanem vydali do města. Bydleli jsme docela daleko od centra, dobrou půlhodinu tramvají od hlavního nádraží. Poprvé jsme ale vystoupili daleko dřív. Vlastně malý kousíček od místa, kde najdete nápis i amsterdam, akorát že to jsme nevěděli a tak jsme se vydali doleva směrem k centru, místo doprava a tento symbol Amsterdamu napoprvé úplně minuli. To neva, ještě se k němu vrátíme :).


Fotím si první cyklisty a brzy mi dochází, že v Amsterdamu si nemusíte dávat pozor jen na auta a tramvaje, ale hlavně právě na cyklisty. Na silnicích mají svůj vlastní pruh, mají svůj semafor a jsou VŠUDE, jednotlivě i v houfech, takže je opravdu dobré být pozorný. Prvních pár fotek tedy veňuju kolům, protože mi často přišlo, že jsou takovým slušivým "doplňkem" města.

Fun fact: kol je v Amsterdamu prý daleko víc, než obyvatel. Počet se odhaduje na skoro 900 000, zatímco obyvatel je kolem 750 000.






Po celém městě taky najdete několik zajímavých sousoší a nebo různých graffiti. Mně se to líbí, ale neumím to asi tolik ocenit a kolikrát mě vůbec nenapadne tyto věci fotit. Tak tady je jeden příklad za všechny :).


Noo... a pak je Amsterdam taky plný úzkých a ještě užších uliček. Těmi se v každém městě toulám asi nejradši. Ty amsterdamské mi nečím připomínaly uličky ve Španělsku nebo Itálii, ale zároveň z nich dýchala severská atmosféra. Dokonalá kombinace, co říkáte? :)




Ve foťáku jsem ale našla nejvíc fotek kanálů a mostů a ... není se čemu divit. V Amsterdamu je prý kolem 1800 mostů a 165 kanálů. To je až neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že to není zas tak velké město. Většina z nich má své jméno, což vám ukážu pak později na pár fotkách. Markéta, moje průvodkyně první polovinu dne, kterou vám taky ukážu za chvíli :), říkala, že některé ty názvy jsou dost vtipné.




S Radanem jsme si vyfotili pár fotek a já ho pak vyprovodila na tramvaj, už potřeboval jít odpočívat a léčit se.


... a tak jsem se na Flower Market vydala už sama. Víc, než živé krásně barevné kytky ale najdete spíš tulipánové cibulky nebo dřevěné tulipány. A nebo dřeváky. Je to hezká promenáda, plná turistů, a v ulici kde se nachází, najdete i spoustu zajímavých kaváren.





Po cestě k centrální stanici, kde jsem měla sraz s Markétou, jsem se ocitla na Dam, asi nejhlavnějším náměstí v Amsterdamu. Sídlí tu královský palác a je to takové hlavní místo, odkud se dostanete k těm nejvíc "centrálním" kanálům. Je to moc pěkné náměstí, ale přišlo mi malinko nefotogenické, tak z něj mám jen jednu fotku ...


A tohle jsou domečky u takové hlavní silnice, po které vedou všechny tramvaje, jen mailičký kousek od centrálního nádraží ...


Místo na nádraží jsem to ale vzala ještě doprava, do úplného centra. Nevím přesně, jak to "funguje", ale myslím, že tohle centrum se hodně prolíná s Red Light District, známým místem, který je plný sex shopů, kondomerií a prostitutek za výlohou. Já jsem se jich několikrát regulérně lekla. Nejvíc poprvé, když jsem se chtěla podívat na sebe do skla výlohy, ale místo toho jsem viděla pohybující se prsa a boky.


Každopádně tohle centrum je nádherné a malebné a fascinoval mě každý domeček i malý most.


Mimochodem, domečky jsou většinou vysoké a hodně úzké. Tak úzké, že se do vyšších pater nedá po schodech dostat žádný nábytek. A tak vymysleli háky na (skoro) každém z nich, a nábytek stěhovali přes okno. Některé domky jsou kvůli tomu i lehce našikmo. Některé jsou takové prostě proto, že jsou staré... Já si jen říkám, jestli ti z nižších pater vždycky musí jít poprosit ty, co jsou v tom posledním, jestli by si nemohli zavěsit lano? :)



Někdy mezi jednou a druhou hodinou odpoledne mě napadlo vyfotit si takovou fotku o zrcátko... Kdybych jen věděla, že tento "svůj" nápad využiju o den později se zásnubním prstýnkem ...:)


... Pak už jsem šla čekat na nádraží na Markét a zrovna se tam konal nějaký happening. Myslím, že tancovali za lidská práva a pak vybírali peníze.


A tady už vídíte Markét, která mi byla skvělou průvodkyní prvním odpolednem. Strávily jsme spolu příjemné čtyři hodiny a stihly jsme spolu hlavně hodně káviček a jídla, jak jste si mohli přečíst v minulém článku .. :)




Dům Anny Frankové. Nešli jsme do něj, ale při příští návstěvě jej určitě nevynecháme. Na fotce můžete vidět část fronty, která je tam neustále, ať přijdete kdykoliv. Dá se trochu "obejít" tím, že si vstupenky objednáte online na konkrétní den a hodinu. Většinou to ale prý musíte udělat s nějakým předstihem. Byli jste?/Šli byste?



... teď už se se mnou přesuňte o pár hodin později ... večer, po tom, co jsem přišla na pokoj, kde se Radan celý den potil a léčil, jsme se ještě rozhodli jít projít k tomu nápisu i amsterdam, který jsme ráno nestihli ... Z tohoto článku už můžete vědět, že to je místo, kde jsem byla požádaná o ruku ... :)

Každopádně je to krásný park, plný roztomilých a barevných soch. Najdete tu taky Rijksmuseum, což je holandské národní muzeum a jsou v něm předměty z oblasti umění, řemesel a historie (díky, wikipedie:)).


Vyfotit si i amsterdam vcelku, aniž by u něj nestál houf lidí, bylo prakticky nemožné ... Radanovi se to ale povedlo alespoň rozkouskovaně a dokonce i se mnou :).



... A takto nějak jsme večer odcházeli na pokoj :).



DEN 2

Druhý den ráno jsme vyrazili na brunch a znovu na procházku po těch hlavních centrálních kanálech. Radan je ještě neviděl ... spoustu uliček jsem tedy procházela podruhé a tolik nových fotek nemám ...



...  mám tu ale jednu fotku coffee shopu. Než jsem se do Amsterdamu podívala, měla jsem takovou představu, že je tam jen jedna nějaká čtvrť, kde tyto coffee shopy najdete, ale mimo tuto čtvrť jsou tyto lehké drogy a i tyto podniky tabu ... hmm, dost jsem se spletla. Coffee shopy jsou všude a poznáte je na první pohled a to vůbec nemluvím o "prvním čichu" :). Procházeli jsme kolem spousty z nich a viděli jsme jak ty úplně "pajzlové", tak taky ty, kde se vyvalíte na sedačku a prostě relaxujete ... ptáte se, jestli jsme nějaký i navštívili? Ale jó, do jednoho jsme se podívali. A přišla jsem si tam ve svém růžovém kabátku mezi všemi hiphopery apod. dost nemístně :). Koupili jsme si brownie a "space cake". Je teda fakt, že jsme nesnědli celou porci, ani jeden z nás, každopádně jsem necítila NIC. Tak jako tak to byl zdaleka nejdražší muffin, co jsem si kdy koupila!!! :)




Po celém městě najdete spoustu obytných loďek. Většina z nich je legální a od těch nelegálních se liší hlavně tím, že mají zabudovanou elektřinu.


Tady u tohoto kanálu jsem dopisovala poslední pohledy, už sama, protože Radan se zase vydal na hotel.


... Po několika hodinách jsem se vydala i já, pěšky ...


Chtěla jsem si vyfotit svůj prstýnek u toho místa, kde jsem ho dostala, ale jediná "použitelná" fotka je nakonec tato, kde není vidět vůbec žádné místo a tak to můžete vědět jen díky tomu, že jsem vám to napsala :).



DEN 3

Třetí den byl zároveň náš poslední den. Kufr jsme si hodili do úschovny kousek od nádraží a tramvají se vydali lehounce mimo centrum do čtvrti, která nevím, jak se jmenuje, ale najdete v ní Albert Cuypmarkt, což jsou trhy, kde najdete všechno možné. Ovoce, zeleninu, ryby i čokolády a taky oblečení, kytky a různé suvenýry. Byla to moc příjemná procházka. Doporučuju si zajít ještě trochu "dovnitř" do uliček, vypadají zase trochu jinak než v centru.









V této čtvrti najdete taky pivovar Heinekenu, v tramvaji, když hlásili zastávku, kde pivovar sídlí, přidali ještě, že "Heineken experience" ... tak pro milovníky piva tip ...třeba :)


Tady můžete ještě lépe vidět ty háky na každém domu ...


A tady můžete vidět mě, pózující před cool kolem :D.


Poslední hodinu před odjezdem na letiště jsme využili k projížďce lodí po kanálech. V Amsterdamu je několik míst, odkud se na takovou projížďku můžete vydat, my jsme zvolili tu, která je nejblíž nádraží a hodina stojí 10 euro/osoba. Fotky nemám ... teda pár jich mám, ale seděli jsme na místě, kde se nedalo otevřít okno a tak je na fotkách odlesk ... po pár pokusech jsem toho tedy nechala a jen si to vychutnávala ... projížďku doporučuju všem!



Nakonec ještě pár praktických informací

1. V Amsterdamu se platí eurem. Je lepší s sebou mít cash, protože ne všech podnicích berou jiné karty, než holandské. Největší komplikace budete mít s MasterCard, ta mi nešla použít na několika místech.
2. Z letiště je asi nejjednodušší se dostat vlakem. Lístek si můžete koupit sami z automatu a bude vás stát 4-7 euro, podle toho, kam jedete.
3. Hodinová jízdenka na tramvaj stojí 2,90 euro, denní je pak za 7 euro. Dají se koupit přímo v tramvaji. Uprostřed tramvaje sedí člověk, který je tam právě na to. Lístek si musíte označit jak při začátku jízdy, tak když z tramvaje vystupujete.
4. Pokud si potřebujete někde uložit svůj kufr, doporučuju Drop & Go pár minut pěsky od hlavního nádraží, v takové úzké uličce. Na den vás to bude stát 5 euro. Na nádraží jsou taky úschovny, ale za 8.
5. Ubytování je v Amsterdamu poměrně drahé. Doporučuju si hotel nebo byt/pokoj přes Airbnb zarezervovat co nejdřív, tak se dají najít místa za dobré ceny. My jsme si dali tentokrát docela načas a moc na výběr už neměli. Většinou hledáme přes booking.com
6. Capuccino stojí 2,50 - 3 eura, většina menších jídel, co jsme měly, byly do 10 euro. Pokud chcete na jídle ušetřit, zajděte si do Albert Heijn, dokonale zásobovaný supermarket, kde najdete cokoliv, na co byste mohli mít chuť.

Je něco, co by vás ještě zajímalo? Dejte mi vědět, prosím! :) Mějte se krásně!


12 comments:

  1. Já musím říct, že čím víc se do Amsterdamu vracím, tím víc mi přirůstá k srdci. Na fotkách jsi ho vystihla krásně! Jen teda to krásný počasí až zas tak typický není:D Chudák Radan, doufám, že už si všechny ty nemoce letos vybral a už ho jen tak něco neskolí!! A doufám, že až bude "amsterdam příště" nebudu zas muset do CR a dáme spolu minimálně ten dům AF, to je fakt zážitek!!:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kájo, děkuju :). Vůbec se nedivím, byla jsem y Amsterdamu fakt unešená, je to nádherné město, ale hlavně má úžasnou atmosféru! Ale je fakt, že to počasí udělalo určitě svoje :D. Taky doufám, že příště nám to setkání vyjde, budu se těšit :). Měj se hezky!

      Delete
  2. Ta jejich kola a květiny.. To miluju ♥ Nádherné fotky.. :)
    www.corculum.blogspot.cz

    ReplyDelete
  3. Krásný fotky, hned bych se tam vrátila - a na delší dobu, abych si taky mohla hezky v klidu procházet ty uličky:)
    A to číslo mostů je neuvěřitelný. To, že jich je fakt hodně jsem si uvědomila ve chvíli, kdy jsem měla foťák plný mostů a všechny vypadaly stejně:D ale nenapadlo mě, že až tak strašně moc!
    A o těch hácích na domech jsem taky vůbec netušila, takže díky i za "vzdělávání" :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Markét, to jsem ráda, že jsem tě i trochu "vzdělala" :)). Většinu těch věcí jsem zjistila při té projížďce kanálama, některé jsem si ze zvědavosti dohledala :). Já už se taky moc těsím, až se tam podívám znovu, já zase "nestihla" noční Amsterdam, protože se stmívalo pozdě a díky Radanově nemoci a hotelu daleko jsem v centru už večer nebývala... Když by k tomu bylo počasí takové, jako bylo teď, tak to by byla bomba :D. Měj se hezky, Terez.

      Delete
  4. Terezko, krásný výlet... tak jsem se tam taky trochu jukla... město má fajn atmosféru. Taky se mi líbí ty uličky, úzké domy, kola, mosty...a kytky!
    Moc hezká reportáž, díky.
    Měj se hezky. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju za krásný komentář :). Jsem ráda, že se ti " virtuální prohlídka" líbila! :) Měj se hezky, Tereza.

      Delete
  5. Hned bych tam jela znovu! A dům Anny Frankové určitě doporučuju, byl to silný zážitek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Adri, však určitě ještě pojedete, nebo ne? :) Do domu Anny Frankové se při příští příležitosti určitě chci podívat! Měj se hezky, Tereza.

      Delete
    2. Určitě pojedeme, slíbili jsme si návraty alespoň jednou za 5 let ;-).

      Delete
    3. To je fakt vtipné, říkali jsme si s Radanem to samé - minimálně jednou za 5 lět :)) ...

      Delete