Friday, December 4, 2015

Banánovo-avokádové muffiny s kousky čokolády

Dneska jen v rychlosti. Za chvíli totiž vyrážím na nádraží, abych vyzvedla Andrejku, která v říjnu vyhrála mou narozeninovou soutěž. Měla bych ještě uklidit byt, ale je důležité si stanovit priority ... a tak jsem se rozhodla radši napsat recept :D. Zkusím to ale tak, abych stihla uklidit alespoň koupelnu ...


Tento recept vznikl včera v relativní rychlosti. Radan mi totiž oznámil, že o víkendu mají v práci vánoční večírek a že všem slíbil, že něco upeču ... Tak jsem koukla do lednice a viděla tam tři avokáda. Většinou nemíváme žádné, ale vůbec si nestěžuju :). Hlavou mi prolítlo, jestli by se s avokádem dalo něco upéct ... a pak si říkám, že určitě jo, však je to ovoce, přece :). Rozhodnu se přidat banán a na tom postavit celý recept. Pak mouku, trochu cukru, vajíčka, jedlou sodu a mléko. A čokoláda. Samozřejmě. Tadá. Recept je na světě :). Takto před Vánoci je to možná dobrá alternativa k mlsání :)


Recept


15 muffinů

doba přípravy: 20min
doba pečení: 15-18min

1 bánán (nemusí být úplně přezrálý, ale měl by jít dobře rozmačkat)
1 avokádo
120g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
150ml mandlového mléka (může být i obyčejné)
2 vejce
280g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
čokoládové kousky na ozdobu

postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
2. Nakrájejte avokádo i banán na kousky a vidličkou rozmačkejte co nejvíc "dohladka", ale pár celých kousků určitě můžete nechat.
3. Do mísy s avokádem a banánem přidejte mléko, vajíčka a extrakt a smíchejte dohromady.
4. Pak přidejte zbylé ingredience (cukr, mouku, sodu) a znovu promíchejte tak, aby se všechno spojilo dohromady.
5. Naplňte košíčky do 3/4, ozdobte čokoládou a dejte do trouby na 15-18 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
6. Nechte vychladit a podávejte. Dobrou chuť :)


2 comments:

  1. Terezko, když jsou tam banány a čokoláda , tak to musí být dobré ... avokádo miluju samotné posolit a vykrajovat lžičkou a k tomu nějaký dobrý chlebíček, rohlíček zakusovat (to mi kdysi takhle naučila kolegyně a už mi to zůstalo). Ale taky to avokádo máme jen občas. Taková dobrá věc do sladkého pečení nemusí být vůbec špatná.
    Užívej si předvánoční čas! Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju :). Máš pravdu, čokoláda a bánány jdou dobře dohromady. A to avokádo tam nechutná jako avokádo, spíš tomu přidává tu krémovost :). Ale souhlasím, že nejlepší je jen tak samotné, trošku posolené :). Doufám, že se máš ty i tvá maminka a blízcí dobře. :) Tereza

      Delete