Saturday, August 3, 2013

Jak jsem přišla k vaření a k pečení / How I started to cook and bake

Nevyrůstala jsem v kuchyni. Pamatuju si jen pár momentů z dětství, kdy jsem s něčím pomáhala babičce, ale nevybavuju si žádný konkrétní s Leničkou (moje maminka). Častokrát jsem jedla právě u babičky, která je výborná kuchařka a bydlela jen pár minut od našeho bytu. Lenička vařila spíš rychlovky. Jedla jsem celkem dost, včetně spousty sladkého, ale měla jsem spoustu pohybu (balet, atletika), takže jsem nikdy nebyla vyloženě tlustá. Nikdy jsem ale moc nevařila ani nepekla. Celé se to zlomilo někdy v mých 14ti letech (o tom více zde), kdy mě velmi (možná až moc) začala zajímat zdravá výživa. V té době jsem občas i pekla, ale málokdy jsem své výtvory jedla. Začalo mě ale bavit vaření a tak jsem vařila pro sebe, i pro rodinu. Nic složitého, jednoduchá, rychlá a zdravá jídla, ale v té době mi poprvé došlo, že mě to opravdu baví. S pečením to ale trvalo déle, vlastně až do loňského léta. Byla jsem poprvé na tak dlouho tady v Oslu, měla jsem spoustu času a tak jsem ho začala trávit v kuchyni. Jako první jsem upekla bublaninu, protože tu jsem pekla už předtím, pak následovalo malinovo-třešňové brownies, které se mi celé rozpadalo, i když chutově bylo dobré, pak cookies a když jsem pekla svůj první cheesecake, skoro celou noc jsem nespala, jak jsem byla napjatá a nervózní, jestli se mi povedl a nebo ne. V té době mě taky napadlo znovuobnovit tento blog, který původně o jídle vůbec nebyl. Od té doby vařím a hlavně peču tak často, jak to jen jde, miluju se procházet po obchodech s kuchyňskými pomůckami a miluju chodit do restaurací a kaváren. Ale to jsem milovala vždy :).

Tento blog a to, že svou stále narůstající lásku k pečení a vaření můžu s někým sdílet pro mě moc znamená a jsem ráda za každý jeden komentář nebo "like", kterým mě obdarujete. Je mi úplně jasné, že jsem ještě začátečník, veliká spousta kulinářských technik mi není vlastní a že se mám ještě co učit, nikdy toho nebudu vědět a umět příliš. Ale to je cesta, jejíž představa mě baví, naplňuje a těší :).

sweet melange na facebooku: https://www.facebook.com/SweetMelange
sweet melange na foodblogy.cz: http://www.foodblogy.cz/d/sweet-melange

Kavárna v Sanvika, Norsko / Coffee shop in Sandvika, Norway

EN: I didn't grow up in a kitchen. I remember few moments from my childhood when I helped with something to my grandma but I don't really recall any specific moments with my mom in the kitchen. Many times I would just eat in my grandma's place since she is a great cook and had lived just few minutes from our flat. My mom used to cook just quick meals. I was eating quite a lot when I was little but because I had lots of exercise (ballet, athletics), I have never been really fat. I didn't cook or bake at that time, though. It all changed when I was 14 and I went on a vacation to Italy with my mom. Down there, I stopped eating sweets, I lost few kilograms and I became very interested (maybe a little too much) in nutrition. I would sometimes bake at that time but I would just rarely eat it since I was very much hooked up on eating perfectly healthy (which at some point wasn't really healthy at all). But I started cooking and it became my big hobby so I cooked for me and also my family all the time. Nothing difficult, just simple, healthy meals but at that time, I fell in love with cooking. But with baking, it took more time (but now I love it even more). I started only last summer, which happened to me my first one in Oslo. I had a lot of free time so I started to spending it in kitchen. First thing I baked was bublanina since it was something I have already baked before, then it continued with raspberries-cherries brownies which was way too moist but tasted good, then I baked cookies for a first time and when I first tried cheesecake I didn't really sleep at night because I was so nervous if it turned out good or not. At that time I came up with the idea to restore this blog which originally wasn't about food at all. Since then, I've been baking and cooking as often as I can, I love walking in stores with kitchen gadgets and I love going to restaurants and coffee shops. But I've always love that :). 

This blog and the fact that I can share my always growing love for baking and cooking with those who are interested means a lot to me and I am very grateful for every comment or "like" you give me. It is quite clear to me that I am still a beginner, I still don't know a great variety of culinary techniques and  I will never know too much so I could stop to learn. But the idea of this journey fulfills me and brings me joy. 

sweet melange on facebook: https://www.facebook.com/SweetMelange

6 comments:

  1. tak hlavněže přišla!

    ReplyDelete
  2. Máme to stejně, taky jsem pomáhala babičce, ale to minimálně, občas jsem na za zahradě natrhala rybíz do bublaniny, nebo nakrájela okurku do salátu, tomu se vlastně ani nedá říkat vaření :D Jinak moc pěkný článek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :). No jo, asi si k tomu každý musí najít svou vlastní cestu. Někdo ji třeba nehledá a nebo hledá a nenajde, někdo má tu výhodu, že se doma vařilo a tak se dá spoustu věcí odkoukat a někdo si k tomu prostě dojde postupne sám :).

      Delete
  3. Líbí se mi poslání blogu jakožto pomoc ve vařících "začátcích". Máme to podobné. Vlastně jsem také začala vařit, abych zhubla... a světe div se, ono to fungovalo :). Jinak moc pěkný článek, ráda se na tvůj blog vracím. :)

    ReplyDelete
  4. Ahoj, moc děkuju za milý komentář :). Vidím, že důvod k vaření jsme měly podobný, jen mám pocit, že já teď v posledním roce peču sladké tak moc, že už to s hubnutím nemá vůbec nic společného :). Jsem ale moc ráda, že se ti tu líbí, moc mě to těší. Tvůj blog je taky moc hezký! :)

    ReplyDelete