Wednesday, October 9, 2013

Brunch, Hovedøya, Brasserie 45 --> moje skvělé narozeniny

Za dobu neaktivity na blogu jsem mimo jiné stihla získat novou práci (ale o tom až jindy), učit se menu, které je pouze v norštině, učit se správně vařit kávu, objevit nový úžasný obchod se vším, co potřebujete k pečení, upéct sladké na meeting Amnesty, upéct "provizorní" mrkvový dort  ... no a dnes, dnes mám narozeniny.

Radan se mě nedávno ptal, co bych chtěla k narozeninám. Moc jsem nevěděla, ale říkala jsem mu, že by se mi líbil prostě hezky strávený den. Napadlo mě jít třeba do čokoládovy Freia, ale zjistili jsme, že vstupenky jsou opravdu drahé. Levněji to vyjde, když půjdeme ve skupině a určitě to bude i větší sranda. Tak příště :).

náš skvělý brunch
Celý den začal úžasným brunchem. Čerstvý celozrnný chléb, šunka, gouda, camembert, lístky špenátu, rajčátka, spoustu ovoce a "provizorní" mrkvový dort :). A taky výborný čaj a káva s domácí mléčnou pěnou :). Ráda bych napsala, že mi byl donesen brunch do postele, ale nebyla by to úplně pravda. Připravovali jsme ho s Radanem spolu.

Mezitím jsem si četla první přání k narozeninám, jak na facebooku, tak ve zprávách nebo v e-mailech. Nevím, jestli je to zvláštní a nebo jen trochu, ale moc ráda si všechny ty přání čtu a jednotlivě na ně odpovídám. Je to jedna z mých oblíbených činností narozeninového dne. A upřímně děkuju všem, kdo mi popřáli! :)

Kolem dvanácté jsme vyrazili ven. Dneska bylo krásně! Asi 18 stupňů a nádherné sluníčko. A všude ty úžasné stromy s "podzimním motivem". Nevzpomínám si, jestli to tak bývá každý rok, ale letos je podzim, alespoň tady v Oslu, nádherný a moc si ho užívám. Loďkou se dá dostat na několik poloostrovů a ostrovů okolo Osla a tak jsme se vydali na jeden z nich - Hovedøyu. Je to moc krásný ostrůvek, na kterém bývá plno lidí většinou v létě, především díky velkému prostoru na piknik a díky pláži. Strávili jsme tam asi hodinu a půl a bylo tam fakt krásně, s výhledem na Aker Brygge a radnici, na Ekeberg, na Hollmenkolen a vlastně na celé Oslo. Kdybych měla k Oslu přiřadit nějaké barvy, byla by to modrá a zelená. Modrá díky obloze a fjordu a zelená kvůli všepřítomným lesům :)

Když jsme zase připluli zpátky do centra, stavili jsme se ve vinmonopoletu pro víno. Mají totiž otevřeno jen do šesti. Vybrali jsme si polosladké šumivé portugalské víno. Zrovna ho popíjíme, zatímco píšu tento článek.

Bylo už kolem páté a docela nám vyhládlo. Vzpoměli jsme si na restauraci, kterou nám nedávno zmiňovala naše kamarádka - Brasserie 45. Je přímo v centru, s výhledem na národní divadlo (pokud teda sedíte u okna) a trošku mi připomínala místo, ve kterém teď pracuju. Krásný "čistý" interiér, ne moc obsáhlé menu a ceny na úrovni vyšší střední třídy. Oba jsme si s Radanem dali předkrm a hlavní jídlo a musím se přiznat, že to byly jedny z nejlepších jídel, jaké jsem v Oslu zatím jedla.

Po této příjemné večeři jsme se už pomalu vydali zpátky domů a stále užíváme večera. Noc je ještě mladá :). Zítra jdu ale do práce, takže to na nějaké dlouhé ponocování nevidím. I tak jsou tyto moje 23tí narozeniny strašně fajn. A už teď se těším na ty další :).

EN: While I was inactive on a blog, I managed to find a job (but I will talk about that later), learn menu which is only in Norwegian, learn how to make good coffee, discover new amazing shop with all the great baking equipment, bake some sweets for Amnesty International meeting, bake a trial cake which I will bake on Friday for someone´s birthday .. and well, today I have birthday. 

Radan asked me recently what I would like for birthday. I did not really know, but I told him I would just want nicely spent day. I was thinking maybe going to chocolate factory (Freia) but we found out the tickets are rather high and they would be cheaper if we went with a group. I think we will do that, it will even be more fun. 

We started our day with amazing brunch. Fresh whole wheat bread, ham, gouda, camembert, leaves of spinach, cherry tomatoes, lots of fruit and that trial cake I was baking :)). Plus tasty tea and coffee with homemade milk foam. I would like to say the brunch was delivered to me into bed. But I would lie. Me and Radan made it together :).

Meanwhile I was reading first birthday wishes on Facebook, messages or emails. I do not know if its weird or just a little but I love all these wishes and I like to respond to all of them individually. It is one of my favorite parts of the day. And thank you for that!

Around noon, we finally went out. It was beautiful out there today. Around 18 C and shining sun. And all those beautiful trees with "autumn motive". You can go to several islands or semi-island by little boat here in Oslo so we decided to go on one of them - Hovedøya. It is a small island which is usually crowded during summer since there is a lot of space for picnic or a beach. We spent there around hour and a half and I loved it. You can see Oslo beautifully from there. If I could assign some colors to Oslo, it would be blue and green. Blue for the beautiful sky and fjord and green for ubiquitous forests. 

When we arrived back to the city, we decided to go to vinmonopolet to buy some wine. They have open just until 6pm so there was not so much time left. We went for semi-sweet sparkling wine from Portugal. We are just drinking it while I am writing this :).

I was around 5pm and we started to be hungry. We recalled on one restaurant our friend told us about - Brasserie 45. It is located right in the city center with the view on National theater (if you are sitting by the window) and it reminded me a little of the place I am working now - beautiful "clean" interior, quite short menu and price on upper-middle class. We both had appetizer and main course and I must say it was one of the best food I had in Oslo so far. 

After the dinner, we slowly went back home and enjoying the evening. Night is still young :). But I am working tomorrow so I guess I will not go to sleep too late. But it is a great Birthday day anyway. I cannot wait to have another one :).

A teď ještě fotky. / And here are some pictures :)






norská vlajka nemůže na loďce chybět :)

restaurace Brasserie 45, Stortingsgata, Oslo


ještě teplá bagetka s pěnovým bylinkovým máslem
můj předkrm - krémová polévka s mořskými plody

Radanův předkrm - uzený losos s pastou z mořských plodů s rukolou a chřestem

Hovězí svíčková a kuřecí prsa na špejli se zeleninou a rajčatovo paprikovou omáčkou s pečenými brambory

pečená jehněčí noha s omáčkou z lesních hub, restovanou zeleninou
a gratinovanými brambory (bohužel nejsou na fotce)




4 comments:

  1. všetko všetko naj k ponarodeninám prajem, keďže som si až teraz všimla. nech ti život chutí aj naďalej :)

    ReplyDelete