Tuesday, June 17, 2014

Citronovo-limetková "tart" s borůvkama

Láduju do sebe kopec kolínek s kečupem a se sýrem (aneb. vzpomínka na dětství, kdy mi je dělávala babička a vždycky mi na ta kolínkama sypala minimálně stejné množství eidamu ... jo a taky jsem 6 hodin nejedla a mám příííííšernýý hlad!) a lámu si hlavu tím, jak jen přeložit slovo "tart". Zatímco v angličtině to má několik dalších synonym, český koláč nebo dort se mi k tomu prostě nehodí. A tak to nechám tak jak to je.

To už je zas doba, co jsem naposledy přispívala na blog. Mezitím jsem pekla jen párkrát a to při návštěvě domova. Čokoládové cupcaky se šlehačkou dopadly dobře, no mrkvový dort, do kterého jsem místo třtinového cukru dala tuhý med už o něco míň. Vlastně nechutnal jako mrkvový dort, ale spíš jako (suchý) perník. Příště se budu držet svého osvědčeného receptu, ne vždy improvizování výjde. :) Každopádně jsem si doma užívala každou sekundu (možná dokonce i tu, kdy mi trhali osmičku) a domů do Osla jsem si zase přivezla spoooustu "užitečných" věcí. Třeba moje oblíbené digestivní polomáčené sušenky z Marks & Spencer nebo sušenou citronovou (i pomerančovou) kúru z Alnatury. Tyto dvě ingredience jsem nevybrala náhodou. Obě jsem je totiž použila v tomto úžasném receptu. Jako fakt úžasném. Věřte mi. Je strašně jednoduchý, efektní a hlavně chutný. A myslím, že tuto moji "lemon-lime curd" příště použiju jako náplň do makronek. A nebo cupcaků. A nebo do všeho. Je totiž fakt dobrá!

Pustíte se do toho? Jo? A pošlete mi výsledek? :)

více na Facebook 




Recept




forma na "tarts" o průměru 22cm
doba přípravy: 25-35min
doba tuhnutí: 2hod+

sušenkový základ

280-300g oblíbených (polomáčených nebo ne) sušenek
40g rozpuštěného másla

lemon-lime curd

3 vejce
120g cukru
šťáva z 1 limetky a 2 citronů
citronová kúra (buď z chemicky neošetřených citronů nebo sušená)
30g másla

2-3 hrsti borůvek

postup

1. Nejdřív si připravte sušenkový základ. Sušenky rozdrďte, buď ručně v sáčku a nebo, pokud máte, ve food processoru. Potom je spojte s rozpuštěným máslem tak, že se ze sušenek stane taková (skoro) pevná hmota. Uhlaďte ji naspodku formy a dejte do lednice.



2. V hrnci dejte vařit vodu a položte na něj mísu tak, aby se vody nedotýkala (vodní lázeň). V momentě, kdy začne voda vřít ji trochu ztlumte, do mísy dejte vajíčka, cukr a citronovo-limetkovou šťávu a míchejte. Asi po 10-ti minutách začne hmota tuhnout. Přesuňte mísu mimo hrnec a vmíchejte máslo a kúru. Pak nechte v pokojové teplotě vychládnout, přelijte na sušenky a dejte na pár hodin do lednice. Dobrou chuť.



5 comments:

  1. Ten vypadá vážně k sežrání! :) Well done!

    ReplyDelete
  2. Tak to je nádhera. Jen si nejsem jistá, zda bych ty sušenky nesnědla samotné ještě před upečením :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D no, to je přesně důvod, proč jsem si koupila dvě balení :)). Děkuju!

      Delete