Friday, December 5, 2014

Vánoce 2014 a recept číslo tři: berlinerkranser neboli berlínské věnečky

Půl šesté, pátek večer, sama doma. Zrovna mi zapípal mobil, to mi Radan posílá fotky z pracovní akce, na kterou vzal sladké dobroty, co jsem dnes pekla. Ne vždy, když tvrdím že trávím celý den v kuchyni, je to pravda. Dneska fakt nekecám. Venku mi k tomu nádherně sněžilo, z počítače mi hrála Norah Jones a celým bytem se linula neodolatelná vůně čerstvě upečeného těsta. Mmmm.

Tento recept na tzv. "berlínské věnecky" je jedním z tradičních norských vánočních receptů. Já teda moc nechápu, proč se norské cukroví jmenuje berlínské, ale pravděpodobně ho sem jednoduše a prostě přinesli Němci .. :)

Recept se vyznačuje tím, že se do něj dávají uvařené žloutky. Taky se věnečky posypávají tzv. "perle sukker" což je v podstatě cukr, který vypadá jako malé perličky. Je docela typický ve skandinávské kuchyni (pečení) a v našich podmínkách se dá nahradit hrubým granulovým cukrem :).

Na můj vkus jsou tyto věnečky trošku piplačka, tak jsem část těsta "neválečkovala", ale rukou vymodelovala kolečka. Chutnají stejně skvěle a vypadají tak "rustikálně" :)

Myslím, že berlinerkranser by mohly být skvělým doplněním klasického českého vánočního stolu.


Recept


na cca 3 plechy věnečků/koleček
doba přípravy: 15min + cca hodina na chlazení
doba pečení: 12-15min


300g hladké mouky
250g másla, v pokojové teplotě
2 syrové žloutky
2 uvařené žloutky
125g cukru
1 bílek + perle sukker (hrubý granulový cukr)

postup

1. Nejdřív si uvařte dvě vajíčka natvrdo. Žloutky rozdrobte do mísy a bílky třeba snězte (dobré bílkoviny není nikdy dost :)). Přidejte k nim do mísy syrové žloutky (bílky si odložte) a rozmíchejte. Pak přisypte cukr a zrovu rozmíchejte (můžete použít i mixér).

2. Postupně přidávejte mouku a máslo nakrájené na malé kousky. Můžete rovnou mixovat mixérem, já do těsta vložila ruce a chvilku si s ním pohrávala tak. Výsledkem by mělo být jemné, hladké, trochu lepivé těsto, do kterého byste vlastně vůbec neřekli, že by se mělo nějak válet nebo tak. Každopádně by mělo držet pohromadě. Jako jednu větší kouli ho zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu do ledničky.

3. Poté, co těsto vytáhnete z ledničky, předehřejte si troubu na 180 C. Pomoučete si pracovní plochu, jinak se vám těsto bude velmi lepit a z menších kousků těsta válejte tenké válečky, které si nakrájejte asi na 10cm jeden. Konce k sobě přiložte a dejte na plech vyložené pečícím papírem.

4. Pokud se vám nechce tolik válet, tak si jednoduše v ruce tvořte malá kolečka. Na fotce to nemám, ale vypadá to pěkně a chutná to stejně. Každý věneček/kolečko na plechu potřete bílkem a posypte "perlovým/granulovým" cukrem. Dejte péct na 12-15min, dokud těsto krásně nezezlátne.

5. Věnečky vydrží čerstvé minimálně dva týdny.

Dobrou chuť! :)


4 comments:

  1. Terezko, tak to vypadá lákavě.... hned bych si dala ... taky je udělám ... ale měli jsme velkou úrodu jablek a tak peču dost z jablek.... máte to pěkně nafocené..... ani se nedostávám k cukroví, udělám na vánoce vánočku, doufám,že se mi povede, nejsem žádný machr. Užívejte si Oslo, kdysi jsem tam strávila tři neděle, je to myslím fajn město na žití. Doufám, že poctivě provětráváte kavárničky... to by se mi líbilo. Vůbec jsem netušila, že jsou na prvním místě ve spotřebě kávy Finové, pak Norové..... jak jste psala.
    Užívejte si v pohodě advent. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý večer Jarko, děkuju za krásný komentář :) .. jsem ráda, že vás recept inspiroval... pečení z jablek si taky moc užívám, i tady na blogu mám několik jablečných receptů, tak se můžete kouknout, pokud se vám chce. Mě to s tou kávou taky nejdřív překvapilo, ale je fakt, že třeba i mí kolegové Norové mají v práci větší spotřebu kávy než Nenoři. Nevím, čím to je :). Mějte se moc hezky a užívejte Vánoce a adventní čas :) Tereza

      Delete
  2. To vůbec neznáám, ani nikdo v mém okolí to nepeče, asi to připíšu na seznam pro příští rok =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jé, super :). A jaké cukroví pečeš ty? Měj se hezky, Tereza

      Delete