Saturday, January 24, 2015

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)
Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).
V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč
Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)
Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?


20 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ahoj Terezko! Já kdysi vyráběla na zakázku a měla obchůdek s bytovými doplňky i ostatních výrobců a upřímně? Hlavně kvůli české povaze jsem s tím sekla. Málokdo dokázal ohodnotit práci a materiály a také to, že se jedná o originál a všechno lidem přišlo drahé. Já také ráda nakupuji v IKEA, což o to, ale když chci někomu udělat radost a koupit mu něco speciálního, ať se jedná o dárek nebo dort, radši sáhnu po něčem originálním, kvalitním, z čeho je vidět práce a ta láska do toho daná. Ale naprosto s tebou souhlasím, lidé si neuvědomují, co všechno je okolo té ceny, vidí jen kousek dřeva za pět stovek ;) Myslím, že každý, kdo si to zkusil, to už potom vidí jinak. Takže já nemám problém utratit více, když vidím, že je něco za tím a co (tedy kvalita, práce, složitost receptu, speciální ingredience atd.) Jsem se rozepsala sakra :D Pěknou sobotu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Barb, děkuju moc za komentář. Jsem ráda, že ses takto rozepsala :). Vlastně nemám moc, co bych k tomu ještě dodala, děkuju za sdílení své zkušenosti!

      P.S.: Až budeš přesídlená v Oslu, určitě se ozvi, jo? :)

      Delete
  3. Já osobně preferuji spíše to dražší! :)
    Jídlo si ráda vychutnávám a dávám si na něj záležet, nevadí mi do něj investovat peníze. Moc zajímavě napsaný článek!
    :)

    http://apinchofglamor.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kristýno, děkuju za komentář, za odpověď i za kompliment :). Měj se hezky! :)

      Delete
  4. Ahoj Terezko, moc diky za tenhle clanek! Hezky si zformulovala (moje) myslenky :-)! Ja si vetsinou pripadam jako zloduch a vydriduch, kdyz si reknu o naklady na suroviny (na vic si netroufnu)... A i tak se stane, ze nekteri lide to nechapou... Ano, muzu pect ze ztuzeneho tuku, falesne cokolady a misto mascarpone pouzivat pomazankove maslo. Jenze to nedelam a proste ty naklady jsou pak jine... Obcas mi pripada, ze nekteri lide neumi pocitat a nakoupit byli naposledy v minulem stoleti. A prijde mi to skoda. A navic si pak vzdycky pripadam jako zlodej a jsem z toho fakt smutna. Sama si radeji dam neco, o cem vim, ze je to z kvalitnich surovin a poctive...
    Takze jeste jednou moc diky! Ted aspon vim, ze to tak nemam sama.
    Mej se moc krasne,
    Martina (www.sugartown.cz)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Marti, děkuju za hezký komentář. Souhlasím s tebou, jen je fakt, že možná si spoustu lidí opravdu neuvědomuje, co všechno za tím stojí. Otázka peněz je vždycky ošemetná, ale je asi fakt třeba "znát (svou) cenu" a pokud ty vnitřně víš, že si odvedla dobrou a kvalitní práci, tak to ti lidi většinou vycítí. Vždycky, když se nad tím zamyslím, tak když mám tendence říkat si o nižší cenu (nebo si jen nechat proplatit ingredience), většinou prostě pochybuju sama o sobě a těch lidí se to zas tak netýká .. je čím dál víc těch, co jim záleží na kvalitě a jsou za ni ochotní zaplatit :) ... tak jako tak ti rozumím a děkuju, žes mi napsala! :) I ty se měj krásně! Tereza

      Delete
    2. Moc díky za odpověď a vlastně i podporu. Ano, jakmile se jedná o peníze, tak je to vždycky složitější. Je fakt, že se najdou samozřejmě i opačné případy, abych nebyla pořád negativní. Takoví lidé, kteří tvoji tvrdou práci ocení :-). Z těch mám naopak hroznou radost! Ještě se musím otrkat, protože se vždycky nechám rozhodit, ale máš pravdu - za svou prací si 100% stojím, takže není důvod se nechat znejistět... To se ještě musím naučit :-D!
      Děkuju a posílám pozdrav do Osla ;-)!
      M.

      Delete
  5. Tohle je naprosto skvělej článek, píšeš moc hezky, takže sem rozhodně zavítám častěji <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Domčo, děkuju! :) Já teď na tvůj blog koukla poprvé, přiznám se. Ale sleduju tě na instagramu a působíš moc mile! :) Tak zas zavítej a snad se ti tu bude stále líbit :). Měj se hezky, Tereza

      Delete
  6. Myslím, že tohle dokáže pochopit jen někdo, kdo se tvorbě věnuje (a myslím tvorbě naprosto jakékoli...). Je to můj ustavičný boj s mojí maminkou, která často přijde domů a přinese "nám" 6 větrníků nebo čokoládový dort ze supermarketu. A prostě jí nevysvětlím, že když celý dort stál 70 korun, že v něm nemůže být nic dobrého. Moje dorty ale nejí, protože "nechce být tlustá". Je mi z toho občas smutno, ale věřím, že ten boj o kvalitní stravu vyhraju. :)
    Co se týče ohodnocení, pekla jsem na podzim dort pro kamaráda mého přítele. Když jsme se tak bavili o ceně, řekala jsem si něco kolem 200 - nechala jsem si proplatit jen pár vaniček tvarohů, bebe a Orea. Cukr, mouka, plyn, čas... to všechno šlo stranou a vůbec mě nenapadlo to započítat.
    .
    Jenom k těm makronkám. Svojí jedinou jsem měla v Paulovi a strašně mě to zklamalo... Od té doby jsem pohlížela i na tvoje výtvory strašně skepticky a nechápala jsem, proč pečeš tak hnusně sladký nic. Jenže pak mi jednu maličkou přinesl kamarád (vlastnoručně upečnou) a já pochopila :)
    .
    Děkuji za krásný článek a přeju dobré ráno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Magdi, díky za komentář. Mám tvé komentáře hrozně ráda, protože se vždycky rozepíšeš a i když bys třeba nesouhlasila s tím, o čem píšu (třeba v makronkách a v cupcacích se moc neshodnem .. nebo už jo?:)), tak jsou tvé komentáře trefné a milé. :)

      Držím palce, abys "boj o kvalitní stravu" s maminkou vyhrála! I já věřím, že se ti to podaří! :)

      Měj se krásně! Terez

      Delete
  7. Ahoj Terezka.

    Úplne súhlasím. Moja osobná skúsenosť je podobná.
    Rada pečiem pre druhých a kladiem dôraz na kvalitu, ktorá čo to stojí. Moje začiatky s cenou boli plné rozpakov a samozrejme som išla pod cenu. Časom som pochopila, že keď sama neverím, že to má tu hodnotu ani druhá strana to neverí. Dnes každému dopredu poviem cenu a tak pri odovzdaní výsledku vládna príjemna atmosféra bez rozpakov a nepríjemných pocitov.

    Prajem ti všetko dobré a už som zvedavá na ďalší článok.

    Lucka ( Dortíkovo )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Lucko, díky za komentář i za sdílení své zkušenosti! :) Souhlasím, že domluvit se na ceně předem je velká výhoda, protože pak obě strany vědí, do čeho jdou. Myslím, že většina z nás, když jde pod cenu, "bojuje" spíš sama se sebou, takové ty hlasy v hlavě, že tohle je přece moc drahé a co si kdo bude myslet ... :)

      Děkuju, i ty se měj krásně! Doufám, že tvá zvědavost na příští článek bude pozitivně naplněná :))

      Terez

      Delete
  8. Naprostý souhlas Terezko...sama peču i na objednávky (což víš, protože se sledujeme :D) a často se mi stane, že mi je i blbé říct lidem 600 za dort...jenže ono když fakt započítáš suroviny, energie, čas a to všechno kolem, ta cena se vyšplhá...proto už lidem předem říkám, kolik cca bude dort stát, ať s tím počítatjí.....naštěstí jsem zatím nenarazila na někoho, kdo by se pohoršoval, že je to drahé, ale věřím, že jednou se někdo takový určitě najde...doufám, že se lidé časem naučí oceňovat kvalitu... :)

    klarapece.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Klári, díky za komentář :). Máš pravdu, většina lidí, kteří si ten dort objednávají, opravdu až takový problém se zaplacením nemá. Jen myslím, že častokrát prostě nemají úplně představu, za co vlastně "tolik" platí a proto je možná fajn jim o tom říct (pokud je to zajímá) .. :) Držím palce, abys nikoho, kdo se bude pohoršovat nepotkala, ale pokud přecejen potkáš, tak to prostě přijmi a mile jim vysvětli, proč to tolik stojí .. :)

      Měj se moc hezky, Terez

      Delete
  9. já myslím, že umět si nacenit svoji práci souvisí hodně se sebevědomím... Je to o sebevědomí. Zavděčit se všem nelze nikdy...jde o to, aby to pro společnost bylo hlavně splatné se vším všudy a nikoliv likvidační...
    Liby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Liby, souhlasím s tebou. Když budu mluvit konkrétně o sobě, většinu pochybností o ceně a tedy o "ocenění" jsem si nejdřív vytvořilav hlavě, ve své podstatě to nemá moc souvislosti s tím, jak to ve skutečnosti vnímají ostatní... :)

      Měj se hezky, Terez

      Delete
  10. Hned bych si ten horní dortík dala... vypadá skvěle! :)

    ReplyDelete