Sunday, February 22, 2015

Jak jsme šli na procházku a našli kulinářský ráj

Dnes ráno jsem se probudila a fyzicky se necítila zrovna dvakrát nejlépe. Včera jsme totiž u Terezky v 6ti lidech protancovali a prozpívali noc a takovéto večery se většinou neobejdou bez kapky (nebo trochu větší kapky) dobrého vína a/nebo růžového martini... Nicméně po Radanově vyprošťovací snídani skládající se z míchaných vajíček a slaniny nás slunce "nutilo" vyjít ven. Tedy, on by vám to Radan popsal trochu jinak. Asi by napsal, že celý tento malý výlet vymyslel on a dokonce dopředu našel i místo, resp. čtvrť do které se půjdeme projít... Komu věříte? :)

Asi jste uhádli, že druhá možnost je ta víc pravdivá... Když jsme ale vycházeli z bytu, ani jeden z nás ještě netušil, jak skvělé místo objevíme ... o tom ale o pár fotek dál ... :)

Nejdřív jsme se totiž vydali do Vigelands parku. Park plný soch je nádherný v každém počasí a v každém ročním období. Dnes s pomocí sluníčka a ledu mu to obzvlášť slušelo... Radan už si tuším zvykl na to, že (mě) fotí. Často a hodně. Tehdy před třema a půl lety ještě asi neměl ani ponětí, s kým se to vlastně dává dohromady. Žádný Sweet Melange blog navíc ani neexistoval a ze začátku se vůbec nehemžil mými fotkami... ale o tom přesně je "plynutí" a neustálá změna a mám vnitřně dobrý pocit z toho, kam se já i tento blog posouváme a věřím, že Radana to baví (spoluvytvářet) podobně jako mě. :)




Každopádně ... Cílem procházky byla čtvrť Skøyen, která leží kousek za Frognerem. Vzali jsme to zadem, přes anglický park, který byl stejně jako Vigelands celý pod ledem a tak se procházka měnila spíš v klouzačku, což mi vůbec nevadilo, protože klouzání se je velká zábava ...




Po dvaceti minutách jsme došli/doklouzali až "na místo určení" a zhruba v té době zrovna Radanovi zvonil telefon ... Došli jsme před kavárnu, do které jsme chtěli jít (a nakonec nešli) a jak jsem čekala, než Radan dotelefonuje, moje oči zavadily o dřevěné bedny a sklenice plné moštu přímo přede mnou... 

... jdu blíž a čtu "Maschmanns - matmarked" tedy něco jako "jídlový trh" a v ten moment už jsem byla uvnitř a jen koukala na tu nádheru. Maso, ryby, mořské potvory, šunky, sýry, omáčky, těstoviny, klobásy, čokolády, rýže, mošty, oleje, vína ... na co si jen vzpomenete a to všechno bylo "zabalené" v krásném prostředí a barvách ... Když Radan po pár minutách došel za mnou, ani jsem si ho chvíli nevšimla :). 

V Oslu je více takových gastronomických center, třeba Mathallen v Grünerløkke nebo Jacob´s na Holtet, ale Maschmanns mi přijde ještě tak o třídu výš :). Skøyen je celkově taková "fancy" čtvrť a dostanete se do ní jednoduše z Majorstuenu autobusem č. 20 a nebo z centra tramvají č. 13. 

Tentokrát jsme si nic nekoupily, protože zítra odlétáme do Barcelony, ale zaměstnanci v tomto food marketu mě určitě neviděli naposledy. Třeba pro sýry si příště půjdu tam... 

Až budete v Oslu, tak Maschmanns určitě nevynechejte. A nebo mi napište a půjdeme tam spolu! :)
















.. tak a teď už bych se měla jít začít balit a přepsat si svůj dlouhý seznam "kam v Barceloně" do čitelné podoby. Mám obavu, že se po těch čtyřech dnech vrátíme s otravou cukrem, protože nám to zatím vychází tak 3 cukrárny denně ... Jestli to přežijem, tak se snad hned v pátek těšte na článek ... a průběžně na fotky na facebooku a instagramu :). 

7 comments:

  1. Terezko, parádní příspěvek :) Park je opravdu nádherný a kulinářský ráj také... A jinak taky mi můj Vítek pomáhá spoluvytvářet blog, prostě dobrý fotograf se vždycky hodí a vyplatí! :D :) Akorát já se docela nerada fotím no... :)

    Zuzka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzko, děkuju za kompliment! Hádám se do Vigelandu chystáte, a jestli máte rádi jídlo, vydejte se i do toho food marketu :)... Na tu sobotu zkusím vybrat nějakou dobrou kavárnu, co stojí za návštěvu :) ...

      Myslím, že je hlavně dobré, že je "v tom" přítel s tebou. Ona je to pak o to větší zábava :) ...

      Delete
  2. Tak tam se vydám zítra; )
    Ta poslední fotka z parku je nádherná; )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, tak super, pak mi napiš, jak se ti tam líbilo! :) Ta poslední fotka z parku, jestli myslíš tu "ledovou" je právě z toho anglického parku, co je hned za Vigelandským :)

      Delete
  3. Mathallen je úplně super, a tohle vypadá podle fotek dost podobně :) Je mi líto, že u nás nic takového není. Něco obdobného možná co se týče gurmánského jídla, ale ne prostoru, byl gurmánský palác Julius Meinel v Praze, ale ten zavřeli :( až budu zase v Oslu (a já doufám, že brzo!), tak omrknu i tohle určitě!

    ReplyDelete
  4. Jé, Terezko Vigeland a z jakého úhlu focený ten sloup z lidských těl. Tak tam už se asi nepodívám, ale s tebou tak trošku ano, tak to je fajn. Ale že ta ledovka byla pěkná!? Tak v tom food marketu bych byla taky ve svém živlu a nejvíc u sýrů a rybiček. Pěkné fotky - jako vždy!
    Přeju vám hezký pobyt v Barceloně a šťastný návrat domů! Jarka
    Už se těším na další post.♥

    ReplyDelete
  5. Krásné fotky Teri a díky za tip na obchůdek. Máme jeden taková zrovna za rohem u našeho nového bytu, ale je jen maličký, tenhle vypadá super! Určitě se tam vydáme. A nakoupili jste si tam něco? A do parku se těším hrozně moc, máme ho vlastně za domem :)

    ReplyDelete