Saturday, September 5, 2015

Podzimní jablečná buchta

Ani už nevím, kdy jsem naposledy přidávala recept. Tuším, že to bylo v červenci. No, dá se říct, že tento blog už dávno není "receptový", což beru prostě jako takové "plynutí", jako takový přirozený průběh a je to prostě neutrální fakt :).

Tak jako tak jsem měla v plánu sem přidat dva recepty... jenže se musím k něčemu přiznat. Zapisovala jsem si je oba na kousky papíru, když jsem byla doma, a jednoduše netuším, kam jsem je dala. Jestli vůbec ještě "žijou". A tak je dost možné, že tyto konkrétní recepty (tedy to, co z nich vyrobíte) už nikdy světlo světa nespatří, ale ono to zas tak moc neva, protože vždycky budou další recepty ...

třeba ten dnešní je super. Tentokrát jsem ho nevymýšlela já. Míváme ho teď každý den v kavárně a jde o vynikající jablečnou buchtu vonící po skořici. Klasika, ale ty mají něco do sebe, co říkáte? :)

Musím se jít nachystat na "dívčí párty", tak to nebudu protahovat a pustím se rovnou do receptu...



Recept


jedna dortová forma nebo menší pekáč na buchty
doba přípravy: 15-20min
doba pečení: 35-45min

100g másla, rozpuštěného
160g cukr
130g hladká mouka
2 vejce
sáček prášku do pečiva (12g)
skořice, vanilkový cukr
2-3 jablka



postup

1. Předehřejte si troubu na 190 C. Nakrájejte si jablka na tenčí plátky. Dejte si rozpustit máslo.
2. Ve velké míse smíchejte vajíčka s cukrem, do pěny. Pak přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a trochu skořice. Promíchejte. Pak přidejte rozpuštěné máslo a znovu míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
3. Směs nalijte do papírem na pečení vyložené formy/pekáče. Poklaďte plátky jablek (můžete i dvě vrstvy) a štědře posypte skořicí i vanilkovým cukrem.
4. Dejte do trouby a pečte 35-40min.

Můžete podávat samotné k čaji nebo kávě a nebo s trochou domácí šlehačky :). Dobrou chuť.



15 comments:

  1. Miluju jablkové buchty, koláče, štrůdly, všechno prostě a hlavně, hodně skořice!!! Děkuji za recept, brzy ho vyzkouším!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, máme v tomto velmi podobné chutě :). Ať chutná i tento a měj se krásně! :)

      Delete
    2. Právě vytažen z trouby!! Moc děkuju! Je nej a já ho zařazuji mezi své nej nej jablkové recepty! :) <3

      Delete
    3. Ahoj Jani, jé, děkuju, že jsi podala zprávu! :)) Jsem moc ráda, že se recept osvědčil, to je super! Měj se krásně! :)

      Delete
  2. Dělám to podobně, je vynikající:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šári, je to prostě (nejen) podzimní klasika :). Měj se hezky! :)

      Delete
  3. Terezko, všechno pečené s jablky je výborné ... taky vyzkouším ... jak byly ty vedra tak se nic nepeklo ... už na to musím jít ... měj se fajn. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, no, máš pravdu, že velká vedra pečení moc neprospívají :) ... i když v Norsku teda žádný vedra letos nebyly. A teď už je vyloženě podzim :). Ať koláč/buchta chutná a měj se krásně! :). Tereza

      Delete
  4. Vypadá to moc pěkně. Jablečné buchty mám ráda. :-)

    ReplyDelete
  5. Jestli chutná, tak jak vypadá .. tak jsi našla chuťové nebe ;-)

    ReplyDelete
  6. Právě jsem ho vrazila do trouby... cukr jsem použila tmavý třtinový a kromě skořice navrch i kardamom. Tak jsem napjatá, jestli se povede :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lído, tak co, povedl se? :) Líbí se mi, že sis ho udělala po svém, tak to má být :). Měj se krásně, Tereza

      Delete
    2. Už je ho půlka snězená a myslím, že během dneška padne i ta druhá :)) Naštěstí jsem většinu dne mimo domov, jinak už by asi nebyl :) A jako většina buchet tohoto typu - druhý den po odležení trochu navlhla a je ještě lepší!

      Delete