Saturday, February 21, 2015

Mango cupcakes plněné mangovo-banánovým pyré s creamcheese frostingem

Dneska nemám na psaní článku a receptu moc času. Asi před půl hodinou jsem dorazila domů z práce, ještě oblečená v bundě brala do ruky foťák a nafotila dalších pár fotek cupcaků, na které tu dnes najdete recept.

V práci bylo skvěle. Včera jsem se dozvěděla, že dostanu přidáno a ne zrovna málo. Nevím ani proč přesně to píšu, asi že je to fajn fakt :). Přemýšlela jsem nad tím, co pro mě práce vlastně znamená. Jestli v sobě třeba náhodou nepotlačuju nějaké hrooozně tajné přání "být někde jinde". Ale přišla jsem na to, že mě moje práce baví. Z tolika možných aspektů a hlavně prostě proto, že tak to teď je a přijde mi vyčerpávající být nespokojený s něčím, co je. Nechápejte to špatně, nespokojenost je ve své podstatě úměrná akci a změně a proto, pokud jste opravdu nespokojení s čímkoliv, co je přítomno ve vašem životě, změňte to! Občas ale stačí změnit jen úhel pohledu a přístup. A hlavně poslouchat ten"vnitřní hlas" a jít s ním a ne proti němu :) ...


Tak a teď zpátky ke cupcakům! :) Před pár dny jsme spolu s Radanem chvíli mluvili norsky a v jeden moment mu říkám, že mám ráda "mange mango", což znamená něco jako "mnoho mang" :). Radan si to zapamatoval, když šel do obchodu a dvě mi koupil ... o pár dní později jsem přemýšlela, jaké upeču cupcaky na party, kterou pořádá Radanova kolegyně a když jsem uviděla v míse přede mnou ty manga, napadlo mě, že by nemusel být vůbec špatný nápad zkusit mangovou příchuť ... nakonec včera večer ještě psala Terezka, jestli nechci dorazit na její večírek a já tak spontánně změnila plány a tím změnily plány i tyto cupcaky. Teda, ony plány nemění, ale já jim je změnila a tak půjdou se mnou k Terez místo s Radanem k Vilde ... jako kompenzaci jsem ale vzala spoustu různých "buchet" z práce :)

Cupcaky byly čistá improvizace a kriticky přiznávám, že to nejsou nejlepší cupcaky, co jsem kdy upekla. Těsto by mohlo být trochu vláčnější, proto, pokud se do něj budete pouštět, přidejte ještě jedno vajíčko ... Naplnila jsem je pyré z manga a banánu, co chutná jako smoothie a zbytek vám bude klidně chutnat jen tak samotný. Frosting je klasika klasik - creamcheese, cukr, vanilka a celkový výsledek je svěží a neotřelý. Pokud tedy máte rádi netypické chutě, zkuste je, budou vám chutnat :).

Recept 


10 cupcakes

doba přípravy: 25min
doba pečení: 18-20min

těsto

150g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
špetka soli
60g másla, v pokojové teplotě
80g cukru
2 vejce (a nebo tři, jak jsem psala o pár řádků víc)
80ml mléka
kúra z jedné limetky
1/2 manga nakrájeného na malinké kostičky
lžička vanilkového extraktu

pyré

1/2 manga (nebo jedno celé, pokud chcete mít pyré víc a sníst ho/vypít jen tak :))
1/2 banánu 
1 lžička medu

frosting

300g krémového sýra (Philadelphia, Buko ..)
120g práškového cukru
lžička vanilkového extraktu

kokos na posypání

postup

1. Předehřejte si troubu na 175 C a muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
2. V menší míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
3. V trochu větší míse rozmixujte změklé máslo nakrájené na kousky a cukrem, do pěny. Pak přidejte vanilkový extrakt a vajíčka, jedno po druhém.
4. Potom příchávejte střídavě prosátou mouku (s práškem i solí) a mléko, dokud vám nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec přímíchejte vařečkou kousky manga a kúru z umyté limetky.
6. Košíčky naplňte zhruba do 3/4tiny a dejte péct do trouby na cca 18-20min.



7. Mezitím, co se cupcaky pečou si můžete připravit pyré, což spočívá v pouhém rozmixování manga s banánem a medem. Pokud nemáte klasický mixér, nebo food processor, mohl by stačit i ponorný mixér, ale v tom případě by mělo být mango opravdu opravdu měkké .. :)

8. Cupcaky nechte vychladnout, pak v nich udělejte (třeba vidličkou) díru a tu naplňte mangovo-banánovým pyré (cca lžička/lžička a půl na jeden cupcake).

9. Na frosting si rozmixujte nejdřív samotný sýr, potom přidejte extrakt a nakonec postupně přidávejte prosátý cukr. Můžete dát před použitím na chvíli do ledničky.

10. Každý cupcake ozdobte frostingem, který pak můžete pokapat ještě tím mangovým pyré a posypat trochou kokosu... :)


Ochutnávka cupcaku je důležitá součást každého pečení :))

O tom jaké zdobící špičky i sáčky používám vám sem dopíšu hned, jak budu mít trochu více času a nafotím to...

Dobrou chuť! :)





10 comments:

  1. Já tě snad přestanu číst :D vždycky mi uděláš chuť na něco, co sama nejsem schopna tak krásně upéct (vyzkoušeno! několikrát!) a co já pak s tím mám dělat :D Mange mango, to já také můžu. Akorát doma říkáme mangu avokádo, a avokádu mango, takže nikdy není jisté, co mi Honza přinese, když jde nakoupit :) a jinak s tou tvojí prací - já to úplně vidím, že z tebe bude druhá Iveta Fabešová (z IF Café)...půjdeš si za tím co tě baví a v čem jsi dobrá a jednou budeš mít vlastní cukrárnu :) každopádně gratuluji k přidání na platu, to stojí za pochlubení! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Néé, Luci, nepřestávej mě číst, prosííím :D. Včera jsem tvůj komentář četla Radanovi (mimochodem, pravidelně čte tvůj blog a líbí se mu) a celkem se smál, myslím, že kdybysme to měli takto "popletený", tak by ho to taky dost mátlo... no, alespoň máš vždycky překvapení .. :). Děkuju moc za to, cos napsala, mému egu se to hezky poslouchá, že má o mně někdo takovou představu! ... :) Měj se hezky, Luci a pochlub se pak s těma cupcakama, jo? :)

      Delete
  2. To je krásný, že děláš to co tě baví! :)
    Já žádnou "pořádnou" práci ještě nemám, a už vůbec ne takovou, která by mě bavila, ale vydělávám si něco alespoň na brigádách a snažím se získat zkušenosti na různých stážích, aby to shánění práce po škole bylo lehčí a abych jednou mohla dělat opravdu něco, co bych chtěla:)
    A milovnice manga zrovna nejsem (vlastně skoro žádného ovoce kromě banánů, jsem divná!), ale cupcaky vypadají nádherně:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Markét, děkuju moc za komentář! :) Já asi z nějakého obecného hlediska taky nemám "pořádnou" práci (ale zas už jenom to, že to takto píšu nějak nehraje :)), ale baví mě a stále mě učí novým věcem, ještě se nevyčerpala ... :) Jakou práci bys jednou chtěla delat? Nebo co vlastně studuješ, jsem asi trochu pozadu, možná bych měla ještě víc "prošmejdit" tvůj blog :D ..

      Vlastně jsem si i myslela, že máš ovoce ráda, podle toho, že jíš hodně kaší a tak (soudím podle social media :D), ale je fakt, že tam většinou míváš banány :)). Děkuju, každopádně! A měj se hezky! Terez

      Delete
  3. Ten tvůj blog ze mě udělá pěknou tlusťošku! :D A přidáš něco zrovna o víkendu, kdy mám na pečení čas :D No co už s tebou! Já mango miluju, když je zralé, je to perfektní výrazné ovoce. Myslím, že je vyzkouším příští týden, sbíhají se mi sliny na to šťavnaté mango! A do toho jsem zrovna objevila Cupacake Wars na Netflixu :D

    A moc gratuluju k přidání v práci, zasloužíš si to!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, ale víš, že z dívání se na fotky se nepřibírá, že jo? :D ale když se do nich pustíš i doma, bude to super!! A navíc, tyto cupcaky jsou skoro zdravé - mají docela málo cukru i másla a vlastně je to jen samý mango :D ...Cupcake Wars na Netflixu? O tom jsem nikdy neslyšela, ale zní to jako něco, co by mě bavilo, díky za tip!! A děkuju, tak celkově! :) Měj se hezky!

      Delete
  4. Tak tyhle mangove bych fakt chtela zkusit. Uz jsem si rikala, ze do mych pekarskych pokusu zaradim i cupcake, ale prave si moc nevim rady s tema zdobitkama, takze budu hrozne rada za tip! K pridani gratuluju, hned bych se za tebou zase na kafco a snidani stavila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Eli, děkuju za komentář, moc mě potěšil :). Cupcaky určitě zařaď do repertoáru .. je to docela jednoduché a dát se s tím hodně vyhrát .... a myslím, že mangové by ti mohly "slušet" ... Radan se na tento článek "jak na zdobení cupcaků" včera taky docela chytl a až se vrátíme z Barcelony, určitě to spolu nafotíme a možná natočíme i nějaké video .. tak snad to bude užitečné pro všechny, které to zajímá :) .. Děkuju moc! Doufám, že se zase v Oslu objevíte a na tu snídani a kafe se stavíte. Už teď se těším. Měj se hezky, Terez

      Delete
  5. Terezko, gtratuluju k přidání peněz, moc ti to přeju. Jsi fajn holka. Z blogu vidím, že tě práce těší a to je moc dobře.
    Cupcaks vypadají lákavě, mango jsem jedla vždycky čerstvé, akorát nikdy nešlo od pecky, asi to tak má být?
    Cupcak v hrnečku nemá chybu. Měj se hezky. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju moc! Myslím, že je prostě fajn být spokojený s tím, co je :). I když je třeba tomu jít trochu naproti, to určitě :). Mango od pecky nikdy nejde, vždycky se to musí ořezat okolo .. já vždycky tak dlouho řežu a řežu, že už na té pecce ani kousíček "masa" nezbyde :). Měj se moc hezky, Tereza

      Delete