Thursday, March 5, 2015

Cheesecake s malinami, pekanovými ořechy a vůní levandule

Zrovna jsem do sebe nasoukala už druhý kousek tohoto lahodného cheesecaku. Budiž mi k dobru, že ty kousky byly opravdu maličké a taky ... taky, že je ráno! A ráno se sladkého může přece kolik chceme :).

Před půl hodinou jsem ještě vybíhala jen tak v pyžamu a bundě (a botách) před byt, abych ten cheesecake nafotila nějak "v přírodě", ale stejně mám pocit, že ty fotky nejsou tak nějak "ono" a možná je půjdu vyfotit ještě jednou.. takže se tu možná "záhadně" změní fotky, ale to jen v případě, že ještě nějaký cheesecake na focení zbude. Což není tak úplně jisté.

Cheesecake jsem slibovala Radanovi asi poslední dva měsíce. Minimálně. On totiž sladké zas tak nemusí (i když se většinou tváří, že mu všechno co upeču veeelmi chutná) a cheesecaky jsou jednou z mála sladkosti, které má rád otevřeně... a tak jsem včera využila den volna a pustila se do mini verze. Tedy, upekla jsem dva mini cheesecaky, takže ve výsledku je to téměř jako jeden velký.

Příchutí jsem se inspirovala na Pinterestu, kde jsem si do vyhledávače zadala "cheesecake flavors". Tam mi mimo jiné vyjely příchutě na makronky - malina & mandle, no a tak mě napadlo udělat maliny & pekany & levanduli. S pár kousky čokolády. A meduňka navrchu.

Tak se do něj pojďme pustit :)


Recept 

na 2 malé cheesecaky (o průměru 11cm) nebo 1 vetší (třeba 18cm)
doba přípravy: cca 20-30min
doba pečení: cca 1 hod + cca 6 hod chlazení



sušenkový základ a posypka

200g sušenek (třeba BeBe nebo nějakých podobných nevýrazných)
100g pekanových ořechů
30g polohořké čokolády
40g másla, rozpuštěného

krémová náplň

600g krémového sýra (použila jsem Philadelphiu, ale můžete to zkusit třeba napůl s ricottou)
2 vejce
150g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky levandule (nasekané na co nejmenší kousky)
hrstka polohořké čokolády

malinová směs

100g mražených malin
50g cukru
2 lžíce z připravené sušenkové směsi (předtím, než jste do ní dali máslo)

meduňka a pár malin na ozdobu

postup

1. Předehřejte si troubu na 130 C. Ve foodprocessoru rozdrťte sušenky, pekanové ořechy a maličké kousky čokolády. Pokud foodprocessor nemáte, můžete sušenky rozdrtit v sáčku a pekany a čokoládu nastrouhat, ale počítejte s tím, že to zabere o něco více času.

2. Ze směsi si odeberte 2 lžíce, které budete potřebovat k malinám a pár dalších lžic, které pak můžete použít na ozdobu. Zbytek směsi smíchejte s rozpuštěným máslem.

3. Vezměte si dvě malé otevírací formy (a nebo jednu klasickou) a vyložte ji papírem na pečení. Na ten pak vysypte sušenkovou směs a rukou nebo třeba lžící uhlaďte. Zatímco si budete dělat malinovou i krémovou směs, dejte formy se sušenkovým základem do trouby.

4. Mražené maliny dejte do hrnce (můžete použít i ten, ve kterém jste si rozpouštěli máslo) a nechte chvíli povařit. Až maliny změknou a pustí šťávu, přidejte sušenkovou směs a cukr a stáhněte z plotny.

5. Ve vetší míse si rozmixujte nejdřív samotný krémový sýr. Pak postupně přidejte vajíčka, cukr i extrakt. Nakonec, lžící nebo třeba stěrkou, přidejte nasekanou levanduli a hrstku čokoládových kousků.


6. Formy se sušenkovým základem vytáhněte z trouby. Na sušenky dejte malinovou směs a pak už postupně "dávkujte" krémovou směs (já používala naběračku na zmrzlinu). Když budete mít dvě malé formy, směs bude u obou sahat skoro až po okraj. Nebojte se toho, chvíli to sice možná bude vypadat, jako by cheesecake měl přetéct, ale určitě se to nestane.

7. Dejte formy do trouby a pečte asi hodinu až hodinu a čtvrt. Pak troubu vypněte a bez toho, aniž byste ji otevírali, v ní ještě nechte cheesecake tak 2-3 hodiny odpočívat. Cheesecake tak bude krásně krémový a neměl by popraskat. Po vytažení z trouby nechte cheesecake chvíli v pokojové teplotě a pak ho ještě dejte na pár hodin do lednice/chladu (my ho dali na balkon, pečlivě zabalený, protože v ledničce by nasákl slaninou :)).

8. Před podáváním můžete cheesecake posypat zbytkem sušenkové směsi, pár malinami a meduňkou.

Dobrou chuť! :)



P.S.: Pokud budete cheesecake (nebo cokoliv z tohoto blogu) péct a budete to se mnou chtít sdílet, budu moc a moc ráda, když mi fotku pošlete do zpráv nebo do komentářů na facebooku a nebo fotku označíte #sweet_melange na instagramu... (tolik k "propagaci" sociálních sítí :)). 

6 comments:

  1. Terezko, že ty fotky nejsou ono? Mně se líbí ... ta první to je hotová reklama ... jsi dobrá, že s tím běžíš ven...já peču většinou klasiku ... budu muset něco vyzkoušet. Akorát dát na pár hodin do lednice by byl problém. Asi bych se šla projít (hihihi). Já vždycky nevydržím a teplé už beru z pekáče apod.
    Tady už jsou sněženky a talovínky, takže jaro se blíží. Na neděli hlásí 14 nad nulou - jupíííí !
    Pozdrav do Osla posílá Jarka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, opět děkuju za super komentář :) .. je fakt, že cheesecaky jsou taková zkouška trpělivosti, ale výsledek pak stojí za to, slibuju! :) Máš nějakou oblíbrnou "klasiku" a recept? Že bych to třeba vyzkoušela :) ..
      To je super s tím počasím, jaro už se nenávratně blíží! :) I já posílám pozdrav, i když nevím, kam přesne .. to nevadí. Tereza

      Delete
  2. Jooo, tak tuhletu dobrotu musím vyzkoušet. Vidím to na sobotu :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jooo, super! Tak se budu těšit na odezvu! :)) Měj se moc hezky!

      Delete
  3. Zrovna jsem dojedla dvě kremrole, ale když ten cheesecake vidím... :) Neodmítla bych :)

    Zuzka

    ReplyDelete
    Replies
    1. No to doufám, že bys neodmítla, Zuzko! :))

      Měj se hezky! :) Terez

      Delete