Tuesday, April 7, 2015

Lososové kousky s žampiony, bramborovou kaší a rukolovým salátem

Vstávání v 5:40 vždycky, když v práci začínám v 6:30 začíná být zase čím dál tím víc příjemnější. Třeba dneska byla vyloženě radost moct takto brzo vyjít ven a procházet se s červánky nad hlavou. Napsala bych, že to byl až kýč, ale na přírodě ve svých přirozených barvách není kýčovitého nic. Je to prostě jen nádhera! :)

Po velikonočním včerejšku, kdy byl v práci opravdu šílený den, který jakoby neměl konce, se dnes všechno vrátilo zpátky do "normálu". Zatímco včera jsme neviděli žádné známé tváře, dnes se všichni pravidelní zákazníci už vrátili zpátky ze svých srubů a tak jsme dnes potkávali naše "staré známé" , kterým kolikrát připravujeme kafe ještě předtím, než vůbec vejdou dovnitř. Dávají si vždycky to samé, každý den ... tak mě napadá, že bych o tom mohla napsat článek - o běžných dnech v práci - zajímalo by vás to?

Začínat v práci v 6:30 má ještě další výhodu - že končím už v 14:30 ... a tak mívám ještě celé odpoledne pro sebe. Dneska jsem to vzala domů oklikou, po cestě se stavila v obchodě a mimo jiné si koupila krásnou hortenzii ve slevě... A pak jsem se po delší době rozhodla uvařit něco, co nezahrnuje kolínka, kečup a strouhaný sýr nebo chleba, šunku, sýr a troubu (jakože zapečené chleby) ... Ještěže poměrně často vaří Radan. A výborně! :)

Ona teda ani dnešní večeře není bůhvíjak (v pravidlech českého pravopisu píšou, že se to píše dohromady :)) složitá, ale i tak třeba někoho z vás inspiruje. A vy mi zas můžete poslat vaše oblíbené "lososí" recepty. Když se vám bude chtít :). Budu ráda!


Recept


2-3 porce
doba přípravy: 30-40min

brambory 

cca 6 středních brambor
sůl
malá hrstka kmínu
trochu mléka

losos

cca 100g žampiónů
200g filetů z lososa, nejlépe čerstvého
sůl, pepř
italské koření
2-3 lžíce oleje, já používám rýžový olej
hrst mraženého hrášku

salát 

rukola, cca 100g
cherry rajčátka, cca 100g
mozarella, půl a nebo klidně celý "bochánek"
1-2 lžíce oleje, já dala z vlašských ořechů
hrst pekanových ořechů
sůl, pepř


postup

1. Nejdřív oškrabte brambory a dejte je vařit do vroucí slané vody společně s kmínem. Cca 15-18min, dokud nezměknou.

2. Mezitím rozehřejte pánvičku, a na zhruba lžící oleje orestujte žampiony nakrájené na plátky. Posolte, aby trochu pustily šťávu a na mírném ohni restujte tak 7min, dokud z obou stran nezezlátnou.

3. Zatímco se žampiony restují, okořeňte lososa a nakrájejte na kostky/obdelníky, nebo jak vám to vyjde :).

4. Žampiony oddělejte z pánve a na pánev přilejte trochu oleje. Lososové kousky na ni jeden po druhém přidávejte a restujte asi 2 minuty, pak otočte a znovu restujte asi 2 minuty :). Jen tak, když k nim budete přistupovat "individuálně" si udrží svou krásnou barvu i tvar. Pak ztlumte teplotu, přidejte žampiony a hrášek a ještě chvíli restujte, dokud hrášek nezměkne. Vypněte plotnu a nechte pánvičku na ní, aby vám směs nezchládla.

5. Pokud vám ještě zbyde čas, než se uvaří brambory, připravte si salát. Velice jednoduše :). Dejte do mísy rukolu. Přidejte nakrájená cherry rajčátka, mozarellu, kterou je lepší natrhat než nakrájet. Nebo mě to alespoň baví víc, i se mi to víc líbí. Osolte opepřete, pokapejte oleje, přidejte pár pekanů a promíchejte. Hotovo :).

6. Uvařené brambory slijte, vraťte zpátky do hrnce, přilejte trochu mléka, posolte a udělejte bramborovou kaši. Pokud máte čerstvé bylinky, tak je určitě přidejte :).

7. Servírujte, pokud možno se skleničkou bílého. Já si to svoje přivezla z duty free v Rize :).

Dobrou chuť! :)




10 comments:

  1. Vypadá to všechno hrozně fotogenicky :) ale jak znám sebe a své okolí, asi by mi to stěží vyšlo na porci a půl :)
    .
    A o dnu v práci určitě napiš - upřímně je to trochu můj sen - že někam přijdu a všichni už budou vědět, co chci, případně že to jednou já budu vědět o jiných :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, já si pak ještě přidávala .. ale to už by nebylo tak fotogenické :D
      .
      O tom dnu, nebo celkově dnech, napíšu ... jen si asi budu muset začít zapisovat zážitky a postřehy, spoustu vtipných a hodících se do takového článku jsem zapomněla ... :)

      Měj se krásně!

      Delete
  2. Á, losos :) Má oblíbená rybka :D ...a tady na fotkách vypádá tak úžasně(salát samozřejmě taky)! A článek o běžných dnech v práci by byl určitě moc zajímavý :)
    A little time with Zettie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Zettie :) .. Děkuju, za komplimenty, i za zájem o takový "kavárenský" článek :). Měj se krásně! Terez

      Delete
  3. Já mám moc ráda lososí kousky se smetanovou omáčkou a mladým špenátem s těstovinama :) Je to takové lehké a taky jednoduché :) Ale ten tvůj s bramborem je stejně no.1.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, lososové kousky se smetanovou omáčkou a špenátem s těstovinama děláváme taky :). Já do toho ještě dávám zas žampiony, mohla bych je dávat do všeho .. a hodně česneku :)). A myslím, že to je minimálně podobné dobré jako tohle :). Souhlasím, že je na tom super ta lehkost - v obou slova smyslech (skloňuje se to tak? :))

      Delete
    2. U naší jedné půlky žampiony nefrčí, takže to by neprošlo :D Ale česnek taky dávám!

      Delete
  4. Krásný recept, už jsem ho obdivovala na fb :) Moc povedené servírování

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, děkuju moc! :) Vyzkoušíš? :)

      Měj se krásně! Terez

      Delete
  5. Lososa osolit a opepřit a do trouby, na pánvičku na jemno cibulku a k tomu přidat sterilovanou čočku, osolit, opepřit a zakápnout citronovou šťávou a prohřát než se udělá ryba :)

    ReplyDelete