Friday, April 3, 2015

Sjokoladeboller aneb norská čokoládová buchta

Když jsem zhruba před rokem začala pracovat v kavárně, byla jsem nadšená ze všech těch vynikajících "boller", co jsem tam mohla, navíc zadarmo, ochutnávat. A tak jsem postupně vyzkoušela úplně všechno od croissantů a pain au chocolat, přes skoleboller a brioche až po rosin nebo sjokoladeboller. A právě ta poslední zmíněná "buchta" mi vždycky chutnala ze všech nejvíc. Obzvlášť čerstvě upečená a jen schládlá na pokojovou teplotu.

Většinou čokoládových bolle nemíváme dost a tak se prodají během dopoledne. Jsou oblíbené, ale zase ne natolik, aby se jich vyplatilo mít tolik, jako třeba croissantů, skořicových suků nebo rozinkových bolle. Jednou nám ale do kavárny napsal email asi 8letý kluk, že má skojoladeboller moc rád a že by byl ho potěšilo, kdybychom je mívali i odpoledne, protože vždycky, když s mamimkou po škole přijde, už nejsou. A tak jich v pátky a soboty míváme víc. Nevím, jak moc to pomohlo tomu klukovi, ale mně určitě, protože je větší šance, že si ji občas můžu dát ke snídani nebo svačině :).

Každopádně, jak můžu mít všechny tyto různé buchty víceméně kdykoliv chci, neměla jsem moc motivaci se je snažit upéct doma. Jenže teď jsem si začala psát ty seznamy, co bych chtěla přes den stihnout + jsem vzala v potaz vaše zprávy a komentáře, abych konečně upekla něco norského a domácí skojoladeboller byly na světě :). A postupně bych ráda upekla všechny (anebo alespoň téměř všechny) buchty, co máme v kavárně v nabídce. Nemělo by to být nic moc extra těžkého, protože minimálně třetina těch buchet má stejný těstový základ a liší se pak už jen těmi přidanými ingediencemi. A tak pokud nemáte rádi čokoládu (o čemž ale silně pochybuju! :)), tak si do těsta přidejte právě ty rozinky (to je tady v Norsku nejpopulárnější) nebo třeba ořechy.


Recept je teď ale ještě taková "beta verze", proto tu časem určitě přibyde další, trochu vypilovanější verze - tento má spoustu much. Už počas, nebo těsně po pečení mě ale napadalo, co příště udělat jinak (a je to zahrnuto v tomto článku), takže věřím, že tento recept nebude úplně k ničemu.

Rozdíl mezi "českým" kynutým těstem a tím "norským" je mimo jiné v tom, že Norové do těsta nepřidávají vajíčko ani žloutky, což jsem si vlastně naplno uvědomila až předevčírem při pečení. Taky nechávají těsto kynout daleko kratší dobu, ale touto radou se příště řídit nebudu, protože ty moje boller by zasloužily trochu víc vláčnosti. Recepty, kterými jsem se pak nejvíc inspirovala byly tento a tento.

Recept


na 12ks
doba přípravy: cca hodinu a půl až dvě včetně kynutí
doba pečení: cca 10-12min

500g hladké mouky
75g másla, rozpuštěného a lehce vlažného
50g droždí
70-80g cukru, v původním receptu je jen 1 lžíce, ale není to pak vůbec sladké
cca 250-300ml mléka, vlažného
1/2 lžičky skořice
1/3 lžičky kardamonu
špetka soli
150g čokoládových kousků
1 vajíčko na potření




postup

1. V hrnci si sehřejte mléko, dokud nebude vlažné. Přelijte do větší mísy drtivou většinu (nechte si ještě tak 50ml pro případ, že bude potřeba a rozdrobte do něj kvasnice. Přidejte cukr, promíchjte a nechte chvilku stát.

2. Mezitím si rozpusťte máslo na nízké teplotě a brzo stáhněte z trouby, aby nebylo moc horké. Odměřte si 500g mouky, do které přisypte i škořici a kardamon a špetku soli.

3. Do mléka s droždím a cukrem dejte mouku a máslo a začnete vařečkou hníst. Pokud vám těsto bude připadat moc suché, přidejte ještě trochu mléka. Já jsem asi opět podcenila délku hnětení, ale vy se snažte to nevzdat, bude to trvat alespoň 10-15 minut vařečkou a pak dalších 5 minut rukou.

4. Tato část v receptu není (alespoň ne v tom prvním), ale nechte těsto chvíli kynout v míse přikryté vařečkou, tak půl hodiny alespoň.

5. Předehřejte si troubu na 220 C (horkovzdučnou na 200 C) Potom těsto vytáhněte z mísy a rozdělte ho na tři stejně těžké bochánky. Zase nechte chvíli kynout, jen tak na pracovní ploše (asi 10min). Mezitím si odvažte čokoládu a roždělte na tři 50g porcičky a ty potom ještě na čtyři menší (12-13g).

6. Vykynuté bochánky rozdělte nožem na čtyři stejné menší bochánky (stačí dva řezy a je to). A do těch potom postupně "naválejte" čokoládu.


7. Bochánky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Mně se na jeden vešlo 6ks. Nechte chvíli kynout, asi 20min. Potom bochánky potřete vajíčkem a dejte do trouby na 10-12 min. Možná se vám pop vytažení budou zdát takové tvrdší, ale ony ještě změknou :).

8. Nechte schládnout a podávejte. Třeba s kávou nebo s kakaem, kdybyste té čokolády měli málo :). Dobrou chuť!



19 comments:

  1. Škoda té beta verze, do tohohle bych se pustila hned :) těším se na tu vypiplanou :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klidně zkus i tuto, je to beta s velkou šancí na úspěch :).

      Delete
  2. Určitě je upeču, snad co nejdřív - a rozdělím to na dvě poloviny, aby byly i s rozinkami, i s čokoládou:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda, Makrét :). Doufala jsem, že tě tím receptem potěším, protože se mě na to vždycky ptáš na instagramu (což je super! :)). Tak ať se povedou! A měj se hezky! :)

      Delete
  3. Jé Terezko, já miluju čokoládu a všechno co je plněno čokoládou... a tady to vypadá, že je jí dosti, no každý si může dát kolik chce. Při čtení jsem si říkala, to by nám Terezka mohla postupně odhalit recepty co prodávají a ejhle ony budou. Ráda se k tomu pečení dopracuju, ještě jsem nestihla ten poslední zákusek s pomerančem. Přibyly trochu starosti, tak není tolik času..... Koukám, ve Skandinávii bez kardamomu se nedá žít. Začla jsem ho používat, ale zatím ne do sladkého pečení a to musím zkusit, zvláště sjokoladebolle!
    Udělala jsi mi radost. Mějte se moc a moc hezky jarně. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, já si teď dohledala, že správně je kardamom i kardamon, takže se tím vůbec "netrap" ... každopádně Norové, a vůbec Skandinávci ho používají fakt hodně často .. a on fakt umí skvěle zvíraznit chuť i nepříliš výrazného těsta .. zároveň ta troška ale ani není nějak rušivá :). Doufám, že starostí bude ubývat a že je vše v pořádku. Těším se, až to všechno vyzkoušíš. Měj se moc krásně, Tereza

      Delete
  4. .. ani ten kardamon neumím napsat.

    ReplyDelete
  5. Terezko díky Vám za báječný recept, ráda vyzkouším. Pěkné Velikonoce;-).Alena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Aleno, děkuju za krásný komentář, moc rádo se stalo :). I vám hezké Velikonoce. Tereza

      Delete
  6. Já miluju všechny tyhle ty bochánky a sladké pečivo. Od vánočky, přes mazanec až po hodně podobné bochánky z pekárny Březík, které v sobě mají taky kousky čokolády. Musím je podle tvého receptu rozhodně vyzkoušet, vypadají výtečně! :))

    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Debie, tak to jsem ráda, že budeš zkoušet, dáš mi pak vědět, jak to dopadlo? :). Já tyto "bochánky" taky mám ráda, i když s tím kynutým těstem se pořád ještě učím :).

      Měj se krásně, Tereza

      Delete
  7. Tyyyjo ty vypadají extra chutně, já miluji kynuté pečivo s čokoládou!! Sbíhají se mi sliny a to už mám vyčištěné zuby:D
    A moc se mi líbí video, to klidně přidávej ke každému receptu:) Klidně udělej i celý video recept:)
    Šárka
    A krásné velikonoce!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, že jo? Kynuté těsto a čokoláda, to je nejlepší kombinace :)). Děkuju, mám je postupně v plánu, nejdřív je takové občasné "na jeden tah" a časem se snad naučím stříhat videa, tak bych ráda i celé recepty! Jsem ráda, že alespoň jeden člověk na ně bude koukat :). Měj se krásně a hezké velikonoce i tobě! :) Tereza

      Delete
  8. Teri vypadají nádherně :)

    ReplyDelete
  9. To vyzerá úžasne !!!! to musím skúsiť :) ladyminimalism.blogspot.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda :). Dáš mi pak vědět, jak to dopadlo? Měj se hezky, Terez

      Delete
  10. Ahoj Terezko, moc Te zdravim a chci jen rict, ze jsem dnes na jihu Italie vyzkoušela Tvoje norske buchty a jsou vynikajici, dekuji moc :) PS: Mam moc rada Tvuj blog.... Hezky den, Petra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Petro, děkuju ti moc za milý komentář :). Jsem ráda, že "severské" buchty chutnají i na jihu :). Děkuju! Měj se krásně, Tereza

      Delete