Wednesday, April 22, 2015

Zdravé snídaňové lívanečky z ovesných vloček a sojového mléka

Probouzím se kolem sedmé, venku už svítí i hřeje slunce a já jen slyším, jak mi kručí v břiše. Vždycky jsem milovala snídaně, ale od té doby, co pracuju v kavárně, jsem se trochu odbývala. Z nějakého důvodu mi přišlo lepší spát o 15 minut déle a pak do sebe v rychlosti "hodit" nějakou bolle, zatímco se převlékám do "pracovního"...

Poslední měsíc se to ale přirozeně mění. Třeba stále častěji zase jím ovesné vločky. Sice si do nich vždycky přimíchám ještě trochu zapékaného musli, protože je sladší a křupavější, ale proč ne, že jo? V poslední době si je zalívám čokoládovým sojovým mlékem. Vločky se v něm hezky rozmočí a změknou a ani je nepotřebuju vařit. Trochu mi to připomíná můj rok v Americe, kdy jsem čokoládové sojové mléko pila skoro každý den k snídani. Nevím, jak je to teď cenově v ČR a SR, ale tady stojí sojové mléko jen o 3 norské koruny víc, než běžné mléko, což v podstatě není žádný rozdíl. Podobně jsou na tom i různá ovesná, rýžová, mandlová a další "alternativní" mléka a i když si na to nepotrpím, občas mi to přijde fajn zpestření ... teda, pokud si zrovna takové rýžové mléko nekoupím, pak zapomenu, že ho mám v lednici a ono se mi po nějaké době připomene tím, že "pukne" a rozlije se po celé lednici. True story.

Dneska jsem chtěla použít ingredience, které normálně používám na "kaši" (vločky, zapékané musli, čokoládové sojové mléko a ovoce) a připravit z nich něco jiného ... hmm, je mi jasné, že lívanečky na snídani a ještě z ovesných vloček nejsou zrovna "značka originál", ale já tu takový "recept" ještě nemám a věřím, že by přecejen mohl někoho inspirovat. A to by bylo celkem fajn :). No, a kdyby se vám chtělo, tak já budu taky ráda inspirována vašimi tipy na dobré (relativně zdravé) snídaně :). Díky už teď! :)


Recept


na 10-12 malých lívanečků nebo 5-6 větších lívanců (nebo tak nějak :))
doba připravy: 20-25min

1 a 1/4 hrnek ovesných vloček
1/4 hrnku zapékaného musli
1 hrnek čokoládového sojového mléka (určitě se dá i nahradit nějakým jiným)
2 vejce
kapka mandlového extraktu (nemusí být, ale lívanečky díky němu získají skvělou vůni)

ovoce dle vašeho výběru - třeba mango, kiwi, banán ... nebo borůvky, maliny, jahody, ale ty ještě nejsou úplně v sezóně :)
lívanečky můžete pokapat ještě medem nebo javorovým sirupem .. a nebo třeba potřít nutellou nebo arašídovým máslem ... ale jsou výbroné i jen tak, s tím ovocem :).

postup

1. V hrnci si sehřejte mléko a stáhněte z plotny těsně předtím, než začne vřít. Přisypte do něj 1 hrnek ovesných vloček a nechte stát asi 5 minut, dokud se vločky trochu nerozmočí.

2. Zatímco mléko s vločkama "odpočívá", ve food processoru si rozmixujte vločky společně s musli najemno. Pokud food processor nemáte, tak můžete vločky a musli dát do sáčku a rozdrtit je "ručně" nebo třeba paličkou na maso :).

3. Rozdrcené vločky dejte do mísy, přidejte vajíčka a extrakt a rozmíchejte. Pak přidejte "mléčnou hmotu" a znovu všechno smíchejte dohromady.

4. Rozpalte pánev a nasucho na ní hmotu opečte, buď v podobě malých lívanečků (stačí polévková lžíce) a nebo velkých lívanců (na to je asi lepší naběračka neboli šufánek :))

5. Zatímco se lívanečky opékají (z každé strany 1-2minuty a na pánev se vlezou tak čtyři), nakrájejte si ovoce.

6. Pokud chcete, lívance pokapejte sirupem a podávejte s barevným a sladkým ovocem :).

Dobrou chuť! :)





10 comments:

  1. To zní fakt moc dobře. Pořád dělám klasiku s banánem a vajíčky, je čas to obměnit :)
    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Nikol, děkuju za komentář :). Banán-vajíčka jsou klasika, ale přiznám se, že jsem je ještě mockrát nedělala :). Ale vyzkoušej tyhle, mohly by ti chutnat :). Měj se krásně, Terez

      Delete
  2. Hmmm...ovsená kaša á la lievance? To znie ako dobrý nápad! :) Určite niekedy skúsim ;-)
    A nejaké tipy na raňajky nájdeš tu: http://monpetitmondedereves.blogspot.sk/search/label/Raňajky
    Dúfam, že sa ti budú páčiť a možno nejaký z nich aj vyskúšaš ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Tami, děkuju! Zkus, je to fakt dobrý a můžeš si s tím různě "hrát" :). A děkuju za tipy, kouknu a třeba i něco vyzkouším! :) Měj se moc hezky, Terez

      Delete
  3. Zní to dobře:)
    Tady jsou ta alternativní mléka docela o dost dražší, než obyčejné kravské, takže si to kupuju spíš jen jednou za čas, ale ráda to mám moc, obzvlášť rýžové :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zkus D&M, tam mají sojová a další mléka za docela normální cenu :)

      Delete
    2. Ahoj Markét, no, já myslím, že podle toho, co u tebe sleduju, že tohle, nebo něco podobného (třeba s tím rýžovým) by ti mohlo sedět a chutnat :) ... Ale ty žádné moje tipy nepotřebuješ, jsi na to myslím kreativní dost :). A je fakt, že v DM jsou asi cenově dostupnější, než jinde, ale i tak je tam rozdíl mezi kravským a těmito rostlinnými znatelný ... Měj se krásně!

      P.S.: Zrovna jsem se viděla s Luckou a mám v plánu se ti ozvat při mé příští návštěvě domova :D. Terez

      Delete
  4. To vypadá moc dobře, určitě zkusím! Já občas dělám placičky z rýže, co mi zbude z předešlého dne. Rozmíchám jedno vajíčko v troše mlíka, přidám rýži, obvykle i rozinky a skořici. A dá se to buď usmažit jako lívanečku nebo upéct v troubě, vlastně jako nákyp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, to je super nápad, ale s rýžovým nákypem bych u nás nepochodila (podobně jako ty u vás se žampionama :)). To mi Radan několikrát zopakoval, že jeho nejmíň oblíbené jídlo je rýžový nákyp .. ale ty placičky mi možná prošly :)).

      Delete
  5. Terezko, taky si říkám, že bych měla více jíst vločky. Mami, v dřívějších dobách, je dávala do karbanátků. Já si je ráda dám do mléka (budu muset zkusit jiné než kravské) nebo do jogurtu a nějaké to ovoce, rozinky apod. Jak píšeš, že Radan nemá rád rýž. nákyp. Ten já miluju a vůbec rýži. Já vločkami i mletými zahušťuju brambor. polévku. Já tam dám i krupky, podle chuti.
    Měj se fajn a dobrou chuť! Jarka

    ReplyDelete