Wednesday, July 31, 2013

Celozrnná bublanina s ovocem a ovesnou drobenkou / Whole wheat "bublanina" with fruit and oatmeal crumb

Buchty ani bublaniny vlastně moc nepeču. Byla to sice pravděpodobně první věc, co jsem tak v 12ti-13ti letech upekla (a taky na dlouhou dobu poslední), ale od té doby, co peču několikrát týdně, jsem ji ještě nedělala. Není to proto, že by mi snad nechutnala, jen jsem prostě vždycky našla něco "lepšího", co bych zrovna chtěla upéct. Zároveň jsem si ale uvědomila, že poměrně málo peču s ovocem, což je škoda. A protože jsem to chtěla napravit, rozhodla jsem se dnes použít rovnou tři druhy ovoce - meruňky, třešně a borůvky. A abych zůstala na "zdravější" vlně, použila jsem celozrnnou mouku a místo klasické posypky ovesnou, která mě ale napadla až počas pečení. Ve většině receptů, co jsem jen tak zběžně shlédla na internetu se v receptu vyskytuje olej, ale já s ním celkem nerada peču a tak jsem se rozhodla ho nahradit rozpuštěným máslem. Cukr jsem sice použila bílý (určitě se ale dá i třtinový), ale v poměru s moukou ho je celkem málo ... a tak mám dobrý pocit, že jsem pro změnu upekla i něco ne-vyloženě-hrozně-moc-kalorického. Akorát, když pak na posezení sníte asi 3 kusy, tak to jaksi ztrácí význam, že? :) Asi budu bublaniny dělat častěji, těžké na přípravu to není a v žaludku taky ne. A to je celkem fajn :).


EN: I don't really know how to translate "buchta" and "bublanina" to English. But I guess cakes and bubbly cakes will be just fine. I don't bake these cakes that much. It was probably the first thing I ever baked when I was 12 or 13 (and also the last for a long time) but since the time I've been baking couple times a week I haven't done them. It's not that I don't like them, I just always find something "better" to bake. But I realized today that I don't use fruit very often in my baking which is a shame. And because I wanted to fix it, I decided to use three kinds of fruit today - apricots, cherries and blueberries. As I wanted to remained on "healthier wave", I used whole wheat flour and instead of classical crumb made from flour I used oatmeal. But I came up with this idea as I was baking already. I looked at some recipes for "bublanina" on the internet, just for ideas, and in most of them there was used oil as a fat. I don't really use oil while baking (most of the time) so I decided to use melted butter instead. Even though I used white sugar (you can certainly use brown one), there is not sooo much of it in the recipe .... and so I am feeling good that I baked something what is not-so-very-much-caloric for a change.  Just, when you eat 3 pieces in a row, it kind of loses its meaning, right? :) I think I will make these "bublanina" more often. They are not hard to prepare and they are not sitting in your stomach. And that's pretty cool :).

Recept/ Recipe


14 kousků / 14 servings
doba přípravy / preparation time: 15min
doba pečení / baking time: 40min


Těsto / Batter

240g celozrnné mouky / 240g of whole wheat flour
120g cukru / 120g of sugar
1 prášek do pečiva / 12g of baking powder
250ml mléka / 250ml of milk
70g másla, rozpuštěného / 70g of butter, melted
sůl / salt
2 vejce / 2 eggs
1/2 lžičky vanilkového extraktu / 1/2 teaspoon of vanilla extract
300g ovoce dle vašeho výběru, já použila meruňky, třešně a borůvky / 300g of fruit, your choice, I used apricots, cherries and blueberries

Drobenka / Crumb

70g ovesných vloček / 70g of oatmeal
30g cukru / 30g of sugar

35g másla/ 35g of butter
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup / Process

1. Předehřejte si troubu na 170 C. Formu nebo plech si vymažte máslem a vysypte moukou (můžete použít i papír na pečení). Dejte si rozpustit máslo, na mírné teplotě a potom odstavte. Mezitím si smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, potom přidejte cukr, mléko a vajíčka v pokojové teplotě, vanilkový extract a nakonec máslo. Smíchejte dohromady. Těsto přelijte do formy.

2. Ovoce nakrájejte na kousky a posypte trochou mouky, aby nepouštělo moc vody. Poklaďte jím těsto.

3. Na rozpálené pánvi s 15g másla opražte ovesné vločky i s cukrem. Nechte trošku vychládnout a přesuňte do misky se zbylým máslem nakrájeným na kousky a vanilkovým extraktem. Prsty udělejte drobenku a posypte jí těsto s ovocem. Pečte asi 40min, dokud povrch nezezlátne. Nechte chvíli vychladit, nakrájejte a podávejte, třeba s čajem nebo s kávou. Dobrou chuť. :)






EN: Preheat your oven to 170 C. Smear the form with butter and flour (you can use baking paper as well). Melt your butter on low heat and then cool it down a little. Meanwhile, mix flour with baking powder and salt, add sugar, milk and eggs in room temperature, vanilla extract and eventually butter. Mix it all. Pour the batter into the form. 

Cut the fruit into pieces and sprinkle with a little bit of flour so the fruit won't leave so much juice. Put them on the batter.

In a hot pan with 15g of butter roast the oatmeal with sugar. Let it to cool down a little and then move it to the bowl with remaining butter with vanilla extract. Make the crumb with your fingers and the sprinkle the crumb on fruit with batter. Bake in the oven for about 40min until the batter is golden. Remove from the oven, cool it down, cut into pieces and serve with tea or coffee or just by itself. Enjoy :)



9 comments:

  1. bublanina je jeden z mojich naj kolacov :) niezeby bol taky superchutny, ale vnimam ho ako "ranajkovy kolac" :) a hlavne, ked som bola mala, stale sme ho mali, tak mi asi pripomina detstvo a hrabanie sena a navstevy u babky a tak :) a inak :) aj moj prvy pecuci pokus bola bublanina, ale ja som antimajster pekar a zabudla som dat kypriaci prasok, tak bol vysoky asi... no asi pol centimetra mal :) takze neskonaly uspech! :D (ta tvoja je uz premakana, mas moj obdiv :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :). Bublanina určitě je takový "snídanový koláč", to je fakt. U nás se nikdy moc nepeklo, to jen u babičky, ale ta většinou dělala složitější věci (a pokud je někdo z rodiny můj kuchařský vzor, je to ona) :) .. Takže díky znovu, těší mě, že se ti recept líbí - můžeš zkusit, tentokrát určitě vyjde lépe :)

      Delete
  2. Vyborny, uzasny, skvely...moje prvni bublanina a jeste ,,dietni"....fakt moc dobra, dekuji za recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, tak to jsem moc ráda! Díky za komentář a doufám, že tu snad najdeš víc užitečných receptů :). Měj se hezky!

      Delete
  3. Terez, len dnes som objavila Tvoj oblog, a vyzerá skvelo, už teraz som našla veľa inšpirácie! Práve som vyskúšala bublaninu a bola skvelá! Ocenili ju aj moji hostia v Taliansku! prajem veľa novej inšpirácie a úspechov v receptoch! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj :) Moc děkuju za milý komentář, udělal mi velkou radost! Jsem ráda, že recept "fungoval" a všem chutnal. Snad si tu najdeš i další recepty, co tě zaujmou :). Měj se krásně a zdravím do Itálie (?) :) Terez

      Delete
  4. Ahoj Terez, bublaninu už pecu podruhé, moc dekuju za super recept. :) Ještě jsem si to trosku upravila- z bílků jsem vylsehala sníh (bublanina je pak cela nadychanejsi) a přidala jsem oříšky a místo cukru jsem dala med.
    Ještě jednou díky a at se daří! Silvie

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete