Sunday, October 27, 2013

Tvarohový dort s mákem a jablky / Curd/Quark cake with poppy seeds and apples

Včera jsem po zhruba dvou měsících zase na týden zavítala domů a hrozně jsem se na to těšila už několik dní předtím. Nejen kvůli tomu, že zase vidím svou rodinku (což je super, samozřejmě! :)). Těšila jsem se na naši kuchyň, kterou miluju, protože je praktická, je v ní vše, co potřebuju a dá se zásobit všemi surovinami, které si zamanu, aniž bych za ně utratila majlant a nebo je těžce sháněla (i když, v neděli je tady u nás na vesnici s obchodama podobně jako v Oslu, to zas takový rozdíl není :)). Chtěla jsem upéct něco, co jsem ještě nepekla (tak jako skoro vždycky, i když se obávám, že z pečení čokoládového dortu pro taťku a bráchu vždy, když jsem doma se asi nevyvlečuju - ne, že bych si teda zas tak stěžovala :)) a chvíli se rozhodovala co to bude. Nakonec byla volba úplně jasná. Myslím, že jsem už několikrát zmiňovala, že miluju tvaroh, takže to byla základní surovina, kterou navíc v Norsku dost postrádám a tak ho chci využít co to jde, dokud můžu. Potom máme doma pytle čerstvého máku a několik beden čerstvých domácích jablek. A domácí meruňkovou marmeládu od tety. Takže jsem celkově tyto suroviny s pár dalšími nějak "intuitivně" nakombinovala a výsledkem jsem příjemně překvapená. Chuť je krásně vyvážená, dort je krásně šťavnatý a celkem výživný, takže se hodí třeba jako snídaně. A nebo svačina. A nebo prostě jen tak :).


EN: I am visiting home for a week after almost two months and I was really looking forward to it. Not only because I finally see my family again (which is awesome, of course :)). I also looked forward to our kitchen which I love very much since its practical, it has everything I need for cooking and baking and it can be filled with all the ingredients I need and crave for without spending a fortune or a lot of time finding them. I wanted to bake something I have never done before (as usual, even though I am afraid I will be "forced" to make a chocolate cake again because every time I am home my dad and brother ask for it - not that I am actually complaining so much) and it took me some time since I decided what it is I want to bake. But eventually the choice was very clear. I mentioned several times already that I love "tvaroh", which can be translated to as "curd" or "quark" in English.(Basically, I have not found anything like it either in the USA or Norway. But here you can find how to make your own, if you would like to try this recipe.) We also have plenty of fresh poppy seeds at home and fresh apples from our garden. And homemade apricot marmalade made by my aunt. So basically I intuitively combined these ingredients with some other ones together and I was pleasantly surprised. The taste is really balanced, the cake is juicy and not really sweet and it is actually quite nutritional as well so it is great for breakfast. Or snack. Or anytime, actually :). The truth is I am not really sure that this cake will be easy to make outside of Czech, Slovak, Poland ... I really have not found "tvaroh" anywhere in the world so far (but ok, I was not everywhere, though) and poppy seeds are not really used in other countries as heavily as in Central/East Europe so it may be harder for you to find some. But if you do, this cake is a great one to try out! :)

Facebook

Recept / Recipe


jeden dort (forma 24cm) / one cake (24cm spring form)
doba přípravy / preparation time: 60 min
doba pečení / baking time: 45 min

základní těsto / base dough

200g polohrubé mouky / 200g of all-purpose flour
60g moučkového cukru / 60g of icing sugar
130g másla, studeného / 130g of butter, cold
2 lžíce studené vody / 2 teaspoon of cold water

maková náplň / poppy seeds filling

160g mlétého máku / 160g of ground poppy seeds
50g práškového cukru / 50g of icing sugar
160ml mléka / 160ml of milk

tvarohová náplň / curd/quark filling

750g tvarohu (nejlépe bio a farmářského, najdete v tipech) / 750g of curd cheese
20g vanilkového cukru / 20g of vanilla sugar
10g skořicového cukru / 10g of cinnamon sugar
1 a půl lžičky skořice / 1 and half teaspoon of cinnamon 
45g moučkového cukru / 45g of icing sugar
2 žloutky / 2 egg yolks
2 bílky / 2 egg whites

3 jablka / 3 apples
4 lžičky meruňkové marmelády / 4 teaspoon of apricot marmalade

postup/ process

1. Na stůl si nasypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte dobře vychlazené máslo, které si nakrájejte na malé kostky. Prsty hněte těsto, dokud z něj nebude taková víceméně drobenka. Potom postupně přilévejte studenou vodu, až dokud vám těsto nebude držet při sobě a bude mít měkkou, ale ne lepkavou konzistenci (pokud se vám to stane, přidejte trošičku mouky). Těsto zabalte do plastové fólie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.

EN: On a table, place flour, sugar and salt. Add nicely chilled butter cut in small cubes. Use your fingers and make something like crumbs. Then gradually add water until the dough holds together and is soft but not sticky (if that happens, add a little bit more flour). Cover the dough in plastic sheet and place in the fridge for about 30 minutes.

2. Mezitím si připravte makovou náplň. Pomletý mák si smíchejte s cukrem. V hrnci přiveďte do varu mléko a potom k němu přisypte makovou směs. Odstavte z plotny.

EN: Meanwhile, prepare the poppy seeds filling. Mix ground poppy seeds with sugar. In a pot, bring to boil milk, then add the poppy seed mixture, mix and remove from heat.


maková náplň na těstovém základu /
poppy seeds filling on base dough
Jablka na máku /
Apples on the poppy seeds
Tvaroh / Curd cheese
Meruňková marmeláda /
Apricot marmalade
Konečná úprava před vložením do trouby /
Final decoration before putting it in the oven


3. Připravte si i tvarohovou náplň. V míse si vyšlehejte sníh ze dvou bílků. V jiné míse pečlivě vymíchejte smíchejte tvaroh se všemi cukry, skořicí a žloutky. Opatrně vmíchejte sníh.

EN: Prepare also the curd filling. In a bowl, whisk egg whites until foamy. In another bowl mix curd cheese with all the sugars, cinnamon and egg yolks. Carefully add the foamy egg whites. 

4. Předehřejte si troubu na 180 C. Základní těsto vytáhněte z ledničky a na pomoučené ploše za pomocí též pomoučeného válečku ho vytvarujte do požadovaného tvaru a velikosti (u mě to byla 24cm kulatá forma). Přesuňte do formy vyložené papírem na pečení.

EN: Preheat your oven to 180 C. Take the base dough from the fridge and on a floured surface with help of rolling pin roll the dough until it fits to your form (in my case it was 24cm round spring form). Place the dough into the form covered with the baking paper. 

5. Na těsto přesuňte makovou náplň a prsty ji uhlaďte po celém povrchu dorovna. 2 jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky, kterými rovnoměrně poklaďte makovou náplň. Na jablka poklaďte, opět dorovna, tvaroh. Tvaroh pomažte meruňkovou marméladou. Nakrájejte zbylé jablko (slupku tentokrát nechce) a ozdobte jím povrch dortu. Dejte péct na 45 min.

EN: On the base dough, place the poppy seeds filling and use your fingers to smooth it. Peel two apples, cut into thin slices and place on the poppy seeds filling. Then put the curd cheese and then the apricot jam. Cut the remaining apple (with the skin on this time) and decorate the cake with it. Put it in the oven a bake for about 45 min. 







Tips

- mnohem lepší, než vaničkové tvarohy jsou ty v papírovém obalu a nebo tzv. "farmářské". Já použila 250g tohoto a 500g tohoto. Sehnala jsem je běžně ve vesnickém obchodu.

- pokud máte, hodí se do tvarohu i troška rumu. Dodá mu příjemné aroma.

EN: If you have a rum at home, you can use a little bit to the curd cheese filling. It will give it a great aroma.

- i přesto, že je mák ve většině světa opomíjený a považovaný za drogu, ve své podstatě je zdravý a výživný a napomáhá léčit spoustu chorob. Nejvýznamnější je obrovské množství vápníku.

EN: Even though poppy seeds are neglected by most of the world and it is considered as drug, essentially it is a healthy and nutritious ingredients which help to heal many of diseases. The most significant is the great amount of calcium in it. 

4 comments:

  1. to vypadá krásně! :) kombinace máku a jablek zní fakt zajímavě a tvarohové dorty mám taky moc ráda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju! :) .. tak to zkus! :) A kdyžtak mi dej vědět, jak to dopadlo :))

      Delete
  2. :) ty jo, to je kombinace všeho možného... ale z průřezu to vypadá moc pěkně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No byl to trochu experiment, ale chutově se to vůbec nebije, spíš naopak, chutná to skvěle! Děkuju :)

      Delete