Saturday, January 25, 2014

Krevetky na másle s rýží / Buttered shrimps with rice

Přemýšlela jsem o tom, že si asi spoustu z vás musí myslet, že jen vkuse jím sladké a na žádná "normální" jídla už nezbývá místo. No .. upřímně, sladkého peču a pak i jím dost. Až moc. A klepu na dřevo (a na čelo), že to na mě není zas tak moc vidět. Ale zase není pravda, že bych nejedla nic jiného. Často jím třeba různě obložené bagetky s trochou zeleniny, hodně vařím těstovinová jídla - se špenátem, s tuňákem, s lososem .., občas taky bramborová jídla, kuskus, sem tam si s Radanem děláme silný hovězí vývar, na snídani míváme čas od času vajíčka (mícháná, omeletu, naměkko..), jíme hodně ovoce, hodně sushi, miluju avokádo .. a občas uvařím nějaké rýžové jídlo. Třeba jako včera. Ne, že by ta rýže byla ten hlavní "bod" večeře, ale jako doplněk je dostačující až až.

Miluju mořské potvory. Kromě ústřic snad všechny. Krevetky, mušle, chobotnice .. na co si jen vzpomenete. A začínám si čímdál víc uvědomovat, že žít v Norsku s láskou k těmto potravinám je celkem fajn. Protože například krevetky tady běžně v sumermarketu seženete za 29 nok/kilo, což je nějakých 95 korun. A jsou výborné a čerstvé. 

Je mi jasné, že v ČR nebo na Slovensku takový výběr mořských plodů není, ale třeba v takovém Makru/Metru je výběr dostačující a není na škodu si jednou za čas udělat radost (pokud tedy mořské plody máte rádi) :)

Vím, že se krevetky často jedí například v kombinaci s majonézou a s citrónem na chlebu (tak jsem to našla na jedněch norských stránkách), ale to zrovna není moje oblíbená verze a tak vám představuju tuto svoji. Třeba vám bude dobrou inspirací :)



Recept/ Recipe


2 porce / 2 portions
připravené za / ready in: 30-40min

krevetky / shrimps

500g neoloupaných krevetek / 500g not peeled shrimps
50g slaného másla / 50g salted butter
4 stroužky česneku / 4 cloves garlic
sušený medvědí česnek (v sezóně čestvý) / dried wild garlic 
sušená pažitka (v sezóně čerstvá) / dried chive
hrubá mořská sůl / coarse sea salt

rýže / rice

180g rýže (třeba basmati) / 180g rice (e.g. basmati)
sůl / salt
medvědí česnek, pažitka / wild charlic, chive
80g hrášku / 80g peas
5 ks žampionů / 5 champions 

postup / process

1. Přiveďte vodu k varu a krevety v ní povařte 5-7 minut. Mezitím si omyjte a nakrájejte žampiony a propláchněte rýži. Potom rýži přesypte na pánev, přidejte kousky žampiónů, hrášek, sůl a koření a zalijte vařící vodou. Vařte rýži tak dlouho, jak je uvedené na obalu.

EN: Bring water to a boil and cook the shrimps in it for 5-7 minutes. Meanwhile wash and cut the mushrooms and rinse the rice. Put the rice in a pan, add mushrooms, peas, salt and spices and pour over boiling water. Cook the rice according the directions on the box.



2. Uvařené krevetky propláchněte studenou vodou a oloupejte. Bude to vypadat, že vám jich moc nezbylo :). Na malé pánvičce si rozpusťte máslo, přisypte k němu krevetky, přidejte špetku hrubé soli, dva nastrouhané a dva celé stroužky česneku, medvědí česnek a pažitku a chvíli restujte.

EN: After the shrimps are cooked, rinse them with the cold water and peel them. It is going to look like there is almost no shrimps left :). In a small sauce pan, melt the butter, add the shrimps in it, sprinkle it with coarse salt, add spices and two whole cloves of garlic and two grated cloves of garlic and saute it for few minutes.

3. Podávat můžete začít v momentě, kdy je rýže dovařená. Já jsem podávala rýži a krevetky odděleně (rýži jsem pokapala trouchou toho česnekového másla, ale klidně můžete krevetky i s máslem přimíchat k rýži a podávat tak. Je to jen na vás. Dobrou chuť :)

EN: You can start to serve once the rice is done. I served rice and shrimps separately (and I sprinkled the rice with a little bit of the garlic butter), but you can also mix the shrimps together with butter into the rice. It is only up to you. Enjoy :).


TIP

Pokud vám rýže zbyde a nebo jí uděláte víc, můžete ji další den promíchat s vajíčkama (sehřejte rýži na trošce másla, oddělejte na stranu a na druhou nalijte rozmíchaná vajíčka (1-2, podle toho, kolik máte rýže) a postupně vajíčka přimíchávejte k rýží. Můžete ochutit sojovou omáčkou. :)

5 comments:

  1. Tak tohle je jídlo mého gusta.... Vzpomínám na ty večery ve španělsku.... Mmmm :)

    ReplyDelete
  2. Terezko, recept je úžasný a já se chystám už delší dobu na krevetky a stále nemám odvahu, Spíš jde o finanční stránku, ale myslím, že tvůj recept mě nakopnul. :-) Posílím pěkný pozdrav do Osla a přeji ti, aby se tvůj sen vyplnil. Natty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natty, děkuju :). Nemusíš se krevetek bát, určitě ti budou moc chutnat :). Dej mi kdyžtak potom vědět, měj se krásně :)

      Delete
  3. Krevetky mám už měsíc v mrazáku (původně jsem chtěla dělat paellu) :) ale vyzkouším tenhle lehký recept připravit o víkendu, tak snad se podaří :) Terezko, jinak stránky jsou super - inspirující a plné krásných fotek a báječného jídla.... Jsem ráda, že jsem na ně narazila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že tě recept inspiroval a ještě víc jsem ráda, že jsi na můj blog narazila (kde? :)) a že se ti líbí, moc mě to potěšilo :). Měj se krásně! :)

      Delete