Thursday, March 13, 2014

Borůvkové cheesecake cupcaky / Blueberry cheesecake cupcakes

V minulém článku jsem vám poprvé představila můj a Terezčin nový malý business (více se o něm dozvíte tady, tady a tady). Jsme z toho obě nadšené a co se týče mě, mám tendence zkoušet neustále nové a nové recepty, které bychom případně mohly zahrnout do nabídky. Z toho vyplývá, že mám o čem psát a že vy  máte co číst a čím se inspirovat. Win win :).

Pokud můj blog sledujete pravidelně, tak asi víte, že miluju cheesecake a proto asi bylo jen otázkou času, kdy se pustím do "cheesecakových" cupcaků. Ten čas nastal právě dnes a já se musím přiznat k tomu, že za ty dvě hodiny, odkdy jsem je dozdobila, jsem spořádala už tři (aneb ať žije zdravý životní styl!). Ale jsou OPRAVDU vynikající. Recept jsem si vymyslela sama (i když, kolik druhů cheesecaků asi existuje? Myslím, že tolik zas ne) a nejsou vůbec přeslazené. Možná proto jich jde spořádat tolik najednou. Cheesecake cupcakes jsou taky skvělá volba, pokud máte FAKT velkou chuť na cheesecake, ale nechce se vám péct "velká" verze. A nebo prostě pokud máte jen tak na něco chuť. Zkusíte? :)



Recept / Recipe


12 cupcakes
doba přípravy / preparation time: 25-30min
doba pečení / baking time: 20-25min
doba chlazení / cooling time: 90min+


sušenkový základ / biscuits base

160g polomáčených sušenek (já použila ty z Marks&Spencer, myslím, že dobře poslouží obyčejné polomáčenky) / 160g biscuits, half covered with chocolate
70g másla, rozpuštěného / 70g butter, melted
+ 50-60 mražených borůvek (v sezóně klidně čerstvých :)) / 50-60g frozen blueberries (or fresh, when in season)

cheesecake 

300g krémového sýru (philadeplhia) / 300g philadelphia cheese
150g zakysané smetany / 150g sour cream
90g cukru / 90g sugar
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
1 lžíce hladké mouky / 1 tbs plain flour
1 vejce / 1 egg

frosting 

300g smetany ke šlehání / 300g whipped cream
1 1/2 lžičky cukru / 1 1/2 tsp sugar
1-2 lžičky šťávy z borůvek / 1-2 tsp juice from blueberries
12 malých lžiček borůvek, nemusí být / 12 small tsp blueberries, optional

postup / process


Podařilo se mi udělat málo sušenek ( v receptu je ale tak, aby
vyšel na všechn 12 cupcaků). Kdybyste náhodou chtěli,
tak jako já, 6 cupcaků se sušenkama a 6 bez, udělejte polovinu
sušenek :)) / I kind of made just half of the biscuit base I needed.
But the recipe is "correct", so it will fit to all 12 cupcakes :)
1. Předehřejte troubu na 150 C. Dejte si rozpustit máslo a ve food processoru a nebo v sáčku rozdrďte/rozdrobte sušenky nadrobno. Smíchejte s rozpuštěným máslem. Cupcakovou formu vyložte košíčky a do každé dejte zhruba lžíci sušenkové hmoty. Pak do každého košíčku přisypte borůvky.

EN: Preheat your oven to 150 C. Melt your butter and in food processor or in a plastic bag, crush your biscuits. Mix together with the butter. Line a cupcake pan with paper cups and place about one tablespoon of biscuit batter in each cup. Then sprinkle each cup with few blueberries.



2. V míse rozmixujte krémový sýr. Přidejte zakysanou smetanu, cukr, extrakt, mouku a vejce a promixujte, dokud v těstě nebudou žádné hrudky. Naplňte papírové košíčky těstem, asi do 3/4tiny (těsto se vám může zdát dost tekuté, ale nebojte, ztuhne :)) a dejte do trouby na asi 20-25 minut. Vytáhněte z trouby a nechte alespoň 40 minut chládnout ve formě. Poté přesuňte na tác/talíř a dejte vychladit do ledničky.

EN: In a bowl, mix cream cheese until smooth. Add sour cream, sugar, extract, flour, and egg and mix until smooth and without lumps. Fill the paper cups til about 3/4, put it in the oven and bake for about 20-25 minutes. Remove from oven and let it cool in the pan for at least 40 minutes. Then place it to some plate and put it in the fridge.


3. Když už jsou cupcaky skoro vychlazené, můžete začít připravovat frosting. Vyšlehejte si šlehačku a v momentě, když už je skoro hotová, přidejte lžičku a půl cukru a šťávu z borůvek (pokud chcete fialový frosting). Do sáčku dejte špičku (já použila ty dvě na obrázku) a naplňte ho šlehačkou. Předtím, než začnete zdobit, můžete dát na každý cupcake malinko borůvek. Nejlepší je pak nechat cupcaky odležet alespoň pár hodin.

EN: When the cupcakes are almost cooled, you can start to prepare frosting. Whip the cream and when you see it is almost done, add sugar and juice from blueberries (if you want your frosting to be light violet). Place a decorating tip to the bag and fill it with the whipped cream. Before you start to frost, you can put a little bit of blueberries to the middle of cupcake. Cupcakes are the best if you let them rest for at least few hours before serving.





8 comments:

  1. Mňam, ta poslední fotka... Vypadá to úplně úžasně, navíc cheesecaky i borůvky miluju, spolu to musí být ráj :D :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, Moni :). Byly fakt dobré, zkusíš taky? :)

      Delete
  2. Tak jsem je udělala podle tvého receptu a všem (včetně mě) moc chutnaly, díky moc za recept, jsi opravdu moc šikovná.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuju za komentář :). Jsem moc ráda, že se ti povedly a že chutnaly, doufám, že je tu takových (chutných) receptů víc :)). A děkuju moc za kompliment! Měj se hezky!:)

      Delete
  3. Je tady opravdu hodně skvělých receptů a jelikož jsem v tomhle směru spíš nešikovná a moc zkušeností za sebou nemám, tak se ráda inspiruji od takových šikovných lidí, jako jsi ty (a upřímně doufám, že moje výtvory budou někdy vypadat, jako ty tvoje..).
    Hodně štěstí s Candy barem a taky se měj hezky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju ještě jednou, a těším se další komentáře a připomínky a ať se ti pečení, a všechno ostatní, daří :)

      Delete
  4. Opět božské.... :)
    O vašem plánu jsem ještě nečetla - doufám, že to dnes stihnu napravit - ale něco málo jsem tušila. Přeci jenom... kdo by se snažil o nejlepší cupcaky pro nic za nic? :)
    .
    Věříš mi, že jsem klasický cheesecake nikdy nepekla? Dělala jsem kdysi v létě nepečený s jahodovým rozvarem a byl skvělý.... Teď se chystám na ten od Dity a uvidíme - když zachutná, pustím se do tvých :) ... Zatím jsem tenhle dort ochutnávala jen ve Španělsku a byl skvělý :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju! Tak jsi mě tak hezky prokoukla, co? :))
      .
      no jasně, věřím :). Pro mě to byl sice druhý dort v životě (po čokoládovém), co jsem pekla (vlastně je to i tady na blogu :D), ale zase ingredience jsou docela drahé (philadelphia prostě je drahá a zvlášť v ČR, když se prodává po tak malým balení) a někdy se lidem nechce do toho, protože to trvá tak dlouho (s chlazením a tak). Ale na přápravu je to jeden z nejjednodušších dortů :). Držím palce a těším se na výsledek :)

      Delete