Monday, March 3, 2014

Celozrnné žitné lívance s tvarohem a kokosovou čokoládou / Wholegrain rye pancakes with quark and coconut chocolate

Mám takový pocit, když se podívám na svůj blog v poslední době, že je nějak málo o jídle ... ale nebojte, nemám v plánu ho postupně úplně přetransformovat, pořád si právě čtete "foodblog", i když je to jen nálepka a ty občasné výlety "jinam", ať už do Norska nebo třeba do mé hlavy, se tu občas vyskytovat budou :).

Včera jsem se probudila nezvykle brzo (tím myslím asi v 7:20 :)), do úplně tichého domu (brácha spal, tatínek byl na tenise a Lenička, maminka, byla pryč) a tak jsem si říkala, že toho využiju a udělám nějakou dobrou snídani, kterou by si pak mohl dát i taťka i brácha. Většinou si každý něco chystáme sám... Tak jsem prolustrovala kuchyň a zjišťovala, co bych z toho, co máme doma, mohla udělat. Našla jsem celozrnnou žitnou mouku od Alnatury, kterou jsem asi kdysi dávno koupila já a tak jsem se rozhodla, že udělám lívance. Takové jako zdravější :). Recept jsem si vymyslela sama, a vyšly fakt dobře, lívance jsou ale dost syté, takže víc jak dvě naráz asi nedáte (i když možná dáte, jsou fakt dobré). A zasytí vás opravdu na dlouho.

Než v pátek zase poletím zpátky (tak rychle to utíká!), chci ještě vyzkoušet pár receptů, strejda vyjádřil zájem o nějaký dobrý dort, tak se možná po dlouhé době pustím do dortu. A jak se znám, zkusím nějaký nový. I když vím, že většina tajně touží po čokoládovém :)


Facebook
Instagram
Pinterest

Recept / Recipe

10 lívanců / 10 pancakes
doba přípravy/ preparation tíme: 60-70min

lívance / pancakes

300g celozrnné žitné mouky / 300g wholegrain rye flour
20g prášku do pečiva / 20g baking powder
4 lžíce třtinového cukru / 4 tbs cane sugar
1 lžíce kvalitního vanilkového cukru / 1 tbs good quality vanilla sugar
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
515ml tučného nebo polotučného mléka / 515ml wholefat or 2% milk
2 vejce / 2 eggs
50g másla, rozpuštěného / 50g butter, melted
špetka soli / dash of salt

tvaroh / quark

250g polotučného tvarohu / 250g half-fat quark
15ml sladké 12% smetany / 15ml sweet cream (12%)
1 lžíce moučkového cukru / 1 tbs powdered sugar
20g hořké kokosové čokolády (a nebo jiné, jakou máte rádi) / 20g dark coconut chocolate

postup/ process

1. V míse si smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dejte rozpustit máslo.

EN: In a bowl, sift together flour, baking powder and salt. Melt the butter.

2. V jiné, větší, míse spolu rozkvedlejte vajíčka s mlékem a s oběma cukry, přidejte extrakt a postupně přimíchávejte mouku s práškem do pečiva. Pokud se vám bude těsto zdát opravdu hodně husté, můžete přidat ještě malinko mléka, ale těsto na lívance je obecně víc husté než třeba palačinkové. Nakonec přilijte ještě máslo a spojte všechny ingredience dohromady.

EN: In another, bigger, bowl, mix together milk, eggs and both sugars, add extract and gradually add the flour. If the batter is really thick, you can add a little bit more milk, but be careful not to put so much. Finally, pour in butter and mix until all the ingredients are combined well.



3. Rozehřejte si pánev, potřete ji trošičku olejem (pokud máte novou, ani to není potřeba), nalijte na ni asi šufánek těsta, které potom ještě lžící rozprostřete. Na těstě se po pár minutách začnou dělat takové bublinky (asi po 3minutách), tak obraďte a z druhé strany pečte taky tak 2-3 minuty.

EN: Heat your pan, you can add a little bit of oil on it, pour scoop of batter on the pan. You can use your spoon to spread the batter a little bit. In about 2-3 minutes, you will see bubbles on the surface side, that´s the time for turning it down. Bake for another 2-3 minutes.

4. Zatímco se vám lívance opékají, připravte si travroh. Tvaroh smíchejte se smetanou a prosátým cukrem, nejlépe promixujte, ale stačí i jen pořádně promíchat. Přidejte na jemno nakrájenou čokoládu.

EN: While the pancakes are being baked, you can prepare your quark. Mix together quark, cream and sifted sugar really well. Then add finely chopped chocolate of your choise.

5. Nejlepší je asi podávat lívance dva na sobě. Oba potřete tvarohovou směsí. Pokud jsou lívance ještě teplé, čokoláda se trochu rozpustí a je to ještě lepší. Můžete podávat s oblíbeným ovocem. Já měla ananas, ale hodí se prakticky jakékoliv. Dobrou chuť :).

EN: The best way how to serve the pancakes is 2 at the same time. Put quark mixture on both of them. If the pancakes are still warm, the chocolate will melt a little and it is really delicious. You can also add your favorite fruit. Enjoy :).






7 comments:

  1. :) Vypadají krásně. Jenže já raději ty kynuté... Ale zase, žitná mouka je moje favoritní :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem asi kynuté ještě neměla, nebo si to nepamatuju :). Někdy to konečně musím zkusit. A žitná mouka je fakt super, chtěla bych z ní péct častěji, akorát v Oslu se nedoplatím :)

      Delete
    2. Ach! Tak bez zážitku s kynutým lívancem, si myslím, jsi o poznání chudší :)))))
      .
      Za žitnou mouku se nedoplatíš ani v Čechách :) /pokud teda kupuješ bio :) /

      Delete
  2. Jsou nádherný :)) O kokosové čokoládě jsem ještě neslyšela (i když mě to mohlo napadnout, když je tolik příchutí), miluju kokos :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :)). Ta kokosová je od Lindt, je jedna z mých nejoblíbenějších :)

      Delete
  3. děkuji za receptík - dnes jsem je dělala a přítel si mlaskal :)) hned si ho musím připsat do své kuchařky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, Karolíno :). Jsem moc ráda, že přiteli chutnaly! Snad tu najdeš víc užitečných receptů :). Měj se hezky, Terez

      Delete