Monday, March 30, 2015

Malebná Riga na sklonku zimy

Nědele, budíček v 7 hodin ráno. O pět minut později už krájím ananas, protože už byl nejvyšší čas. O čtyři dny později, kdy by byla další šance ho sníst, už by jedlý nebyl. A to by byla škoda, že jo. Dáváme do mého malého oranžového kufříku poslední drobnosti a vyrážíme. Na výlet. Do Rigy. Na čtyři dny.

O týden a něco později sedím v jedné z těch rušnějších kaváren v centru Osla. S poslední upravenou fotkou jsem dojedla i poslední kousek bagelu s krémovým sýrem. A už mě nic neodvádí od "práce" (aneb psaní tohoto článku) :). Dnes dopoledne jsme se tomu smály s kamarádkou, že nějaký takový sloupeček určitě "musím" napsat. Je to taková "blogerská vata", která zní dobře. Ale nic se nemá přehánět, tak zpět k věci. RIGA.


Riga je hlavním městem Lotyšska. Pozor, nezaměňujte Lotyšsko za Litvu. To je trochu připomínka i pro mě. Latvia = Lotyšsko a Lithuania = Litva. Nevím jak vám, ale mně to vždycky trochu mátlo.

Lotyšsko je jedním ze tří baltských států (společně s Litvou a Estonskem) a leží uprostřed (těchto tří států :)). Co jsem si všimla počas těch pár dní v Rize - většina obyvatel jsou starší čtyřiceti let. Lidí v našem věku jsme viděli snad jen v modernějších kavárnách. Asi je ale fakt, že Riga momentálně není "v sezóně" a město je celkově vylidněné, ulice byly celé dny prázdné a restaurace taky. I proto vám hned na začátek doporučuju navštívit Rigu v létě. Nejen kvůli "životu" okolo, i teplejší počasí a sluníčko určitě udělá své.
Přemýšlela jsem, jak tento článek pojmout. Nezískala jsem pocit, že znám každý kostel nebo katedrálu v Rize a že jsem si prohlédla každou "významnou" budovu. A proto vám ten článek tak ani nechci "servírovat". Co s vámi ale můžu sdílet je atmosféra, kterou jsme s Radanem za těch pár dní v Rize nasáli a "zachytili"... Možná trošku náhodně, ale o to "autentičtěji". Může být? :)

Ale ještě než se pustím do vyprávění a fotek, tak tady je video, díky kterému jsme začali přemýšlet, že bychom se do Rigy vydali :). Lotyšsko totiž tento půlrok předsedá EU.


Hotel, ve kterém jsme byly ubytování a fotky z něj, vynechám. Přijdou mi nic neříkající. Každopádně, hledali jsme přes booking.com a i když to pro vás asi není nic nového, když se tím serverem proklikáte, určitě najdete hotel, který vám bude vyhovovat za výhodnou cenu :)

Po příjezdu a vyložení si věcí na hotelu, někdy po čtvrté odpoledne místního času (v Lotyšsku je o hodinu víc, než u nás) jsme se vydali do centra. Zjistili jsme, že jsme v centru! :) A celou historickou čtvrť mám před nosem, za zády, napravo, nalevo a tak. 

Vydali jsme se nalevo, směrem ke kostelu sv. Petra. 


Bylo polooblačno, spíš slunečno, a tak jsme se rozhodli, že se vyvezeme (schody nebyly v nabídce) nahoru na věž a užijeme si výhled na celé město. A to byla krása. V ten moment jsem byla z Rigy nadšená. Přišla mi barevná, roztomilá, okouzlující.

Vstup na věž kostelu stojí 7 euro/osoba a pokud se v Rize ocitnete, tohle určitě nevynechejte :).


Pohled na Dóm, domečky a na most, který byl inspirovaný bratislavským mostem SNP (slovenského národního povstání).




Domečky jako malované ... a trochu jako v Praze, co myslíte? :)


Ty 4 "oblouky" jsou budovy trhů, o kterých budu psát za chviličku ...



Rižská opera a balet ... Hezká budova, ale nesmíte ji porovnávat s tou dokonalou oslovskou :)



Některé budovy byly opravdu neodolatelné. Barevné, roztomilé. Historické centrum je malebné. Jen je maličké a v klidu si ho projdete za necelou hodinu.



Dům černohlavců na hlavním náměstí. Žádní lidé. Asi v sedm večer...



... což je výhoda pro focení, nikdo vám "nekazí" záběr. Ale je to celé trochu bez života. Doslova.


Druhý den ráno jsme se vydali na centrální tržnici. Byla jsem plná očekávání (přestože to je velice "nepřítomná" věc, že jo ... ale čekala jsem něco jako La Boqueria v Barceloně:)) a pak uviděla "obyčejné" trhy. Plné jablek, okurek, rajčat .. a zase jablek. Takové trochu větší trhy, ale podobné těm, co máme v Prostějově...  Opuštěné, u všech lidí okolo strhané tváře, žádný úsměv ...

...a teď jsem se dočetla, že trhy a ty obloukové budovy, co jsem vám ukazovala výš na fotkách jsou historickou památkou UNESCO. A já jsem asi trochu zmatená, protože můj pocit z toho místa, těch budov, i z té atmosféry byl trochu odlišný. Možná stále zapomínám na fakt, že je stále tak trochu zima, a Riga teprve začíná ožívat ... ale z Rigy jsem měla celkově jiný pocit, než píšou v průvodcích a na internetu ...

... tak se pojďme kouknout na fotky, protože zásobené jsou ty trhy docela dost.




V jedné z těch hal byla obrovská masna, která se prolínala s ovocem a zeleninou





V jiné hale bylo spoustu tradičního pečiva, a koření a sušených plodů ...tam se mi docela líbilo.








Jedno z hezkých míst v Rize byl tento bastionský park. Na facebooku ho někdo přirovnával v newyorskému Central parku. To posoudit neumím, ale věřím tomu, že v létě a nebo na podzim tam musí být krásně. V tomto ročním období a v zataženém počasí působil trochu pochmurně. I tak je ale celkem fotogenický :).











A teď něco málo o Alberta Iela. K něčemu se vám přiznám. Když jsem označovala fotky, které do tohoto článku přidám, na tyto jsem zapomněla. Alberta Iela je ulice, o které vám každý řekne, že na ni musíte jít. Že je to nejkrásnější ulice celé Rigy. A my jsme tam přišli a byly tam budovy. A před nimi spoustu aut. Některé budovy se opravovaly, tak nešly vidět. A to bylo "všechno". A dokonce co víc - má to být všechno :). Má to být ulice reprezentující Art Nouveau neboli secesní styl. Je pravda, že některé ty budovy mají krásné detaily. Ale opět jsem si přišla jako v Prostějově, kde je spousta secesních budov a některé z nich mnohem "krásnější" ... a já tak budu trochu rebel a půjdu proti všem průvodcům, tripadvisorům a všem těmto doporučením. Albertu Iela není potřeba vidět. Projděte se jen tak po Rize a budete mít stejný zážitek :).





Alberta Iela :)


A teď už tu mám jen takový mišmaš. Oranžový dům mimo centrum, vstup do nějaké dětské školy, elegantní sochu a tak :) ...






Rižská radnice, která se nachází na hlavním náměstí naproti budově černohlavců.


A zažili jsme i protest .. proti globalismu a proti "LGBT pridům". Dokonce nás zastavila i lotyšská televize a ptala se nás, jestli víme o co jde a co si o tom myslíme. Teda, ptali se Radana, já jsem mlčky stála vedle něj. Bylo těžké poznat na reportérovi, jaký názor na to má on. Každopádně Radan velmi citlivě vyjádřil svůj názor a "fakta" okolo. LGBT je téma, kterým se zabývá už roky ve svých akademických pracích.


A trochu Norska. Kiosek Narvesen byl VŠUDE. Stejně jako norská národní banka.


A v den odjezdu se nám ukázalo sluníčko. A město hned dostalo jiný nádech. Na obrázku je pomník svobody.


Dóm a rižský zámek ...


... co by to bylo za výlet bez skákací fotky? :)


Moje oblíbená ulice, asi. Nevědomky jsem měla potřebu ji fotit pokaždé, když jsme jí procházeli .. na což mě pak Radan upozornil :).


... a znovu kostel sv. Petra


... a na závěr ještě rižské letiště .. která má hodně podobnou atmosféru jako to oslovské. Je útulné a čisté.



Líbilo se vám? Připomínky, pochvaly, nápady, kritiku ... napište mi! Těším se :). 

Mějte se krásně. A přiště už zas nějaký ten recept, jo? :)

P.S.: Článek věnovaný jen kavárnám a restauracím v jídle najdete tady.

9 comments:

  1. To město vypadá jako z marcipánu! Asi jsem se zamilovala a strašně mi lichotí, že je takové vylidněné... Po šílené Budapešti by toto bylo ideální.... Asi přemluvím Vítka, abychom tam jeli slavit narozeniny, na podzim to tam bude určitě skvělé, hlavně jak píšeš, ten Bastion park.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Zuzko, z toho, jak jsem měla možnost tě poznat a jak tě poznávám z tvého blogu, myslím, že Riga je město pro tebe/vás :). A na podzim to určitě fakt bude ještě trochu "jiné kafe" :).

      Delete
  2. Píšeš poutavě! A díky za tip na cestu😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Zrzunko, děkuju moc! A moc rádo se stalo :). Měj se hezky!

      Delete
  3. Maličko to připomíná Prahu, ale přišlo mi to takové víc barevné:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, to máš asi pravdu, že Riga je trochu víc barevná ... ale Praha (subjektivně ... i když možná i "objektivně") je kouzelnější :). Měj se krásně! Terez

      Delete
  4. Terezko, je to moc fajn, že se člověk s tebou podívá i tam kam se nedostane. Chvílemi na některých fotkách jako bych opravdu trošku zahlídla Prahu, ty malé domečky jsou moc hezké, mají je barevnější . Jinak mě dost překvapila jak píšeš ta liduprázdnost.. předsi jen je to hlavní město. Tím nechci říct, že mám ráda narvaný např. Karlův most (ten je nejhezčí liduprázdný). Park vypadá příjemně, ty stromy a to sousoší se mi líbí - v tom je vítr i ta jedna socha je pěkná.
    Díky za zajímavý cestopis. Těším se na další post - asi bude papání, viď.
    Měj moc hezky a užívejte si velikonoční čas. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, to jsem ráda, že máš z takových "cestopisných" článků radost :). S tou liduprázdností máš pravdu, na hlavní město je to zvláštní. Ale předpokládám, že v letních měsících tam bude více lidí ... Každopádně, od roku 1991 klesl počet obyvatel zhruba o třetinu, což je docela dost a určitě to spolu souvisí :).

      Měj se krásně, Veselé Velikonoce a ano - příští článek bude receptový :). Tereza

      Delete
    2. ... páni, o třetinu, to je dost síla...

      Delete