Wednesday, February 19, 2014

Red Velvet Pancakes

V minulém, valentýnském, článku jsem zmiňovala jídla, která jsme si ten den s Radanem dopřávali. Na jedno z těch jídel bych dnes ráda přidala recept, protože se dá využít v podstatě za každých okolností, ne jen těch "zamilovaných". Nápad a inspirace se vyrojila na, již v některých předchozích příspěvcích zmíněném, pinterestu. Podle názvu je jasné, že se jedná o red velvet lívance/palačinky.

Miluju red velvet dort. Ale na to, jak moc ho mám ráda, jsem ho zatím pekla jen dvakrát nebo třikrát. Tyto palačinky jsou časově podstatně míň náročné, než pečení dortu a jsou jako stvořené na víkendový brunch nebo potěšení vašich blízkých s něčím ne úplně "tradičním". Mají "opravodovou" red velvet chuť, přestože v nich není kefír, ale jen mléko. Díky tomu jsem zjistila, že ta typická chuť red velvet dortu není dána kefírem. Možná je dána octem? Tou trochou kakaa? A nebo asi tím vším dohromady :). Ale jen kefírem to není! 

Dohromady s krémovou polevou jsou red velvet pancakes dokonalé. Zkusíte i vy? :)


Recept / Recipe


na 13-14 palačinek / makes 13-14 pancakes
doba připravy / preparation time: 60min

280g hladké mouky / 280g plain flour
110g cukru / 110g sugar
3 lžíce kakaa / 3 tbs cocoa
2 lžičky prášku do pečiva / 2 tsp baking powder
1/2 lžičky jedlé sody / 1/2 tsp baking soda
špetka soli / dash of salt
480ml mléka / 480ml milk
75g másla, rozpuštěného / 75g butter, melted
2 lžíce octu / 2 tbs vinegar
2 vejce / 2 eggs
1 lžíce červeného barviva / 1 tbs red food coloring
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract

krém/poleva z krémového sýru / glaze/sauce from cream cheese

170g krémového sýru (philadelphia, gervais, buko) / 170g cream cheese
80g másla, v pokojové teplotě / 80g butter, in room temperature
140g moučkového cukru / 140g icing sugar
20ml mléka / 20ml milk
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract

postup / process

1. V menší míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu i sůl. Dejte si rozpustit máslo. V jiné míse smíchejte mléko s octem a nechte minutu dvě stát. Potom postupně přidejte vajíčka, cukr, červené barvivo, vanilku i rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Potom za stálého míchání postupně přimíchávejte sypkou směs. Míchejte dokud vám nevznikne hustá, ale tekutá, směs podobná typickému palačinkovému (možná o malinko hutnější).

EN: In a smaller bowl, mix together flour, cocoa, baking powder and soda and salt. Then, in a small pot, let the butter melt. Meanwhile, in a bigger bowl, mix milk and vinegar together and let it rest for one to two minutes. Then gradually add eggs, sugar, food coloring, vanilla and melted butter. Mix until well combined. Then, while whisking, gradually add loose mixture. Mix until the batter is dense but fluid, similar to the traditional pancakes batter (maybe a little bit thicker).

2. Rozpalte si pánev a trošičku ji potřete olejem (fakt minimálně). Nalijte na ni půl šufánku těsta, můžete ho pak ještě trošku rozlít po pánvi. Smažte z jedné strany, dokud se vám na těstě nezačnou objevovat velké bubliny (cca 2 minuty) a pak otočte na druhou.

EN: Heat the pan and pour a little oil on it (tsp). Then pour half a cup of the batter on the pan, you can lightly spread it to the corners. Cook until bubbles starts to appear on the top (approx. 2 minutes) and the flip to the other side.

3. Zatímco se vám palačinky smaží, můžete si postupně připravit krém. V míse rozmixujte změklé máslo, potom přimíxujte krémový sýr a postupně přimíchávejte prosátý cukr, mléko a vanilkový extrakt.

EN: While the pancakes are being cooked, you can sequentially start preparing cream sauce. In a bowl, mix butter, then add cream cheese and after these ingredients are well combined, add sifted sugar, milk and extract.

4. Palačinky můžete podávat naskládané na sobě, zalité krémovou polevou a ozdobené třeba malinami. Dobrou chuť. :)

EN: Pancakes can be served stacked on top of each other, covered with the cream sauce and garnished, for example, with raspberries. Enjoy :).




2 comments:

  1. Red velvet jsem nikdy nejedla a už vůbec jsem netušila, že se do něj dává ocet.
    Svou neznalost musím brzo napravit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fakt to někdy zkus, ať už dort a nebo tohle :). Má to opravdu dost specifickou chuť, ale stojí to za to :)

      Delete